Cukinia à la ananas to hit ze słoika. Idealnie sprawdzi się do sałatek i deserów

Chociaż wśród przetworów królują kompoty i ogórki na różne sposoby, cukinia w słodkie zalewie zdecydowanie zasługuje na miejsce w spiżarni. Proste warzywo dzięki odpowiednim dodatkom staje się najlepszą przekąską, gdy najdzie ochota na coś słodkiego.

Cukinia a'la ananasCukinia a'la ananas
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Cukinia à la ananas brzmi co najmniej niestandardowo, ale warto postawić na odrobinę szaleństwa. W szczególności, gdy to naprawdę smaczne szaleństwo. Słodka, lekko kwaskowata, o konsystencji przypominającej gruszki z kompotu - to hit

Marynowana cukinia to nie tylko pyszny dodatek do potraw, ale także bomba witaminowa. Bogata w beta-karoten, witaminy z grupy B i C oraz minerały, takie jak magnez i potas, wspiera zdrowie oczu i całego organizmu. Jest zdrowo i smacznie.

Cukinia à la ananas - przepis na cukinię w słoiku

Kto by pomyślał, że cukinia może smakować jak egzotyczny ananas. Jest słodka, aromatyczna i soczysta, idealnie pasuje do sałatek, deserów, a nawet jako samodzielna przekąska. Korzystając z obfitości ogródkowych zbiorów, warto przygotować kilka słoiczków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinia à la ananas to hit ze słoika. Idealnie sprawdzi się do sałatek i deserów

Składniki:

  • 2 kg żółtej cukinii (ok. 1.2 kg po oczyszczeniu),
  • około 1.5 l wody,
  • 1 łyżka kwasku cytrynowego,
  • 120 g cukru,
  • 10 g cukier waniliowy,
  • 4-5 goździków,
  • 1 łyżeczka kurkumy.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Żółtą cukinię przekrój na pół i wydrąż łyżką miąższ z pestkami. Pozostałą część pokrój w średniej wielkości kostkę.

Cukinia
Cukinia © Pyszności

Krok 2. W garnku zagotuj wodę. Dodaj kwasek cytrynowy i zagotuj. Powstałą zalewę wlej do pokrojonej cukinii i odstaw na 24 godziny.

Cukinia w zalewie
Cukinia w zalewie © Adobe Stock

Krok 3. Po tym czasie zlej płyn ponownie do garnka. Dodaj cukier biały, wanilinowy, goździki oraz kurkumę. Wymieszaj i zagotuj.

Zalewa do cukinii
Zalewa do cukinii © Pyszności

Krok 4. Kawałki cukinii umieść w słoikach i zalej. Płyn powinien całkowicie przykryć kawałki warzyw. Szczelnie zakręć.

Cukinia w słoikach
Cukinia w słoikach © Pyszności

Krok 5. Dno garnka wyłóż ściereczką. Wstaw do środka słoiki i zalej wodą, tak, aby sięgała do ok. 3/4 wysokości słoika. Nie powinna ona sięgać do zakrętki. Pasteryzuj przez ok. 15-20 minut. Odstaw do wystudzenia. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Smacznego!

Cukinia a'la ananas
Cukinia à la ananas © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci