Panierka odstaje od ryby? Pominąłeś ważną czynność przed smażeniem

Panierka to mało istotny dodatek? Na pewno nie. Dzięki niej ryba jest soczysta w środku, a na wierzchu chrupiąca. Jednak bywa, że odpada, ale jest nasączona tłuszczem. Podpowiadamy, jak uniknąć takich błędów.

Jest prosty sposób na idealną panierkę. Jest prosty sposób na idealną panierkę.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Smażenie ryb to jedna z najpopularniejszych metod ich przyrządzania – niezależnie czy mamy do czynienia z pstrągiem, karpiem, mintajem, morszczukiem czy łososiem. Na co zwrócić uwagę, by wprost z patelni smakowały doskonale?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażony dorsz w cieście z frytkami - przepis jak z nadmorskiej smażalni

Jak przygotować rybę do smażenia

Przygotowanie ryby do smażenia wymaga odpowiedniego podejścia. Poszczególne kroki nieco różnią się w zależności od tego, czy mamy rybę świeżą czy mrożoną.

Mrożoną rybę przed smażeniem warto rozmrażać powoli. Najlepiej wyjąć ją z zamrażalnika dzień przed planowanym obiadem i umieścić w lodówce. Nie polecamy rozmrażania w wodzie, bo ryba straci wtedy część cennych składników odżywczych.

Świeżą rybę przed smażeniem dobrze jest dokładnie oczyścić z wnętrzności, łusek i płetw. Potem rybę wypłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem, co zapobiega pryskaniu oleju podczas smażenia i umożliwia lepsze trzymanie się panierki.

Przed smażeniem większe kawałki ryby można pokroić na dzwonki lub filety na mniejsze części, aby zapewnić równomierne smażenie. Warto skropić je sokiem z cytryny, by nadać mięsu bardziej zdecydowany smak.

Z panierką czy bez

Smażenie ryb bez panierki jest możliwe, jednak ten złocisty i chrupiący dodatek to dla wielu osób nieodłączny element tego dania. Przed panierowaniem solimy rybę krótko, by ta nie stała się zbyt sucha, a następnie obtaczamy w mące i jajku, a na końcu w bułce tartej z dodatkiem wybranych przypraw, takich jak chili, papryka, kurkuma czy zioła prowansalskie. Do bułki tartej można też dodać startego parmezanu, co sprawi, że ryba będzie miała ciekawy posmak. Rybę można też smażyć w cieście naleśnikowym.

Najlepiej rybę smażyć na oleju z wysokim punktem dymienia, np. rafinowanym, lub na maśle klarowanym, które dodaje niepowtarzalnego maślanego smaku.

Zwróć uwagę na patelnię

Podczas smażenia musimy pamiętać, by patelnia była mocno rozgrzana. Zbyt zimny olej sprawi, że ryba będzie traciła swoje właściwości smakowe. Zachowując te zasady, smażona ryba będzie pysznym daniem, a panierka będzie trzymała się idealnie na każdym kawałku. Najlepiej podawać ją z ziemniakami lub frytkami i surówką z kiszonej kapusty.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟