Najlepsza zupa ogórkowa na świecie. Smakuje jak u mamy

Zupa ogórkowa to absolutny klasyk polskiej kuchni, który w domach gości od wielu pokoleń. Przygotowana na żeberkach i domowych ogórkach kiszonych nie ma sobie równych. Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń i smakuje dokładnie tak, jak smakować powinna domowa zupa.

Zupa ogórkowaZupa ogórkowa
Źródło zdjęć: © Pyszności
Sebastian Lubera

Zupa ogórkowa to prawdziwa ikona polskiej kuchni, potrawa, która od pokoleń gości na naszych stołach. Nasze babcie przygotowywały ją w dużych garnkach, a my czerpaliśmy radość z wyjątkowego smaku i domowego ciepła, które dobiegało z kuchni. Żadna zupa tajska z krewetkami, PHO czy gruzińska charczo nie może równać się z naszą swojską, polską ogórkową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy

Zupa ogórkowa na żeberkach

Chociaż każdy ma swoje ulubione dodatki, to wiele gospodyń domowych zgodnie twierdzi, że zupa ogórkowa najlepiej smakuje gotowana na żeberkach. Mięso nadaje zupie głębi smaku i sprawia, że jest jeszcze bardziej sycąca.

To przepis, który przekazywany był z pokolenia na pokolenie w mojej rodzinie. Dzięki niemu przygotujesz zupę, która zachwyci twoich bliskich i pozwoli wrócić wspomnieniami do obiadów serwowanych w domu rodzinnym. Najlepiej wykorzystać do niego domowy przecier ogórkowy ze słoika lub po prostu zetrzeć domowe ogórki kiszone.

Chcesz opalić cebulę, ale masz kuchenkę indukcyjną? Opiecz ją na maksymalnie rozgrzanej patelni teflonowej lub żeliwnej lub wrzuć do piekarnika rozgrzanego do 200-220°C, aż zacznie się rumienić.

Składniki:

Wywar:

  • 400 g żeberek wieprzowych,
  • 4 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 mały seler,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 opalona cebula,
  • około 2 l wody,
  • ¾ łyżki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,

Dodatkowo:

  • 3 średnie ziemniaki,
  • 300 ml przecieru ogórkowego,
  • 30 g masła,
  • 1 cebula,
  • 100 g śmietany 18 proc.,
  • 1 żółtko,
  • ½ szklanki posiekanego świeżego koperku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W dużym garnku umieść podzielone na mniejsze części żeberka wieprzowe. Dorzuć ziele angielskie, liście laurowe, obranego selera, marchewki, pietruszki, ząbki czosnku bez łupiny oraz opaloną cebulę. Dodaj sól oraz pieprz i zalej całość wodą. Gotuj przez godzinę.

Wywar do ogórkowej
Wywar do ogórkowej © Pyszności

Krok 2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Z bulionu wyciągnij żeberka oraz warzywa i wrzuć do garnka pokrojone ziemniaki.

Ziemniaki w zupie
Ziemniaki w zupie © Pyszności

Krok 3. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj przecier ogórkowy lub tarte ogórki i przesmaż całość.

Przesmażone ogórki
Przesmażone ogórki © Pyszności

Krok 4. Ogórki przełóż do wywaru z ziemniakami. Marchewkę, korzeń i seler zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, dodaj do zupy i zagotuj.

Wywar z warzywami
Wywar z warzywami © Pyszności

Krok 5. Do śmietany dodaj żółtko oraz chochelkę gorącego wywaru, wymieszaj i wlej do garnka. Dzięki hartowaniu śmietana się nie zwarzy.

Hartowanie zupy
Hartowanie zupy © Pyszności

Krok 6. Dorzuć posiekany koperek i wymieszaj. Nałóż zupę do talerzy i dodaj kawałki ugotowanego wcześniej mięsa z żeberek. Smacznego!

Zupa ogórkowa na żeberkach
Zupa ogórkowa na żeberkach © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa