Jogurt mieszam z borówkami i zapiekam na kruchym cieście. Ależ to jest pyszne!

Zaczyna się najlepszy czas na ciasta z owocami. Właściwie co tydzień można robić inne. Już mamy do dyspozycji truskawki, rabarbar, borówki. I właśnie po te ostatnie sięgnęłam ostatnio. Efekt był znakomity.

To ciasto jest lekkie jak chmurkaTo ciasto jest lekkie jak chmurka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Na wypieki z sezonowymi owocami często czekamy cały rok. Moje ulubione to te z jagodami. Jednak zanim pojawią się na krzaczkach, wykorzystuję borówki amerykańskie. Ciasta z tymi owocami mogą także zachwycać smakiem i wcale nie trzeba mieć wielkich umiejętności cukierniczych, by je przygotować bez żadnej wpadki. Ten przepis to najlepszy przykład.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zanim trafisz na targu na polskie truskawki, wypróbuj przepis na Truskawkową Piankę

Jakie ciasto przygotować z borówkami?

Pyszne ciasto do weekendowej kawki? Zawsze można zdecydować się na ucierane z owocami, ale zaręczam, że odrobinę trudniejsze ciasto też nie sprawi kłopotu. A smak? Według mnie bogatszy, a borówki zatopione w jogurcie wznoszą go na wyżyny. Jednak po kolei. Proponuję ciasto na kruchym spodzie z warstwą jogurtową i owocami.

Ciasto jogurtowe z borówkami

Podstawą tego deseru jest ciasto kruche. W jego przypadku najważniejsze jest użycie zimnego, najlepszej jakości masła. Trzeba je szybko zagniatać, żeby go nie ogrzewać w trakcie. Dzięki temu po upieczeniu będzie idealnie kruche i delikatne.

Składniki:

Na kruchy spód:

  • 2 szklanki mąki,
  • 100 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Na masę jogurtową:

  • 600 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru,
  • połowa szklanki cukru (do smaku),
  • 2 białka.

Dodatkowo:

  • 300 g borówek,
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od kruchego ciasta na spód. Z mąki, masła, cukru, jajka, proszku do pieczenia i śmietany szybko zagnieć ciasto.
  2. Z ciasta uformuj kulę i schładzaj je w lodówce co najmniej pół godziny.
  3. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach blachy, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Przełóż do niej rozwałkowane ciasto, ponakłuwaj je widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Ciasto powinno być zarumienione. Potem je wyjmij i przestudź.
  5. Przygotuj masę jogurtową. Jogurt naturalny z cukrem i budyniami krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników.
  6. Do białek dodaj szczyptę soli i ubić na sztywno. Pianę dołóż do masy jogurtowej i delikatnie wymieszaj szpatułką. Masę rozprowadź na cieście.
  7. Borówki wymieszaj z mąką ziemniaczaną i wyłóż je na masie jogurtowej.
  8. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz około 60 minut. Podawaj po schłodzeniu.

Dlaczego warto jeść borówki amerykańskie?

Borówki amerykańskie są idealne do ciast. Nie są zbyt soczyste, dlatego nie rozpadają się i praktycznie w każdym deserze zachowują swoją konsystencję i smak. Mają też sporo wartości odżywczych. Zawierają witaminy A, C, E oraz z grupy B, a także minerały takie jak magnez, miedź, selen, żelazo i wapń.

Dzięki obecności antocyjanów borówki wykazują działanie przeciwutleniające, co czyni je ważnym elementem profilaktyki antynowotworowej. Polifenole w nich zawarte obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają naczynia krwionośne i zmniejszają ryzyko miażdżycy. Antocyjany poprawiają koncentrację i pamięć, chroniąc komórki mózgowe przed starzeniem.

Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟