PrzepisTani obiadMiękkie i pulchne kluski na parze. Zajadano się w niemal każdym polskim domu

Miękkie i pulchne kluski na parze. Zajadano się w niemal każdym polskim domu

Pampuchy - Pyszności
Pampuchy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Viruj

21.11.2023 10:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Puszyste i mięciutkie pampuchy to przysmak, który w polskich domach znany jest od pokoleń. Serwować je można zarówno na słodko, jak i na słono, a do ich przygotowania potrzebne są proste i niedrogie składniki.

Pampuchy, pyzy drożdżowe, bułki na parze, kluski parowe, parzaki, parowańce, parowce czy buchty - to wszystko nazwy jednego i tego samego dania, które używa się różnie w zależności od regionu. To puszyste, lekkie danie, które przygotowuje się z ciasta drożdżowego. Gotuje się je na parze i podaje z ulubionym sosem. Warto przypomnieć sobie ten prosty i smaczny przepis, aby wyczarować coś pysznego i prostego na obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy - jak zrobić?

Pampuchy to danie, które można podawać w różnych wersjach. W wersji słodkiej ich smak można urozmaicić dodatkiem ulubionych składników, takich jak owocowy sos, dżem czy cynamonowa posypka. Można je również podawać jako dodatek do mięs z sosami lub jako samodzielne danie, np. ze stopionym masłem lub skwarkami.

Pampuchy z sosem owocowym
Pampuchy z sosem owocowym© Materiały prywatne

Dzięki prostym i tanim składnikom świetnie sprawdzą się w roli kryzysowego obiadu lub taniej przekąski. Puszyste i leciutkie jak chmurka pampuchy szybko nasycą zgłodniałe brzuchy.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 25 g drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier i sól.
  2. Dodaj ciepłe mleko i jajka.
  3. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  4. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.
  5. Po wyrośnięciu ciasto podziel na mniejsze części i uformować z nich kulki.
  6. Ułóż drożdżowe kulki na sicie do gotowania na parze i gotuj przez około 15 minut.
  7. Podaj gotowe pampuchy z ulubionymi dodatkami.

Jeśli nie masz w domu garnka do gotowania na parze, to nic straconego. Nakładkę zastępujesz dużą gazą lub tetrową ściereczką, którą montujesz na górze garnka i mocno zawiązujesz sznurkiem. Przydatny może być też bambusowy koszyczek do gotowania na parze, a jeśli twój piekarnik ma funkcję pary, to i tak możesz przygotować te puszyste, pyszne bułeczki.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także