Jogurt mieszam z borówkami i zapiekam na kruchym cieście. Ależ to jest pyszne!

Zaczyna się najlepszy czas na ciasta z owocami. Właściwie co tydzień można robić inne. Już mamy do dyspozycji truskawki, rabarbar, borówki. I właśnie po te ostatnie sięgnęłam ostatnio. Efekt był znakomity.

To ciasto jest lekkie jak chmurkaTo ciasto jest lekkie jak chmurka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Na wypieki z sezonowymi owocami często czekamy cały rok. Moje ulubione to te z jagodami. Jednak zanim pojawią się na krzaczkach, wykorzystuję borówki amerykańskie. Ciasta z tymi owocami mogą także zachwycać smakiem i wcale nie trzeba mieć wielkich umiejętności cukierniczych, by je przygotować bez żadnej wpadki. Ten przepis to najlepszy przykład.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zanim trafisz na targu na polskie truskawki, wypróbuj przepis na Truskawkową Piankę

Jakie ciasto przygotować z borówkami?

Pyszne ciasto do weekendowej kawki? Zawsze można zdecydować się na ucierane z owocami, ale zaręczam, że odrobinę trudniejsze ciasto też nie sprawi kłopotu. A smak? Według mnie bogatszy, a borówki zatopione w jogurcie wznoszą go na wyżyny. Jednak po kolei. Proponuję ciasto na kruchym spodzie z warstwą jogurtową i owocami.

Ciasto jogurtowe z borówkami

Podstawą tego deseru jest ciasto kruche. W jego przypadku najważniejsze jest użycie zimnego, najlepszej jakości masła. Trzeba je szybko zagniatać, żeby go nie ogrzewać w trakcie. Dzięki temu po upieczeniu będzie idealnie kruche i delikatne.

Składniki:

Na kruchy spód:

  • 2 szklanki mąki,
  • 100 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Na masę jogurtową:

  • 600 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru,
  • połowa szklanki cukru (do smaku),
  • 2 białka.

Dodatkowo:

  • 300 g borówek,
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od kruchego ciasta na spód. Z mąki, masła, cukru, jajka, proszku do pieczenia i śmietany szybko zagnieć ciasto.
  2. Z ciasta uformuj kulę i schładzaj je w lodówce co najmniej pół godziny.
  3. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach blachy, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Przełóż do niej rozwałkowane ciasto, ponakłuwaj je widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Ciasto powinno być zarumienione. Potem je wyjmij i przestudź.
  5. Przygotuj masę jogurtową. Jogurt naturalny z cukrem i budyniami krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników.
  6. Do białek dodaj szczyptę soli i ubić na sztywno. Pianę dołóż do masy jogurtowej i delikatnie wymieszaj szpatułką. Masę rozprowadź na cieście.
  7. Borówki wymieszaj z mąką ziemniaczaną i wyłóż je na masie jogurtowej.
  8. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz około 60 minut. Podawaj po schłodzeniu.

Dlaczego warto jeść borówki amerykańskie?

Borówki amerykańskie są idealne do ciast. Nie są zbyt soczyste, dlatego nie rozpadają się i praktycznie w każdym deserze zachowują swoją konsystencję i smak. Mają też sporo wartości odżywczych. Zawierają witaminy A, C, E oraz z grupy B, a także minerały takie jak magnez, miedź, selen, żelazo i wapń.

Dzięki obecności antocyjanów borówki wykazują działanie przeciwutleniające, co czyni je ważnym elementem profilaktyki antynowotworowej. Polifenole w nich zawarte obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają naczynia krwionośne i zmniejszają ryzyko miażdżycy. Antocyjany poprawiają koncentrację i pamięć, chroniąc komórki mózgowe przed starzeniem.

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce