Na Śląsku nazywają to danie niebem. Po spróbowaniu od razu wiadomo, skąd wzięła się nazwa
Pierwszym skojarzeniem z kuchnią śląską są oczywiście kluski oraz rolada. Ten region skrywa jednak znacznie więcej przysmaków, które zasługują na uwagę. Jednym z nich jest śląskie niebo - danie, które pokochasz od pierwszego kęsa.
16.07.2024 08:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kuchnia śląska charakteryzuje się dość tłustymi, głównie mięsnymi potrawami, silnie osadzonymi w lokalnej tradycji. Takie posiłki wcale nie dziwią - wszak Śląsk naturalnie kojarzy się z kopalniami. Mężczyźni po powrocie z ciężkiej, fizycznej pracy musieli uzupełnić stracone kalorie. W ruch wtedy szły mięsa, bez których kuchni śląskiej w naszych świadomościach po prostu nie ma.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śląskie niebo - tradycyjny przepis na obiad ze Śląska
Aromatyczne połączenie mięsa i owoców, przyprawione szczyptą cynamonu i cytryny, to danie, które od pokoleń cieszy podniebienia Ślązaków. Śląskie niebo przygotowywano głównie na święta i specjalne okazje, jak forma za ciężką pracę. Śląskie niebo było ściśle związane ze świniobiciem, czyli ważnym wydarzeniem w życiu wiejskim. To właśnie wtedy przygotowywano duże ilości wędzonego mięsa, które później wykorzystywano do przygotowania tego dania.
Głównymi składnikami potrawy jest gotowane, uwędzone lub peklowane mięso wieprzowe, suszone owoce, takie jak śliwki, morele czy rodzynki, oraz przyprawy. Owoce nadają daniu słodko-kwaśny smak i aromat.
Całość podawana jest z kluskami lub buchtami, dzięki czemu danie jest jeszcze bardziej sycące. Śląskie niebo to danie, które łączy w sobie tradycję i smak kuchni regionalnych. Śląskie Niebo to jedno z wielu dań, które tworzy bogatą tradycję kulinarną Śląska.
Jak przygotować śląskie niebo?
Nie musisz jednak czekać na specjalną okazję lub pakować się na wypad na Śląsk, aby spróbować tego dania. Jego smak odtworzysz w swoim domu. Każda gospodyni robi śląskie niebo nieco inaczej, zmieniając proporcje składników lub używając różnych owoców suszonych. Zamiast gruszek z kompotu jako dodatku możesz podać np. duszone buraczki.
Składniki:
- 250 g wędzonego mięsa (np. karczek),
- mix suszonych owoców,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- gruszki z kompotu,
- 3 łyżki powideł śliwkowych,
- cukier i cytryna – do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso zalej 500 ml zimnej wody. Owoce namocz. Zostaw na noc.
- W garnku zagotuj 1 litr osolonej wody, wrzuć mięso i trzymaj na ogniu 2 godziny. Mięso powinno się zaparzać, a nie gotować, więc rób tona małym ogniu.
- W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i upraż na złoty kolor.
- Do zasmażki dolej wywar z wędzonki i zrób biały, gęsty sos.
- Do sosu dodaj śliwkowe powidła namoczone owoce. Zagotuj.
- Dopraw sos cukrem i sokiem z cytryny do smaku.
Wędzonkę pokrój na plastry i połóż na talerz. Dodaj 2-3 gruszki z kompotu oraz buchty lub kluski śląskie. Polej sosem i podawaj na ciepło. Smacznego!