Panierka odstaje od ryby? Pominąłeś ważną czynność przed smażeniem

Panierka to mało istotny dodatek? Na pewno nie. Dzięki niej ryba jest soczysta w środku, a na wierzchu chrupiąca. Jednak bywa, że odpada, ale jest nasączona tłuszczem. Podpowiadamy, jak uniknąć takich błędów.

Jest prosty sposób na idealną panierkę. Jest prosty sposób na idealną panierkę.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Smażenie ryb to jedna z najpopularniejszych metod ich przyrządzania – niezależnie czy mamy do czynienia z pstrągiem, karpiem, mintajem, morszczukiem czy łososiem. Na co zwrócić uwagę, by wprost z patelni smakowały doskonale?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażony dorsz w cieście z frytkami - przepis jak z nadmorskiej smażalni

Jak przygotować rybę do smażenia

Przygotowanie ryby do smażenia wymaga odpowiedniego podejścia. Poszczególne kroki nieco różnią się w zależności od tego, czy mamy rybę świeżą czy mrożoną.

Mrożoną rybę przed smażeniem warto rozmrażać powoli. Najlepiej wyjąć ją z zamrażalnika dzień przed planowanym obiadem i umieścić w lodówce. Nie polecamy rozmrażania w wodzie, bo ryba straci wtedy część cennych składników odżywczych.

Świeżą rybę przed smażeniem dobrze jest dokładnie oczyścić z wnętrzności, łusek i płetw. Potem rybę wypłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem, co zapobiega pryskaniu oleju podczas smażenia i umożliwia lepsze trzymanie się panierki.

Przed smażeniem większe kawałki ryby można pokroić na dzwonki lub filety na mniejsze części, aby zapewnić równomierne smażenie. Warto skropić je sokiem z cytryny, by nadać mięsu bardziej zdecydowany smak.

Z panierką czy bez

Smażenie ryb bez panierki jest możliwe, jednak ten złocisty i chrupiący dodatek to dla wielu osób nieodłączny element tego dania. Przed panierowaniem solimy rybę krótko, by ta nie stała się zbyt sucha, a następnie obtaczamy w mące i jajku, a na końcu w bułce tartej z dodatkiem wybranych przypraw, takich jak chili, papryka, kurkuma czy zioła prowansalskie. Do bułki tartej można też dodać startego parmezanu, co sprawi, że ryba będzie miała ciekawy posmak. Rybę można też smażyć w cieście naleśnikowym.

Najlepiej rybę smażyć na oleju z wysokim punktem dymienia, np. rafinowanym, lub na maśle klarowanym, które dodaje niepowtarzalnego maślanego smaku.

Zwróć uwagę na patelnię

Podczas smażenia musimy pamiętać, by patelnia była mocno rozgrzana. Zbyt zimny olej sprawi, że ryba będzie traciła swoje właściwości smakowe. Zachowując te zasady, smażona ryba będzie pysznym daniem, a panierka będzie trzymała się idealnie na każdym kawałku. Najlepiej podawać ją z ziemniakami lub frytkami i surówką z kiszonej kapusty.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione