Puszyste placki z Podkarpacia. Mogą konkurować nawet z tradycyjnymi racuchami

Choć wielu osobom kojarzą się z pancakes albo racuchami, liwance to zupełnie osobna historia. Ten tradycyjny przysmak z Podkarpacia i Karpat od lat gości na stołach, szczególnie podczas śniadań i podwieczorków.

LiwanceLiwance
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

Proste ciasto drożdżowe, odrobina cierpliwości przy wyrastaniu i smażeniu, a efekt końcowy zawsze robi wrażenie – liwance są puszyste, lekkie i delikatnie pachną skórką cytrynową.

Kiedyś przygotowywano je przede wszystkim na wsi, jako sycący posiłek dla całej rodziny. Dziś wracają do łask w nowoczesnych kuchniach i można je spotkać zarówno w domach, jak i na regionalnych jarmarkach. Joanna, autorka bloga, "Królestwo Garów" podzieliła się swoim sprawdzonym przepisem na to wyjątkowe danie – i to właśnie na nim się tutaj opieramy. Przepis pochodzi z książki Róży Makarewicz "Praktyczna kuchnia" z 1910 roku.

Puszyste bułeczki serowo-jabłkowe. Sprawdzony przepis na drożdżowe wypieki

Przepis na liwance

Składniki:

  • 270 g mąki tortowej,
  • 450 ml ciepłego mleka,
  • 2 jajka,
  • 40 g drożdży świeżych lub 12 g suchych,
  • 35 g cukru,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • skórka otarta z cytryny,
  • masło klarowane.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj rozczyn. Drożdże wymieszaj z cukrem, łyżką mąki i 50 ml ciepłego mleka. Odstaw, aż zaczną pracować.
  2. Żółtka połącz z resztą mleka, dodaj mąkę, skórkę cytrynową i rozczyn. Wymieszaj do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.
  3. Białka ubij na sztywną pianę z solą i delikatnie wmieszaj do masy.
  4. Przykryj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
  5. Na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym smaż placki na złoto z obu stron.
  6. Najlepiej smakują z twarogiem i powidłami albo konfiturą z róży.

Z czym podawać liwance?

Choć klasyka to biały ser i powidła śliwkowe, liwance świetnie odnajdują się także w nowoczesnych odsłonach. Możesz je polać miodem, posypać cukrem pudrem, podać ze świeżymi owocami albo śmietaną. Niektórzy serwują je nawet w wersji wytrawnej – z bryndzą czy wędzonym oscypkiem.

Jedno jest pewne: niezależnie od dodatków, liwance zawsze mają w sobie coś wyjątkowego – kawałek historii i mnóstwo smaku.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża