Błyskawiczna szarlotka z całymi jabłkami. Prościej i szybciej się już nie da!
Lubisz domowe wypieki? Jeśli tak, mam prawdziwą perełkę, która podbija serca dosłownie od pierwszego kęsa. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze jej przygotowanie jest prawdziwą bułką z masłem.
14.11.2023 07:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na pewno zgodzisz się ze mną, że wiele osób uważa, iż domowe wypieki to trudne i skomplikowane zadanie. Dlatego też nawet nie próbują przygotować własnych słodkości. A to duży błąd, o czym przekonasz się już za moment.
Oczywiście zgodzę się z tym, że wiele wypieków faktycznie wymaga sporej wiedzy, doświadczenia oraz czasu. Nie oznacza to jednak, że jednocześnie nie istnieją szybkie i proste przepisy na domowe ciasta. A najlepiej świadczy o tym dzisiejsza receptura na smaczną szarlotkę, która praktycznie robi się sama. Co więcej, genialne smakuje i świetnie komponuje się z jesienną herbatką lub kawą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szukasz pomysłu na jesienny deser? Domowa szarlotka z całymi jabłkami spisze się w tej roli perfekcyjnie!
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru,
- 250 g masła,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 cukier wanilinowy,
- 5 jabłek,
- 2 łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta domowej roboty. W tym celu przesiewam bezpośrednio na kuchenny blat mąkę, aby dodatkowo ją napowietrzyć. Następnie w centralnej części utworzonego kopca robię małe wgłębienie i wsypuję do środka proszek do pieczenia, cukier puder oraz masło.
Ciasto zaczynam wyrabiać przy pomocy noża. Dlaczego to robię? Otóż ciasto kruche nie lubi ciepła, dlatego czas wyrabiania go przy pomocy rąk zawsze skracam do minimum. Warto w tym miejscu dodać, że użyte do przepisu jajka oraz masło, powinny być zimne.
Krok 2. Po chwili dodaję jajka i dopiero teraz zaczynam wyrabiać ciasto przy pomocy rąk. Kiedy ma ono już gładką i elastyczną formę, dzielę je na dwie części. Każdy z takich elementów podsypuję delikatnie mąką i rozwałkowuję na cienki placek.
Krok 3. Gotowe ciasto nawijam na wałek, dzięki czemu dużo łatwiej przełożyć je do formy. Oczywiście wcześniej zabezpieczam ją przy pomocy papieru do pieczenia. Następnie dopasowuję format ciasta do wielkości formy, tak aby pokryć cały spód i wszystkie boki.
Krok 4. Następnie nakłuwam ciasto przy pomocy widelca, aby w trakcie pieczenia nie wyrosły niepotrzebne wybrzuszenia. Na koniec na spodzie przyszłego ciasta rozsypuję mielony cynamon.
Tak przygotowaną formę z ciastem odkładam na bok i przechodzę do kolejnego etapu pracy nad przepisem.
Krok 5. Czas przygotować jabłka. W tym celu najpierw je obieram. Następnie dzielę je na dwie części i pozbywam się gniazd nasiennych oraz ogonków. I to wszystko, jabłek nie dzielę dodatkowo na jeszcze mniejsze części, jak standardowo robi się to przy szarlotce.
Krok 6. Jabłka przygotowane w ten sposób układam w formie do pieczenia, tworząc trzy poziome rzędy. Następnie posypuje je delikatnie cukrem wanilinowym i kolejną porcją cynamonu.
Krok 7. Na wierzchu układam drugą część ciasta kruchego. Dopiero w takiej postaci przyszły wypiek może trafić do nagrzanego piekarnika.
Domową szarlotkę piekę przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 8. Gotowe ciasto serwuję na ciepło z cukrem pudrem rozsypanym na wierzchu. Oczywiście ty możesz postawić na inne dodatki. Świetnie sprawdzi się tu zarówno bita śmietana, polewa czekoladowa, karmel, jak i lukier domowej roboty. Smacznego!