Najlepsza zupa ogórkowa na świecie. Smakuje jak u mamy

Zupa ogórkowa to absolutny klasyk polskiej kuchni, który w domach gości od wielu pokoleń. Przygotowana na żeberkach i domowych ogórkach kiszonych nie ma sobie równych. Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń i smakuje dokładnie tak, jak smakować powinna domowa zupa.

Zupa ogórkowaZupa ogórkowa
Źródło zdjęć: © Pyszności
Sebastian Lubera

Zupa ogórkowa to prawdziwa ikona polskiej kuchni, potrawa, która od pokoleń gości na naszych stołach. Nasze babcie przygotowywały ją w dużych garnkach, a my czerpaliśmy radość z wyjątkowego smaku i domowego ciepła, które dobiegało z kuchni. Żadna zupa tajska z krewetkami, PHO czy gruzińska charczo nie może równać się z naszą swojską, polską ogórkową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy

Zupa ogórkowa na żeberkach

Chociaż każdy ma swoje ulubione dodatki, to wiele gospodyń domowych zgodnie twierdzi, że zupa ogórkowa najlepiej smakuje gotowana na żeberkach. Mięso nadaje zupie głębi smaku i sprawia, że jest jeszcze bardziej sycąca.

To przepis, który przekazywany był z pokolenia na pokolenie w mojej rodzinie. Dzięki niemu przygotujesz zupę, która zachwyci twoich bliskich i pozwoli wrócić wspomnieniami do obiadów serwowanych w domu rodzinnym. Najlepiej wykorzystać do niego domowy przecier ogórkowy ze słoika lub po prostu zetrzeć domowe ogórki kiszone.

Chcesz opalić cebulę, ale masz kuchenkę indukcyjną? Opiecz ją na maksymalnie rozgrzanej patelni teflonowej lub żeliwnej lub wrzuć do piekarnika rozgrzanego do 200-220°C, aż zacznie się rumienić.

Składniki:

Wywar:

  • 400 g żeberek wieprzowych,
  • 4 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 mały seler,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 opalona cebula,
  • około 2 l wody,
  • ¾ łyżki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,

Dodatkowo:

  • 3 średnie ziemniaki,
  • 300 ml przecieru ogórkowego,
  • 30 g masła,
  • 1 cebula,
  • 100 g śmietany 18 proc.,
  • 1 żółtko,
  • ½ szklanki posiekanego świeżego koperku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W dużym garnku umieść podzielone na mniejsze części żeberka wieprzowe. Dorzuć ziele angielskie, liście laurowe, obranego selera, marchewki, pietruszki, ząbki czosnku bez łupiny oraz opaloną cebulę. Dodaj sól oraz pieprz i zalej całość wodą. Gotuj przez godzinę.

Wywar do ogórkowej
Wywar do ogórkowej © Pyszności

Krok 2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Z bulionu wyciągnij żeberka oraz warzywa i wrzuć do garnka pokrojone ziemniaki.

Ziemniaki w zupie
Ziemniaki w zupie © Pyszności

Krok 3. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj przecier ogórkowy lub tarte ogórki i przesmaż całość.

Przesmażone ogórki
Przesmażone ogórki © Pyszności

Krok 4. Ogórki przełóż do wywaru z ziemniakami. Marchewkę, korzeń i seler zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, dodaj do zupy i zagotuj.

Wywar z warzywami
Wywar z warzywami © Pyszności

Krok 5. Do śmietany dodaj żółtko oraz chochelkę gorącego wywaru, wymieszaj i wlej do garnka. Dzięki hartowaniu śmietana się nie zwarzy.

Hartowanie zupy
Hartowanie zupy © Pyszności

Krok 6. Dorzuć posiekany koperek i wymieszaj. Nałóż zupę do talerzy i dodaj kawałki ugotowanego wcześniej mięsa z żeberek. Smacznego!

Zupa ogórkowa na żeberkach
Zupa ogórkowa na żeberkach © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką