Kruszonka wyjdzie ci idealna. Tylko pamiętaj o zasadzie 50-50-50
Ciasto, jak ciasto, ale kruszonka! Ten, wydawałoby się niepozorny dodatek, ma mnóstwo zwolenników. Idealnie pasuje do wszelkich wypieków drożdżowych, ciast czy bułeczek, a także słodkości z owocami. Podpowiadam, jak zrobić najlepszą kruszonkę.
Sezon na ciasta z owocami z każdym dniem się rozkręca. I choć lubimy testować nowe przepisy, z przyjemnością wracamy do klasyki. Drożdżówki z truskawkami czy kruche ciasto z rabarbarem? Dla takich wypieków zawsze jest miejsce. Zwłaszcza że ich ważnym elementem jest kruszonka. Zobacz, jak zrobić idealną.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto kostka malinowo-pistacjowa - pistacjowa dama
Idealna kruszonka, czyli...
Delikatnie chrupiąca, słodka, z maślanym posmakiem, do tego rozpływająca się w ustach - taka kruszonka to cukiernicze marzenie. W swoim najlepszym wydaniu może być nawet główną częścią deseru, wystarczy zapiec pod nią owoce. Idealnie nadają się do tego jabłka, gruszki, śliwki, morele, jagody, a także rabarbar.
Jak zrobić idealną kruszonkę? Trzymaj się zasady 50-50-50
Aby przygotować kruszonkę, potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Dobrej jakości masło i mąka to klucz do sukcesu, ale niezbędny będzie także cukier. Najlepiej użyć cukru pudru, bo łatwiej łączy się z pozostałymi składnikami. Na tych produktach opiera się klasyczny przepis na kruszonkę.
Warto dodać jeszcze dwie rzeczy (jajko i mleko), by pogłębić jej smak. Mają one także dobry wpływ na konsystencję. Jednak najważniejsze są proporcje głównych składników, czyli 50-50-50. Zasada jest prosta, trzeba użyć tyle samo masła, cukru i mąki.
Przepis na idealną kruszonkę
Składniki:
- 50 g mąki,
- 50 g cukru pudru (można wymieszać go z cukrem waniliowym),
- 50 g masła,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mleka.
Sposób przygotowania:
- Połącz w misce mąkę i cukier puder, potem dodaj zimne masło drobno pokrojone i całość rozcieraj palcami albo siekaj nożem. Powinny powstać grudki.
- Potem wbij jajko i dolej mleko. Wymieszaj szybko całość; składniki powinny się tylko połączyć.
- Kruszonkę rozłóż na cieście i piecz je zgodnie z przepisem.
- Po upieczeniu kruszonka powinna być złocista.