Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Jeśli uważasz, że klasyczne placuszki z jajek, mleka i mąki są małowartościowe, znalazłam coś dla ciebie. Wystarczy dodać serek wiejski, rozgnieść banana i już masz gotową masę na śniadanie bogate w składniki odżywcze.
Serek wiejski jest nadal na topie i chociaż dieta wysokobiałkowa coraz częściej spotyka się z krytyką, nie zmienia to faktu, że charakterystyczne granulki stanowią wartościowy dodatek do wielu różnych potraw. Placuszki z serkiem i bananem zyskują więcej białka, witamin, minerałów i błonnika, od których dobrze jest zacząć dzień.
Rozgnieć banana i wymieszaj z serkiem
Żeby przygotować ciasto na placuszki, nie potrzebujesz wyciągać miksera. Wystarczy rozgnieść widelcem banana, dodać serek wiejski i wymieszać z pozostałymi składnikami w przepisie. Warto jednak zwrócić uwagę na dwie rzeczy – do rozgniecionego banana dodaj odrobinę soku z cytryny, aby zachował ładny, jasny kolor. Serek wiejski odsącz na sitku, aby nadmiar wody nie rozcieńczył za bardzo masy.
Przepis na placki z bananem i serkiem wiejskim
Dodatkowo możesz dodać ziarenka z laski wanilii lub mielony cynamon, aby placuszki nabrały więcej aromatu. Podawaj z miodem lub syropem klonowym i świeżymi owocami.
Składniki:
- 1 banan,
- odrobina soku z cytryny,
- 2 jajka,
- 400 g serka wiejskiego,
- 4 łyżki mąki pszennej lub innej,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Widelcem rozgnieć banana i od razu skrop odrobiną soku z cytryny, żeby nie ściemniał.
- W osobnej miseczce ubij rózgą jajka i dodaj do rozgniecionego banana.
- Serek wiejski przełóż na sitko, aby odsączyć nadmiar wody, po czym dodaj do banana i jajek.
- Wsyp także mąkę przesianą przez sitko, dodaj szczyptę soli i wymieszaj łyżką.
- Placuszki nakładaj na mocno rozgrzany olej i smaż z obydwu stron na złoty kolor.