Czym różni się osełka od masła? Niektórzy myślą, że to ten sam produkt

Cena masła stała się przed świętami jednym z ważniejszych tematów. Ten produkt pojawiał się we wszystkich wiadomościach i wypowiedziach polityków. A tymczasem na pólkach w sklepie obok masła często jest osełka. Czy to ten sam produkt?

Ceny masła idą w góręMasło czy osełka? Na to warto zwrócić uwagę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | OlgaKriger
Dorota Gepert

Masło i osełka wyglądają niemal identycznie, dlatego łatwo się pomylić. Wystarczy jednak wczytać się w skład tych produktów, by zrozumieć na czym polega różnica.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe ciasteczka kwiatuszki jak z pysznej cukierni. Teściowa będzie zachwycona

Liczą się procenty

Nazwa "masło" i skład tego produktu podlegają regulacjom Unii Europejskiej. Według przepisów masło powinno zawierać od 80 proc. do 90 proc. tłuszczu mlecznego, co ważne może zawierać jedynie tłuszcz mleczny. Regulacje wykluczają obecność tłuszczów innego pochodzenia. Tradycyjnie masło wytwarza się z mleka krowiego, ale istnieją też warianty z mleka owczego czy koziego.

Ważne!

Tradycyjnie masło jest ważnym elementem polskiej kuchni. Używamy go do smażenia, pieczenia, a także smarujemy nim kanapki. Jest bogatym źródłem witamin A, D, E i K.

To tylko kształt

Co zaś charakteryzuje osełkę? Przede wszystkim ta nazwa odnosi się tylko do walcowatego kształtu, który nadaje się produktowi. Może być to masło, nawet o doskonałej jakości, ale nie musi. Osełka to czasami mieszanka tłuszczu mlecznego z tłuszczem roślinnym. W takich produktach mogą pojawiać się także takie składniki jak olej palmowy oraz tłuszcze roślinne utwardzone, czyli tzw. tłuszcze trans. Są one szkodliwe dla zdrowia, o czym niejednokrotnie pisaliśmy. Dlatego w sklepie lepiej zachować czujność i kierować się nie tylko ceną. Czytanie składu produktu to podstawa.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje