WAŻNE
TERAZ

Awionetka spadła koło boiska, wewnątrz dwa ciała

Jogurt mieszam z borówkami i zapiekam na kruchym cieście. Ależ to jest pyszne!

Zaczyna się najlepszy czas na ciasta z owocami. Właściwie co tydzień można robić inne. Już mamy do dyspozycji truskawki, rabarbar, borówki. I właśnie po te ostatnie sięgnęłam ostatnio. Efekt był znakomity.

To ciasto jest lekkie jak chmurkaTo ciasto jest lekkie jak chmurka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Na wypieki z sezonowymi owocami często czekamy cały rok. Moje ulubione to te z jagodami. Jednak zanim pojawią się na krzaczkach, wykorzystuję borówki amerykańskie. Ciasta z tymi owocami mogą także zachwycać smakiem i wcale nie trzeba mieć wielkich umiejętności cukierniczych, by je przygotować bez żadnej wpadki. Ten przepis to najlepszy przykład.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zanim trafisz na targu na polskie truskawki, wypróbuj przepis na Truskawkową Piankę

Jakie ciasto przygotować z borówkami?

Pyszne ciasto do weekendowej kawki? Zawsze można zdecydować się na ucierane z owocami, ale zaręczam, że odrobinę trudniejsze ciasto też nie sprawi kłopotu. A smak? Według mnie bogatszy, a borówki zatopione w jogurcie wznoszą go na wyżyny. Jednak po kolei. Proponuję ciasto na kruchym spodzie z warstwą jogurtową i owocami.

Ciasto jogurtowe z borówkami

Podstawą tego deseru jest ciasto kruche. W jego przypadku najważniejsze jest użycie zimnego, najlepszej jakości masła. Trzeba je szybko zagniatać, żeby go nie ogrzewać w trakcie. Dzięki temu po upieczeniu będzie idealnie kruche i delikatne.

Składniki:

Na kruchy spód:

  • 2 szklanki mąki,
  • 100 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Na masę jogurtową:

  • 600 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru,
  • połowa szklanki cukru (do smaku),
  • 2 białka.

Dodatkowo:

  • 300 g borówek,
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od kruchego ciasta na spód. Z mąki, masła, cukru, jajka, proszku do pieczenia i śmietany szybko zagnieć ciasto.
  2. Z ciasta uformuj kulę i schładzaj je w lodówce co najmniej pół godziny.
  3. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach blachy, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Przełóż do niej rozwałkowane ciasto, ponakłuwaj je widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Ciasto powinno być zarumienione. Potem je wyjmij i przestudź.
  5. Przygotuj masę jogurtową. Jogurt naturalny z cukrem i budyniami krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników.
  6. Do białek dodaj szczyptę soli i ubić na sztywno. Pianę dołóż do masy jogurtowej i delikatnie wymieszaj szpatułką. Masę rozprowadź na cieście.
  7. Borówki wymieszaj z mąką ziemniaczaną i wyłóż je na masie jogurtowej.
  8. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz około 60 minut. Podawaj po schłodzeniu.

Dlaczego warto jeść borówki amerykańskie?

Borówki amerykańskie są idealne do ciast. Nie są zbyt soczyste, dlatego nie rozpadają się i praktycznie w każdym deserze zachowują swoją konsystencję i smak. Mają też sporo wartości odżywczych. Zawierają witaminy A, C, E oraz z grupy B, a także minerały takie jak magnez, miedź, selen, żelazo i wapń.

Dzięki obecności antocyjanów borówki wykazują działanie przeciwutleniające, co czyni je ważnym elementem profilaktyki antynowotworowej. Polifenole w nich zawarte obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają naczynia krwionośne i zmniejszają ryzyko miażdżycy. Antocyjany poprawiają koncentrację i pamięć, chroniąc komórki mózgowe przed starzeniem.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki