Wystarczy 1 szklanka. Ciasto drożdżowe wyjdzie puszyste jak gąbeczka

Na porcję domowego, drożdżowego ciasta zawsze znajdą się chętni. Ze sprawdzonym przepisem wyjdzie puszyste i mięciutkie jak najwygodniejsza poduszka.

Drożdżowe ciasto z owocamiDrożdżowe ciasto z owocami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Najlepsze ciasto drożdżowe to te, które nie tylko przyjemnie wyrosło, ale również pozostało przy tym odpowiednio wilgotne i delikatne. Jeśli do tej pory płakałeś nad zakalcem lub wciąż poszukujesz smaku, jak na popołudniowej herbatce u babci, sięgnij po śmietanę. To właśnie ten składnik sprawi, że zostaniesz okrzyknięty mistrzem drożdżowego ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast gotować, upiekłam i włożyłam do burgera. Każdy się zajadał

Puszyste ciasto drożdżowe

Sekret idealnego drożdżowego ciasta tkwi w szczegółach. Mogłoby się wydawać, że w tym cieście chodzi o drożdże, ale nie mniej ważnym składnikiem jest śmietana. To właśnie ona nadaje ciastu wyjątkowo puszystą i mekką strukturą. Zawarty w niej tłuszcz sprawia, że gotowy deser jest też odpowiednio wilgotny oraz tworzy swego rodzaju barierę, która zapobiega wysychaniu ciasta podczas pieczenia. Dzięki temu wypiek jest nie tylko miękki i aksamitny w dotyku, ale także pozostaje świeży na dłużej.

Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe © Adobe Stock

Zanim zabierzesz się za przygotowanie, wyjmij wszystkie produkty z lodówki. Składniki w temperaturze pokojowej ułatwiają tworzenie emulsji, czyli gładkiej i stabilnej mieszaniny tłuszczów i płynów. Podczas mieszania w takiej temperaturze masło i cukier łączą się ze sobą, tworząc lekką, napowietrzoną masę. Tłuszcz zatrzymuje drobne pęcherzyki powietrza, które są uwalniane w trakcie pieczenia. Pod wpływem ciepła pęcherzyki te rozszerzają się, sprawiając, że ciasto rośnie i staje się lekkie, puszyste i delikatne

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 190 ml mleka,
  • 1 szklanka (220 g) kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 50 g drożdży,
  • 2 jajka,
  • 150 g masła,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop w rondelku i odstaw do przestudzenia.
  2. Rozkrusz drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru oraz ciepłe mleko. Dodaj 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj.
  3. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Powinien co najmniej podwoić swoją objętość.
  4. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier, cukier wanilinowy, śmietanę, jajka, sól oraz wyrośnięte drożdże.
  5. Zagnieć do połączenia składników, wlej roztopione masło i dokładnie wyrób masę, aby powstało jednolite, gładkie ciasto bez grudek.
  6. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aby wyrosło.
  7. Formę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp bułką.
  8. Przełóż do niej drożdżowe ciasto i odstaw jeszcze na 15 minut.
  9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na około 45 minut, aż do suchego patyczka.

Przed upieczeniem ciasto możesz wzbogacić ciasto o świeże lub mrożone owoce, lub posypać wierzch domową kruszonką. Po upieczeniu i wystudzeniu idealnie smakuje posypane cukrem pudrem lub polane słodkim lukrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Ten napój kiedyś był przysmakiem wszystkich dzieci. Doskonale działa na pamięć i koncentrację
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Kup zamiast łososia, bo ma mniej kalorii, a więcej wartości. Jest idealny dla dzieci
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
Babcia dorzucała garść do zupy. Dziś wielu na ten widok traci apetyt
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada  ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
To ciasto zrobię na andrzejki. 1 listopada ciotki posprzeczały się o ostatni kawałek, bo jest tak pyszne
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Na andrzejki robię aromatyczny lubelski przysmak. Goście ostatnim razem byli zachwyceni
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Tak należy przechowywać kawę. Będzie świeża i aromatyczna znacznie dłużej
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Czeski gulasz robi prawdziwą furorę. Najlepiej smakuje z knedlikami
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Uważaj, czym mieszasz zakwas buraczany. Inaczej może szybko spleśnieć
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Na andrzejki na pewno zrobię tę sałatkę. Jarzynowa i wszystkie inne mogą się przy niej schować
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Nie kupuję w barach szybkiej obsługi, lecz robię je sama. Są smaczniejsze i zdrowsze
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Jak zrobić ciasteczka z wróżbą? Z tego przepisu wychodzą za każdym razem
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe. Idealne na andrzejki i domówki