Przecier ogórkowy do słoików na zimę. Wystarczą cztery proste składniki

Kiedy sezon na warzywa kusi urodzajem, warto zadbać o odpowiednią ilość zapasów na zimę. Gdy najdzie cię ochota na ogórkową, warto mieć pod ręką pyszny, domowy przecier. Żaden gotowiec ze sklepu nie może się z nim równać.

Przecier z ogórkówPrzecier z ogórków
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Nie wyobrażam sobie spiżarni bez przynajmniej kilku słoików ogórków do zupy. Przygotowanie to bardzo prosta sprawa, a nieraz uratują dzień, gdy brakuje pomysłu na obiad. Do ich przygotowania potrzebne są zaledwie cztery proste składniki, a ich smak nie może równać się z niczym innym.

Ogórki do zupy

Kwaśna, sycąca i pyszna zupa ogórkowa to jeden z klasyków polskiej kuchni. Latem najczęściej robi się ją na lekkim bulionie z wykorzystaniem świeżo startych ogórków. Z kolei w chłodniejsze miesiące gotuje się ją na rosole i wykorzystuję wtedy ogórki ze spiżarnianych zapasów. Aby przyspieszyć obiad, na zimę zawsze przygotowuję przecier z ogórków. Moja babcia pokazała mi na to najlepszy patent.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przecier ogórkowy do słoików na zimę. Wystarczą cztery proste składniki

Przepis na przecier ogórkowy do słoików

Nawet jeśli wekowaniem do tej pory zajmowała się twoja mama czy babcia, to z tymi ogórkami poradzi sobie nawet największy amator. Z podanych proporcji uzyskasz ok. 8 słoiczków o pojemności 300 ml.

Składniki:

  • 1,8 kg ogórków gruntowych,
  • ½ szklanki posiekanego świeżego koperku,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki soli kamiennej do przetworów.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ogórki dokładnie umyj i odetnij końcówki z obu stron. Zetrzyj na dużych oczkach tarki.

Krok 2. Koperek oberwij z grubych gałązek i posiekaj. Czosnek obierz i pokrój drobno.

Koperek
Koperek © Pyszności

Krok 3. Do startych ogórków dodaj czosnek oraz koperek. Wsyp sól, dokładnie wymieszaj i odstaw na 1-2 godziny.

Ogórki na zupę
Ogórki na zupę © Pyszności

Krok 4. Tak przygotowane ogórki przełóż wraz z powstałą solanką do słoików. W razie potrzeby uzupełnij słoiki gorącą wodą. Ogórki powinny być w całości przykryte.

Przecier ogórkowy
Przecier ogórkowy © Pyszności

Krok 5. Tak przygotowane słoiki odstaw na 2-3 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przełóż do spiżarni.

Przecier ogórkowy na zimę
Przecier ogórkowy na zimę © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej