Od kiedy robię drożdżówki w wytrawnym wydaniu, moi bliscy nie chcą jeść nic innego
Drożdżówki kojarzą ci się tylko ze słodkimi akcentami? Już za moment przekonasz się, że wcale nie musi tak być. Na słono też genialnie smakują!
20.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 13:57
Tym razem przychodzę z ciekawym pomysłem na domowe drożdżówki w oryginalnym wydaniu. Doskonale wiem, że zazwyczaj robi się je ze słodkim nadzieniem, ale dziś proponuję ci zupełnie inne rozwiązanie.
Okazuje się, że pyszne i puszyste ciasto drożdżowe świetnie komponuje się także z wytrawnym kęskami. Co więcej, mam gotowy i sprawdzony patent, który sprawi, że spektakularny sukces masz już gwarantowany na samym starcie. Wystarczy, że wykorzystasz poniższy przepis z pysznym farszem na bazie indyka oraz pomidorów. Po prostu palce lizać!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Genialne drożdżówki w wytrawnym wydaniu to moje najnowsze kulinarne odkrycie!
Składniki:
Ciasto:
- 250 ml mleka,
- 250 ml wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 8 g suchych drożdży,
- ½ łyżeczki soli,
- 800 g mąki tortowej.
Farsz:
- 300 g mielonego mięsa z indyka,
- 60 g pomidorów krojonych,
- 1 mała czerwona cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- ¼ szkl. posiekanej natki pietruszki,
- 1,5 łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta drożdżowego. W tym celu łączę wszystkie potrzebne składniki i po krótkim wyrabianiu, odstawiam ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
Krok 2. W międzyczasie przygotowuję farsz do przyszłych drożdżówek. W tym celu w dużej misce łączę ze sobą: mielone mięso z indyka, krojone pomidory, drobno posiekaną czerwoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawę do mięs.
Składniki dokładnie łączę przy pomocy rąk, aby zebrane w misce smaki stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 3. Po 90 minutach wracam do pracy z ciastem. Przekładam je na stolnicę i ugniatam jeszcze przez chwilę. Następnie dzielę ciasto na mniejsze elementy.
Krok 4. Z każdej takiej części formuje małą kulkę. Następnie układam w formie do pieczenia wyłożonej papierem. Drożdżowe kuleczki smaruję delikatnie olejem, po czym przy pomocy zwykłej literaki robię w każdym kawałku małe wgłębienie.
Krok 5. Do środka przekładam wcześniej przygotowany farsz. Kiedy wszystkie elementy są już nafaszerowane, wstawiam blachę do piekarnika na 20 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
Krok 6. I to tak naprawdę koniec pracy nad domowymi drożdżówkami. Cieplutkie wypieki przed podaniem polewam ketchupem i posypuję posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Zobacz także