PrzepisKolacjaOd kiedy robię drożdżówki w wytrawnym wydaniu, moi bliscy nie chcą jeść nic innego

Od kiedy robię drożdżówki w wytrawnym wydaniu, moi bliscy nie chcą jeść nic innego

Te drożdżówki będą hitem w każdym domu!
Te drożdżówki będą hitem w każdym domu!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
20.11.2023 09:15, aktualizacja: 17.01.2024 13:57

Drożdżówki kojarzą ci się tylko ze słodkimi akcentami? Już za moment przekonasz się, że wcale nie musi tak być. Na słono też genialnie smakują!

Tym razem przychodzę z ciekawym pomysłem na domowe drożdżówkioryginalnym wydaniu. Doskonale wiem, że zazwyczaj robi się je ze słodkim nadzieniem, ale dziś proponuję ci zupełnie inne rozwiązanie. 

Okazuje się, że pyszne i puszyste ciasto drożdżowe świetnie komponuje się także z wytrawnym kęskami. Co więcej, mam gotowy i sprawdzony patent, który sprawi, że spektakularny sukces masz już gwarantowany na samym starcie. Wystarczy, że wykorzystasz poniższy przepis z pysznym farszem na bazie indyka oraz pomidorów. Po prostu palce lizać!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne drożdżówki w wytrawnym wydaniu to moje najnowsze kulinarne odkrycie!

Składniki:

Ciasto:

  • 250 ml mleka,
  • 250 ml wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 8 g suchych drożdży,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 800 g mąki tortowej.

Farsz:

  • 300 g mielonego mięsa z indyka,
  • 60 g pomidorów krojonych,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ¼ szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta drożdżowego. W tym celu łączę wszystkie potrzebne składniki i po krótkim wyrabianiu, odstawiam ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny

Ciasto potrzebuje trochę czasu, aby mogło pięknie wyrosnąć
Ciasto potrzebuje trochę czasu, aby mogło pięknie wyrosnąć© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W międzyczasie przygotowuję farsz do przyszłych drożdżówek. W tym celu w dużej misce łączę ze sobą: mielone mięso z indyka, krojone pomidory, drobno posiekaną czerwoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawę do mięs. 

Przygotowanie nadzienia do drożdżówek to bułka z masłem
Przygotowanie nadzienia do drożdżówek to bułka z masłem © Licencjodawca | Pyszności

Składniki dokładnie łączę przy pomocy rąk, aby zebrane w misce smaki stworzyły idealną kombinację smakową

Krok 3. Po 90 minutach wracam do pracy z ciastem. Przekładam je na stolnicę i ugniatam jeszcze przez chwilę. Następnie dzielę ciasto na mniejsze elementy

Dzielę ciasto na mniejsze kawałki
Dzielę ciasto na mniejsze kawałki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Z każdej takiej części formuje małą kulkę. Następnie układam w formie do pieczenia wyłożonej papierem. Drożdżowe kuleczki smaruję delikatnie olejem, po czym przy pomocy zwykłej literaki robię w każdym kawałku małe wgłębienie

Aby nafaszerować drożdżówki, należy wcześniej zrobić wgłębienie
Aby nafaszerować drożdżówki, należy wcześniej zrobić wgłębienie© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Do środka przekładam wcześniej przygotowany farsz. Kiedy wszystkie elementy są już nafaszerowane, wstawiam blachę do piekarnika na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza. 

Jeszcze tylko faszerowanie i do piekarnika
Jeszcze tylko faszerowanie i do piekarnika© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. I to tak naprawdę koniec pracy nad domowymi drożdżówkami. Cieplutkie wypieki przed podaniem polewam ketchupem i posypuję posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Od samego patrzenia można zgłodnieć
Od samego patrzenia można zgłodnieć© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także