Najprostszy przepis na babeczki jogurtowe. Wystarczy zamieszać łyżką i upiec
Babeczki to najlepszy pomysł na deser dla zabieganych. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać, przelać do blaszki i upiec. Przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż w przypadku biszkoptów, serników czy ciasta drożdżowego.
07.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 14:55
Jednym z pierwszych deserów, jaki samodzielnie przygotowałam, były babeczki. Robi się je tak łatwo, że poradzi sobie z tym nawet dziecko, a radość z pieczenia jest naprawdę ogromna. Łatwo zapakować je do pracy lub szkoły, aby cieszyć się słodką przekąską na przerwie, zabrać ze sobą na wycieczkę lub po prostu podać swoim bliskim w towarzystwie gorącej herbaty, kawy lub kakao.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Babeczki jogurtowe
Babeczki jogurtowe przygotujesz w mgnieniu oka. Świetnie smakują samodzielnie, ale możesz je również specjalnie udekorować kremem, kolorowymi posypkami lub lukrem. Pięknie wyrastają w piekarniku, wypełniając cały dom aromatem, od którego aż ślinka cieknie. Nie musisz martwić się odmierzaniem produktów i wagą - do tego zadania użyjesz jedynie kubeczka po jogurcie.
Składniki:
- 180 g jogurtu naturalnego,
- 3 jajka,
- łyżka ekstraktu waniliowego,
- skórka z jednej pomarańczy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 3 kubeczki mąki pszennej,
- 1 kubeczek oleju,
- 1,5 kubeczka cukru.
Sposób przygotowania:
- Do jednej miski dodaj jogurt, jajka, olej, ekstrakt waniliowy i skórkę z pomarańczy i wymieszaj.
- W drugiej misce umieść mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
- Połącz suche składniki z mokrymi, mieszając całość szpatułką.
- Do foremek na babeczki przełóż powstałą masę, mniej więcej do 3/4 wysokości formy.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 20-25 minut. Sprawdź przy pomocy patyczka, czy są już upieczone w środku.
Po przestudzeniu babeczki możesz oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem lub udekorować kremem z mascarpone i ubitej śmietany. Do masy możesz dorzucić również trochę posiekanej czekolady, jeśli lubisz ją w babeczkach. Dobra baza jogurtowa zachęca do eksperymentów z dodatkami i personalizowania swoich wypieków. Dzięki temu te pyszne babeczki nigdy ci się nie znudzą.