Czarujące kolorowe babeczki dla dzieci - jak zrobić je w domu?

Dzień Dziecka coraz bliżej. Jeśli zależy ci na tym, by sprawić słodką niespodziankę swoim pociechom, to nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec kolorowe babeczki. Dlaczego kolorowe? Bo to właśnie cała paleta barw i wyjątkowe połączenie smaków. Możesz być pewny tego, że te słodkie wypieki znikną z talerza w parę chwil.

ObrazekKolorowe babeczki - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jeśli lubisz słodkości, to z pewnością przepisy na ciasta królują w twojej kuchni. Tym razem, przyszła kolej na coś prostego, smacznego i słodkiego, co zachwyci twoje dzieci. Weź to pod uwagę, szczególnie, że Dzień Dziecka coraz bliżej. Takie kolorowe babeczki mogą być świetnym deserem dla najmłodszych. Tęczowe kolory, połączenie prostych składników i efekt końcowy, który robi wrażenie nie tylko na dzieciach. Nie zastanawiaj się dłużej i sięgnij po sprawdzoną recepturę.

Kolorowe babeczki - wyjątkowy przysmak nie tylko dla dzieci

Zanim sięgniesz po przepis na kolorowe babeczki, musisz zdać sobie sprawę z faktu, że jest to naprawdę prosty w przygotowaniu deser, który zachwyci nie tylko dzieci. Jeśli jesteś łasuchem, to z pewnością im się nie oprzesz. Mogą być idealnym urozmaiceniem na różnego rodzaju imprezach, urodzinach czy piknikach.

Obrazek
Tęczowe babeczki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube AllrecipesPL

Istnieje wiele różnych sposobów na przygotowanie kolorowych babeczek. Można je zrobić w tradycyjnej formie, a następnie udekorować kolorowym lukrem, posypkami, kolorowymi kawałkami owoców lub cukierkami. Innym sposobem jest dodanie do ciasta barwników spożywczych, które nadadzą mu intensywny kolor. I to właśnie taką opcję pragniemy ci zaprezentować. Przepis na babeczki kolorowe już na stałe zagości w twoim menu.

Kolorowe babeczki przepis - jak je zrobić?

Przepisy na kolorowe babeczki to pełna różnorodność. My postanowiliśmy postawić na coś wyjątkowego, smacznego i tęczowego. To receptura, w sam raz na Dzień Dziecka, ale nie tylko. Przygotuj je już teraz!

Składniki:

          
  • pół szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • barwniki spożywcze.
Obrazek
Ciasto w miskach na kolorowe babeczki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube AllrecipesPL

Sposób przygotowania:

       
  1. Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce. Dodaj olej, jajko i mleko do masy i dokładnie wymieszaj.
  2. Przełóż gotową masę do 6 oddzielnych miseczek. Do każdej z nich dodaj kilka kropel wybranych barwników spożywczych i dokładnie wymieszaj.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Metalową formę na muffinki wyłóż papilotkami. Wypełnij je kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu - zostawiając miejsce, by wyrosły.
  4. Wstaw babeczki do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut.
  5. Przestudzone babeczki udekoruj kremem i owocami. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀