Najlepsza zupa ogórkowa na świecie. Smakuje jak u mamy
Zupa ogórkowa to absolutny klasyk polskiej kuchni, który w domach gości od wielu pokoleń. Przygotowana na żeberkach i domowych ogórkach kiszonych nie ma sobie równych. Ten przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń i smakuje dokładnie tak, jak smakować powinna domowa zupa.
05.09.2024 | aktual.: 05.09.2024 11:47
Zupa ogórkowa to prawdziwa ikona polskiej kuchni, potrawa, która od pokoleń gości na naszych stołach. Nasze babcie przygotowywały ją w dużych garnkach, a my czerpaliśmy radość z wyjątkowego smaku i domowego ciepła, które dobiegało z kuchni. Żadna zupa tajska z krewetkami, PHO czy gruzińska charczo nie może równać się z naszą swojską, polską ogórkową.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa ogórkowa na żeberkach
Chociaż każdy ma swoje ulubione dodatki, to wiele gospodyń domowych zgodnie twierdzi, że zupa ogórkowa najlepiej smakuje gotowana na żeberkach. Mięso nadaje zupie głębi smaku i sprawia, że jest jeszcze bardziej sycąca.
To przepis, który przekazywany był z pokolenia na pokolenie w mojej rodzinie. Dzięki niemu przygotujesz zupę, która zachwyci twoich bliskich i pozwoli wrócić wspomnieniami do obiadów serwowanych w domu rodzinnym. Najlepiej wykorzystać do niego domowy przecier ogórkowy ze słoika lub po prostu zetrzeć domowe ogórki kiszone.
Chcesz opalić cebulę, ale masz kuchenkę indukcyjną? Opiecz ją na maksymalnie rozgrzanej patelni teflonowej lub żeliwnej lub wrzuć do piekarnika rozgrzanego do 200-220°C, aż zacznie się rumienić.
Składniki:
Wywar:
- 400 g żeberek wieprzowych,
- 4 ziela angielskie,
- 2 liście laurowe,
- 1 mały seler,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 opalona cebula,
- około 2 l wody,
- ¾ łyżki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
Dodatkowo:
- 3 średnie ziemniaki,
- 300 ml przecieru ogórkowego,
- 30 g masła,
- 1 cebula,
- 100 g śmietany 18 proc.,
- 1 żółtko,
- ½ szklanki posiekanego świeżego koperku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W dużym garnku umieść podzielone na mniejsze części żeberka wieprzowe. Dorzuć ziele angielskie, liście laurowe, obranego selera, marchewki, pietruszki, ząbki czosnku bez łupiny oraz opaloną cebulę. Dodaj sól oraz pieprz i zalej całość wodą. Gotuj przez godzinę.
Krok 2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Z bulionu wyciągnij żeberka oraz warzywa i wrzuć do garnka pokrojone ziemniaki.
Krok 3. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj przecier ogórkowy lub tarte ogórki i przesmaż całość.
Krok 4. Ogórki przełóż do wywaru z ziemniakami. Marchewkę, korzeń i seler zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, dodaj do zupy i zagotuj.
Krok 5. Do śmietany dodaj żółtko oraz chochelkę gorącego wywaru, wymieszaj i wlej do garnka. Dzięki hartowaniu śmietana się nie zwarzy.
Krok 6. Dorzuć posiekany koperek i wymieszaj. Nałóż zupę do talerzy i dodaj kawałki ugotowanego wcześniej mięsa z żeberek. Smacznego!