Zakręcone cynamonki drożdżowe

Zakręcone cynamonki drożdżowe to prawdziwy strzał w 10! Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze genialnie się prezentują! Dwa w jednym ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Ciasto drożdżowe

  1. 1,5 łyżeczki drożdże instant
  2. 60 ml woda ciepła
  3. 170 ml maślanka
  4. 120 g cukier
  5. 2 szt. jajka
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 90 g masło roztopione
  8. 3 1/2 szkl. mąka
  9. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Masa cynamonowa

  1. 3 łyżeczki cynamon
  2. 100 g masło miękkie
  3. 200 g cukier brązowy

Lukier

  1. 3 łyżki mleko
  2. 1/2 szkl. cukier puder

Sposób przygotowania:

1. W misce połącz ze sobą drożdże, ciepłą wodę i cukier (łyżkę). Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

Obrazek

2. W dużej misce umieść następujące składniki: maślankę, roztopione masło, cukier, jajka, sól i ekstrakt waniliowy.

Obrazek

3. Dodaj rozczyn i...

Obrazek

4. ...mąkę.

Obrazek

5. Uformuj ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.

Obrazek

6. W międzyczasie przygotuj mieszankę cynamonową, łącząc ze sobą: miękkie masło, cukier trzcinowy i cynamon.

Obrazek

7. Rozwałkuj ciasto i rozprowadź na nim mieszankę z cynamonem. Zwiń w rulon i podziel na mniejsze kawałki.

Obrazek

8. Umieść roladki w formie do pieczenia i wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

9. Gotowe roladki polej lukrem. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
W weekend zrobiłam szybką zapiekankę z dynią. Wyszła pożywna i bardzo smaczna
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Jak długo można przechowywać suszone grzyby? Wiele osób myśli, że czas nie ma znaczenia
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Wycinać czy wykręcać? Ekspert wskazuje najlepszy sposób
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Ta sałatka w PRL-u była na każdej gościnie. Dziś zapomniana, a pyszna i szybka
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
Gulasz robię po serbsku. Kruche mięso rozpada się w ustach
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
U nas gnije na krzakach. W Szwecji robią z niej pyszną zupę
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Udka z kurczaka zawsze piekę w takiej temperaturze. Są soczyste i delikatne, a skórka chrupiąca
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd