Miękkie i pulchne kluski na parze. Zajadano się w niemal każdym polskim domu

Puszyste i mięciutkie pampuchy to przysmak, który w polskich domach znany jest od pokoleń. Serwować je można zarówno na słodko, jak i na słono, a do ich przygotowania potrzebne są proste i niedrogie składniki.

Pampuchy - PysznościPampuchy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Viruj
Ewa Malinowska

Pampuchy, pyzy drożdżowe, bułki na parze, kluski parowe, parzaki, parowańce, parowce czy buchty - to wszystko nazwy jednego i tego samego dania, które używa się różnie w zależności od regionu. To puszyste, lekkie danie, które przygotowuje się z ciasta drożdżowego. Gotuje się je na parze i podaje z ulubionym sosem. Warto przypomnieć sobie ten prosty i smaczny przepis, aby wyczarować coś pysznego i prostego na obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oto najszybszy i najprostszy przepis na szarlotkę. Do tego super się prezentuje

Pampuchy - jak zrobić?

Pampuchy to danie, które można podawać w różnych wersjach. W wersji słodkiej ich smak można urozmaicić dodatkiem ulubionych składników, takich jak owocowy sos, dżem czy cynamonowa posypka. Można je również podawać jako dodatek do mięs z sosami lub jako samodzielne danie, np. ze stopionym masłem lub skwarkami.

Pampuchy z sosem owocowym
Pampuchy z sosem owocowym © Materiały prywatne

Dzięki prostym i tanim składnikom świetnie sprawdzą się w roli kryzysowego obiadu lub taniej przekąski. Puszyste i leciutkie jak chmurka pampuchy szybko nasycą zgłodniałe brzuchy.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 25 g drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier i sól.
  2. Dodaj ciepłe mleko i jajka.
  3. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  4. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.
  5. Po wyrośnięciu ciasto podziel na mniejsze części i uformować z nich kulki.
  6. Ułóż drożdżowe kulki na sicie do gotowania na parze i gotuj przez około 15 minut.
  7. Podaj gotowe pampuchy z ulubionymi dodatkami.

Jeśli nie masz w domu garnka do gotowania na parze, to nic straconego. Nakładkę zastępujesz dużą gazą lub tetrową ściereczką, którą montujesz na górze garnka i mocno zawiązujesz sznurkiem. Przydatny może być też bambusowy koszyczek do gotowania na parze, a jeśli twój piekarnik ma funkcję pary, to i tak możesz przygotować te puszyste, pyszne bułeczki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier