Cukinia à la ananas to hit ze słoika. Idealnie sprawdzi się do sałatek i deserów
Chociaż wśród przetworów królują kompoty i ogórki na różne sposoby, cukinia w słodkie zalewie zdecydowanie zasługuje na miejsce w spiżarni. Proste warzywo dzięki odpowiednim dodatkom staje się najlepszą przekąską, gdy najdzie ochota na coś słodkiego.
14.08.2024 07:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Cukinia à la ananas brzmi co najmniej niestandardowo, ale warto postawić na odrobinę szaleństwa. W szczególności, gdy to naprawdę smaczne szaleństwo. Słodka, lekko kwaskowata, o konsystencji przypominającej gruszki z kompotu - to hit
Marynowana cukinia to nie tylko pyszny dodatek do potraw, ale także bomba witaminowa. Bogata w beta-karoten, witaminy z grupy B i C oraz minerały, takie jak magnez i potas, wspiera zdrowie oczu i całego organizmu. Jest zdrowo i smacznie.
Cukinia à la ananas - przepis na cukinię w słoiku
Kto by pomyślał, że cukinia może smakować jak egzotyczny ananas. Jest słodka, aromatyczna i soczysta, idealnie pasuje do sałatek, deserów, a nawet jako samodzielna przekąska. Korzystając z obfitości ogródkowych zbiorów, warto przygotować kilka słoiczków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 2 kg żółtej cukinii (ok. 1.2 kg po oczyszczeniu),
- około 1.5 l wody,
- 1 łyżka kwasku cytrynowego,
- 120 g cukru,
- 10 g cukier waniliowy,
- 4-5 goździków,
- 1 łyżeczka kurkumy.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Żółtą cukinię przekrój na pół i wydrąż łyżką miąższ z pestkami. Pozostałą część pokrój w średniej wielkości kostkę.
Krok 2. W garnku zagotuj wodę. Dodaj kwasek cytrynowy i zagotuj. Powstałą zalewę wlej do pokrojonej cukinii i odstaw na 24 godziny.
Krok 3. Po tym czasie zlej płyn ponownie do garnka. Dodaj cukier biały, wanilinowy, goździki oraz kurkumę. Wymieszaj i zagotuj.
Krok 4. Kawałki cukinii umieść w słoikach i zalej. Płyn powinien całkowicie przykryć kawałki warzyw. Szczelnie zakręć.
Krok 5. Dno garnka wyłóż ściereczką. Wstaw do środka słoiki i zalej wodą, tak, aby sięgała do ok. 3/4 wysokości słoika. Nie powinna ona sięgać do zakrętki. Pasteryzuj przez ok. 15-20 minut. Odstaw do wystudzenia. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Smacznego!