Wystarczy 1 szklanka. Ciasto drożdżowe wyjdzie puszyste jak gąbeczka
Na porcję domowego, drożdżowego ciasta zawsze znajdą się chętni. Ze sprawdzonym przepisem wyjdzie puszyste i mięciutkie jak najwygodniejsza poduszka.
Najlepsze ciasto drożdżowe to te, które nie tylko przyjemnie wyrosło, ale również pozostało przy tym odpowiednio wilgotne i delikatne. Jeśli do tej pory płakałeś nad zakalcem lub wciąż poszukujesz smaku, jak na popołudniowej herbatce u babci, sięgnij po śmietanę. To właśnie ten składnik sprawi, że zostaniesz okrzyknięty mistrzem drożdżowego ciasta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast gotować, upiekłam i włożyłam do burgera. Każdy się zajadał
Puszyste ciasto drożdżowe
Sekret idealnego drożdżowego ciasta tkwi w szczegółach. Mogłoby się wydawać, że w tym cieście chodzi o drożdże, ale nie mniej ważnym składnikiem jest śmietana. To właśnie ona nadaje ciastu wyjątkowo puszystą i mekką strukturą. Zawarty w niej tłuszcz sprawia, że gotowy deser jest też odpowiednio wilgotny oraz tworzy swego rodzaju barierę, która zapobiega wysychaniu ciasta podczas pieczenia. Dzięki temu wypiek jest nie tylko miękki i aksamitny w dotyku, ale także pozostaje świeży na dłużej.
Zanim zabierzesz się za przygotowanie, wyjmij wszystkie produkty z lodówki. Składniki w temperaturze pokojowej ułatwiają tworzenie emulsji, czyli gładkiej i stabilnej mieszaniny tłuszczów i płynów. Podczas mieszania w takiej temperaturze masło i cukier łączą się ze sobą, tworząc lekką, napowietrzoną masę. Tłuszcz zatrzymuje drobne pęcherzyki powietrza, które są uwalniane w trakcie pieczenia. Pod wpływem ciepła pęcherzyki te rozszerzają się, sprawiając, że ciasto rośnie i staje się lekkie, puszyste i delikatne
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 150 g cukru,
- 190 ml mleka,
- 1 szklanka (220 g) kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 50 g drożdży,
- 2 jajka,
- 150 g masła,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Masło roztop w rondelku i odstaw do przestudzenia.
- Rozkrusz drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru oraz ciepłe mleko. Dodaj 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj.
- Rozczyn odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Powinien co najmniej podwoić swoją objętość.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier, cukier wanilinowy, śmietanę, jajka, sól oraz wyrośnięte drożdże.
- Zagnieć do połączenia składników, wlej roztopione masło i dokładnie wyrób masę, aby powstało jednolite, gładkie ciasto bez grudek.
- Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aby wyrosło.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp bułką.
- Przełóż do niej drożdżowe ciasto i odstaw jeszcze na 15 minut.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na około 45 minut, aż do suchego patyczka.
Przed upieczeniem ciasto możesz wzbogacić ciasto o świeże lub mrożone owoce, lub posypać wierzch domową kruszonką. Po upieczeniu i wystudzeniu idealnie smakuje posypane cukrem pudrem lub polane słodkim lukrem. Smacznego!