Śliwkowe rollsy to najlepsze drożdżówki na jesień. Jeszcze smaczniejsze niż cynamonki

Śliwkowe rollsy to jesienny hit w moim domu. Każdy chętnie sięga po pyszną drożdżówkę na podwieczorek lub pakuje ją ze sobą do szkoły i pracy. Śliwki podkręcone cynamonową nutą to prawdziwe niebo w gębie.

Śliwkowe rollsy- PysznościŚliwkowe rollsy- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Chociaż w internecie oraz lokalnych cukierniach królują raczej cynamonki, to w moim domu zdecydowany prym wiodą rollsy ze śliwkami i cynamonem. Owoce z korzenną nutą świetnie komponują się z delikatnym i mięciutkim ciastem drożdżowym. Całość zwieńcza oczywiście lukier, którego słodkość świetnie podkręca smak całej drożdżówki. Gdy je piekę, cały dom wypełnia się niesamowitym aromatem, który natychmiastowo powoduje wzmożoną pracę ślinianek. Są pyszne i na dodatek łatwo zapakować je do pudełka lub papierowej torebki, dzięki czemu świetnie sprawdzą się do szkoły lub pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten deser dosłownie zawróci ci w głowie. I nie chodzi tu wcale o zakręcony kształt, ale genialny smak

Śliwkowe rollsy

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g masła,
  • 250 ml mleka,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 150 g cukru,
  • 600 g mąki pszennej.

Nadzienie:

  • 200 g śliwek,
  • 50 g cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu.

Dodatkowo:

  • lukier do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1: W garnku rozpuszczam masło wraz z mlekiem i ściągam z palnika. Nieco studzę, aby płyn nie był gorący, bo zabije drożdże. Wsypuję cukier oraz suszone drożdże i mieszam. Przelewam do miski robota kuchennego i wyrabiam ciasto, stopniowo dosypując pszenną mąkę. Wyrobione ciasto przykrywam folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę.

Ciasto drożdżowe- Pyszności
Ciasto drożdżowe- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: W międzyczasie śliwki dzielę na cztery części, usuwając z nich pestkę.

Krok 3: Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką i kroję na długie paski. Najłatwiej zrobić to przy pomocy noża do pizzy.

Paski powinny być dość szerokie- Pyszności
Paski powinny być dość szerokie- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Cukier mieszam z cynamonem i posypuję nim paski ciasta, delikatnie dociskając, aby się nie osypywał. Następnie układam ćwiartki śliwek i zawijam.

Śliwkowe rollsy- Pyszności
Śliwkowe rollsy- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Rollsy układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Piekę przez 40 minut.

Krok 6: Upieczone rollsy dekoruję lukrem. Smacznego!

Śliwkowe rollsy- Pyszności
Śliwkowe rollsy- Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯