Czarujące kolorowe babeczki dla dzieci - jak zrobić je w domu?

Dzień Dziecka coraz bliżej. Jeśli zależy ci na tym, by sprawić słodką niespodziankę swoim pociechom, to nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec kolorowe babeczki. Dlaczego kolorowe? Bo to właśnie cała paleta barw i wyjątkowe połączenie smaków. Możesz być pewny tego, że te słodkie wypieki znikną z talerza w parę chwil.

ObrazekKolorowe babeczki - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jeśli lubisz słodkości, to z pewnością przepisy na ciasta królują w twojej kuchni. Tym razem, przyszła kolej na coś prostego, smacznego i słodkiego, co zachwyci twoje dzieci. Weź to pod uwagę, szczególnie, że Dzień Dziecka coraz bliżej. Takie kolorowe babeczki mogą być świetnym deserem dla najmłodszych. Tęczowe kolory, połączenie prostych składników i efekt końcowy, który robi wrażenie nie tylko na dzieciach. Nie zastanawiaj się dłużej i sięgnij po sprawdzoną recepturę.

Kolorowe babeczki - wyjątkowy przysmak nie tylko dla dzieci

Zanim sięgniesz po przepis na kolorowe babeczki, musisz zdać sobie sprawę z faktu, że jest to naprawdę prosty w przygotowaniu deser, który zachwyci nie tylko dzieci. Jeśli jesteś łasuchem, to z pewnością im się nie oprzesz. Mogą być idealnym urozmaiceniem na różnego rodzaju imprezach, urodzinach czy piknikach.

Obrazek
Tęczowe babeczki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube AllrecipesPL

Istnieje wiele różnych sposobów na przygotowanie kolorowych babeczek. Można je zrobić w tradycyjnej formie, a następnie udekorować kolorowym lukrem, posypkami, kolorowymi kawałkami owoców lub cukierkami. Innym sposobem jest dodanie do ciasta barwników spożywczych, które nadadzą mu intensywny kolor. I to właśnie taką opcję pragniemy ci zaprezentować. Przepis na babeczki kolorowe już na stałe zagości w twoim menu.

Kolorowe babeczki przepis - jak je zrobić?

Przepisy na kolorowe babeczki to pełna różnorodność. My postanowiliśmy postawić na coś wyjątkowego, smacznego i tęczowego. To receptura, w sam raz na Dzień Dziecka, ale nie tylko. Przygotuj je już teraz!

Składniki:

          
  • pół szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko
  • szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • barwniki spożywcze.
Obrazek
Ciasto w miskach na kolorowe babeczki - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube AllrecipesPL

Sposób przygotowania:

       
  1. Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce. Dodaj olej, jajko i mleko do masy i dokładnie wymieszaj.
  2. Przełóż gotową masę do 6 oddzielnych miseczek. Do każdej z nich dodaj kilka kropel wybranych barwników spożywczych i dokładnie wymieszaj.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Metalową formę na muffinki wyłóż papilotkami. Wypełnij je kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu - zostawiając miejsce, by wyrosły.
  4. Wstaw babeczki do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut.
  5. Przestudzone babeczki udekoruj kremem i owocami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie