Cynamonki z ciasta francuskiego. Prosta i smaczna przekąska do kawy

Cynamonki z ciasta francuskiego to prosty sposób na przygotowanie szybkiej, słodkiej przekąski, która idealnie pasuje do kawy czy herbaty. Wystarczą dosłownie 3 składniki, by przygotować pyszne cynamonki bazujące na cieście francuskim. Sprawdź nasz przepis!

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Patrycja Nowak

Pyszne cynamonki na cieście francuskim

Cynamonki na cieście francuskim to słodkie wypieki przygotowywane z gotowego ciasta, które są posypane cukrem i cynamonem. Cynamonki można podawać na ciepło lub na zimno, jako słodkie przekąski lub dodatek do kawy czy herbaty. Są szybką i tanią opcją na smaczny deser.

Przepis na cynamonki z ciasta francuskiego

Oto przepis na szybkie cynamonki:

Składniki:

       
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/4 szklanki masła, rozpuszczonego
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • opcjonalnie: 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

        
  1. Jak przygotować cynamonki z ciasta francuskiego? Rozgrzej piekarnik do 200 st. C, a następnie rozwiń ciasto francuskie na lekko oprószonej mąką powierzchni. W misce wymieszaj brązowy cukier i cynamon, aby przygotować mieszankę do posypania ciasta.
  2. Posmaruj ciasto rozpuszczonym masłem, a następnie posyp równomiernie mieszaniną cukru i cynamonu.
  3. Jeśli chcesz, ciasto możesz posypać również posiekanymi orzechami włoskimi, aby uzyskać nieco orzechowy smak. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku, tak aby powstała długa rolka.
  4. Pokrój rolkę na kawałki o grubości około 2-3 cm, a kawałki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dzięki czemu pozostaną między nimi odstępy.
  5. Piecz cynamonki przez około 10-12 minut, aż staną się złociste i puszyste, bo takie są najlepsze.
  6. Wyciągnij z piekarnika i podawaj swoje cynamonki z ciasta francuskiego na ciepło, żeby zapach unosił się w całym domu. Smacznego!

Zobacz też ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?