Miękkie i pulchne kluski na parze. Zajadano się w niemal każdym polskim domu
Puszyste i mięciutkie pampuchy to przysmak, który w polskich domach znany jest od pokoleń. Serwować je można zarówno na słodko, jak i na słono, a do ich przygotowania potrzebne są proste i niedrogie składniki.
21.11.2023 10:28
Pampuchy, pyzy drożdżowe, bułki na parze, kluski parowe, parzaki, parowańce, parowce czy buchty - to wszystko nazwy jednego i tego samego dania, które używa się różnie w zależności od regionu. To puszyste, lekkie danie, które przygotowuje się z ciasta drożdżowego. Gotuje się je na parze i podaje z ulubionym sosem. Warto przypomnieć sobie ten prosty i smaczny przepis, aby wyczarować coś pysznego i prostego na obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pampuchy - jak zrobić?
Pampuchy to danie, które można podawać w różnych wersjach. W wersji słodkiej ich smak można urozmaicić dodatkiem ulubionych składników, takich jak owocowy sos, dżem czy cynamonowa posypka. Można je również podawać jako dodatek do mięs z sosami lub jako samodzielne danie, np. ze stopionym masłem lub skwarkami.
Dzięki prostym i tanim składnikom świetnie sprawdzą się w roli kryzysowego obiadu lub taniej przekąski. Puszyste i leciutkie jak chmurka pampuchy szybko nasycą zgłodniałe brzuchy.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 25 g drożdży,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli.
Przygotowanie:
- Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier i sól.
- Dodaj ciepłe mleko i jajka.
- Wyrób ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.
- Po wyrośnięciu ciasto podziel na mniejsze części i uformować z nich kulki.
- Ułóż drożdżowe kulki na sicie do gotowania na parze i gotuj przez około 15 minut.
- Podaj gotowe pampuchy z ulubionymi dodatkami.
Zobacz także
Jeśli nie masz w domu garnka do gotowania na parze, to nic straconego. Nakładkę zastępujesz dużą gazą lub tetrową ściereczką, którą montujesz na górze garnka i mocno zawiązujesz sznurkiem. Przydatny może być też bambusowy koszyczek do gotowania na parze, a jeśli twój piekarnik ma funkcję pary, to i tak możesz przygotować te puszyste, pyszne bułeczki.