Zakręcone cynamonki drożdżowe

Zakręcone cynamonki drożdżowe to prawdziwy strzał w 10! Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze genialnie się prezentują! Dwa w jednym ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Ciasto drożdżowe

  1. 1,5 łyżeczki drożdże instant
  2. 60 ml woda ciepła
  3. 170 ml maślanka
  4. 120 g cukier
  5. 2 szt. jajka
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 90 g masło roztopione
  8. 3 1/2 szkl. mąka
  9. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Masa cynamonowa

  1. 3 łyżeczki cynamon
  2. 100 g masło miękkie
  3. 200 g cukier brązowy

Lukier

  1. 3 łyżki mleko
  2. 1/2 szkl. cukier puder

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą drożdże, ciepłą wodę i cukier (łyżkę). Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

Obrazek

2. W dużej misce umieść następujące składniki: maślankę, roztopione masło, cukier, jajka, sól i ekstrakt waniliowy.

Obrazek

3. Dodaj rozczyn i...

Obrazek

4. ...mąkę.

Obrazek

5. Uformuj ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.

Obrazek

6. W międzyczasie przygotuj mieszankę cynamonową, łącząc ze sobą: miękkie masło, cukier trzcinowy i cynamon.

Obrazek

7. Rozwałkuj ciasto i rozprowadź na nim mieszankę z cynamonem. Zwiń w rulon i podziel na mniejsze kawałki.

Obrazek

8. Umieść roladki w formie do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

9. Gotowe roladki polej lukrem. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯