Cukinia à la ananas to hit ze słoika. Idealnie sprawdzi się do sałatek i deserów

Chociaż wśród przetworów królują kompoty i ogórki na różne sposoby, cukinia w słodkie zalewie zdecydowanie zasługuje na miejsce w spiżarni. Proste warzywo dzięki odpowiednim dodatkom staje się najlepszą przekąską, gdy najdzie ochota na coś słodkiego.

Cukinia a'la ananasCukinia a'la ananas
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Cukinia à la ananas brzmi co najmniej niestandardowo, ale warto postawić na odrobinę szaleństwa. W szczególności, gdy to naprawdę smaczne szaleństwo. Słodka, lekko kwaskowata, o konsystencji przypominającej gruszki z kompotu - to hit

Marynowana cukinia to nie tylko pyszny dodatek do potraw, ale także bomba witaminowa. Bogata w beta-karoten, witaminy z grupy B i C oraz minerały, takie jak magnez i potas, wspiera zdrowie oczu i całego organizmu. Jest zdrowo i smacznie.

Cukinia à la ananas - przepis na cukinię w słoiku

Kto by pomyślał, że cukinia może smakować jak egzotyczny ananas. Jest słodka, aromatyczna i soczysta, idealnie pasuje do sałatek, deserów, a nawet jako samodzielna przekąska. Korzystając z obfitości ogródkowych zbiorów, warto przygotować kilka słoiczków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinia à la ananas to hit ze słoika. Idealnie sprawdzi się do sałatek i deserów

Składniki:

  • 2 kg żółtej cukinii (ok. 1.2 kg po oczyszczeniu),
  • około 1.5 l wody,
  • 1 łyżka kwasku cytrynowego,
  • 120 g cukru,
  • 10 g cukier waniliowy,
  • 4-5 goździków,
  • 1 łyżeczka kurkumy.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Żółtą cukinię przekrój na pół i wydrąż łyżką miąższ z pestkami. Pozostałą część pokrój w średniej wielkości kostkę.

Cukinia
Cukinia © Pyszności

Krok 2. W garnku zagotuj wodę. Dodaj kwasek cytrynowy i zagotuj. Powstałą zalewę wlej do pokrojonej cukinii i odstaw na 24 godziny.

Cukinia w zalewie
Cukinia w zalewie © Adobe Stock

Krok 3. Po tym czasie zlej płyn ponownie do garnka. Dodaj cukier biały, wanilinowy, goździki oraz kurkumę. Wymieszaj i zagotuj.

Zalewa do cukinii
Zalewa do cukinii © Pyszności

Krok 4. Kawałki cukinii umieść w słoikach i zalej. Płyn powinien całkowicie przykryć kawałki warzyw. Szczelnie zakręć.

Cukinia w słoikach
Cukinia w słoikach © Pyszności

Krok 5. Dno garnka wyłóż ściereczką. Wstaw do środka słoiki i zalej wodą, tak, aby sięgała do ok. 3/4 wysokości słoika. Nie powinna ona sięgać do zakrętki. Pasteryzuj przez ok. 15-20 minut. Odstaw do wystudzenia. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Smacznego!

Cukinia a'la ananas
Cukinia à la ananas © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇