Wystarczy 1 szklanka. Ciasto drożdżowe wyjdzie puszyste jak gąbeczka

Na porcję domowego, drożdżowego ciasta zawsze znajdą się chętni. Ze sprawdzonym przepisem wyjdzie puszyste i mięciutkie jak najwygodniejsza poduszka.

Drożdżowe ciasto z owocamiDrożdżowe ciasto z owocami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Najlepsze ciasto drożdżowe to te, które nie tylko przyjemnie wyrosło, ale również pozostało przy tym odpowiednio wilgotne i delikatne. Jeśli do tej pory płakałeś nad zakalcem lub wciąż poszukujesz smaku, jak na popołudniowej herbatce u babci, sięgnij po śmietanę. To właśnie ten składnik sprawi, że zostaniesz okrzyknięty mistrzem drożdżowego ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast gotować, upiekłam i włożyłam do burgera. Każdy się zajadał

Puszyste ciasto drożdżowe

Sekret idealnego drożdżowego ciasta tkwi w szczegółach. Mogłoby się wydawać, że w tym cieście chodzi o drożdże, ale nie mniej ważnym składnikiem jest śmietana. To właśnie ona nadaje ciastu wyjątkowo puszystą i mekką strukturą. Zawarty w niej tłuszcz sprawia, że gotowy deser jest też odpowiednio wilgotny oraz tworzy swego rodzaju barierę, która zapobiega wysychaniu ciasta podczas pieczenia. Dzięki temu wypiek jest nie tylko miękki i aksamitny w dotyku, ale także pozostaje świeży na dłużej.

Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe © Adobe Stock

Zanim zabierzesz się za przygotowanie, wyjmij wszystkie produkty z lodówki. Składniki w temperaturze pokojowej ułatwiają tworzenie emulsji, czyli gładkiej i stabilnej mieszaniny tłuszczów i płynów. Podczas mieszania w takiej temperaturze masło i cukier łączą się ze sobą, tworząc lekką, napowietrzoną masę. Tłuszcz zatrzymuje drobne pęcherzyki powietrza, które są uwalniane w trakcie pieczenia. Pod wpływem ciepła pęcherzyki te rozszerzają się, sprawiając, że ciasto rośnie i staje się lekkie, puszyste i delikatne

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 190 ml mleka,
  • 1 szklanka (220 g) kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 50 g drożdży,
  • 2 jajka,
  • 150 g masła,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop w rondelku i odstaw do przestudzenia.
  2. Rozkrusz drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru oraz ciepłe mleko. Dodaj 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj.
  3. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Powinien co najmniej podwoić swoją objętość.
  4. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier, cukier wanilinowy, śmietanę, jajka, sól oraz wyrośnięte drożdże.
  5. Zagnieć do połączenia składników, wlej roztopione masło i dokładnie wyrób masę, aby powstało jednolite, gładkie ciasto bez grudek.
  6. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aby wyrosło.
  7. Formę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i obsyp bułką.
  8. Przełóż do niej drożdżowe ciasto i odstaw jeszcze na 15 minut.
  9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na około 45 minut, aż do suchego patyczka.

Przed upieczeniem ciasto możesz wzbogacić ciasto o świeże lub mrożone owoce, lub posypać wierzch domową kruszonką. Po upieczeniu i wystudzeniu idealnie smakuje posypane cukrem pudrem lub polane słodkim lukrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża