Cynamonki z ciasta francuskiego. Prosta i smaczna przekąska do kawy

Cynamonki z ciasta francuskiego to prosty sposób na przygotowanie szybkiej, słodkiej przekąski, która idealnie pasuje do kawy czy herbaty. Wystarczą dosłownie 3 składniki, by przygotować pyszne cynamonki bazujące na cieście francuskim. Sprawdź nasz przepis!

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Patrycja Nowak

Pyszne cynamonki na cieście francuskim

Cynamonki na cieście francuskim to słodkie wypieki przygotowywane z gotowego ciasta, które są posypane cukrem i cynamonem. Cynamonki można podawać na ciepło lub na zimno, jako słodkie przekąski lub dodatek do kawy czy herbaty. Są szybką i tanią opcją na smaczny deser.

Przepis na cynamonki z ciasta francuskiego

Oto przepis na szybkie cynamonki:

Składniki:

       
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/4 szklanki masła, rozpuszczonego
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • opcjonalnie: 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

        
  1. Jak przygotować cynamonki z ciasta francuskiego? Rozgrzej piekarnik do 200 st. C, a następnie rozwiń ciasto francuskie na lekko oprószonej mąką powierzchni. W misce wymieszaj brązowy cukier i cynamon, aby przygotować mieszankę do posypania ciasta.
  2. Posmaruj ciasto rozpuszczonym masłem, a następnie posyp równomiernie mieszaniną cukru i cynamonu.
  3. Jeśli chcesz, ciasto możesz posypać również posiekanymi orzechami włoskimi, aby uzyskać nieco orzechowy smak. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku, tak aby powstała długa rolka.
  4. Pokrój rolkę na kawałki o grubości około 2-3 cm, a kawałki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dzięki czemu pozostaną między nimi odstępy.
  5. Piecz cynamonki przez około 10-12 minut, aż staną się złociste i puszyste, bo takie są najlepsze.
  6. Wyciągnij z piekarnika i podawaj swoje cynamonki z ciasta francuskiego na ciepło, żeby zapach unosił się w całym domu. Smacznego!

Zobacz też ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu