Dietetyczka nie gryzła się w język. Pod żadnym pozorem nie podawaj dzieciom, "te ryby to syf"

Eksperci z reguły zachęcają nas do jedzenia ryb i często podkreślają, że w naszych posiłkach jest ich zbyt mało. Są pełne ważnych składników odżywczych. Jednak, jak się okazuje, nie dotyczy to wszystkich ryb w każdej formie. Kiedy trzeba uważać?

fillet raw white fish cod or halibut fresh meal food snack on the table copy space food background rustic top view keto or paleo diet vegetarian food Pescetarian
Olesia Berlezova
alesa@meta.ua
white fish, fillet, cooking, slice, appetizer, eat, background, snack, sea, uncooked, vegetarian, handmade, paleo, healthy eating, meal, zero waste, white, vegetable, halibut, seafood, board, cod, restaurant, meat, fish, keto, food background, gourmet, ocean, healthy, ketogenic, diet, rosemary, bass, food, halibut fillet, ingredient, salt, cuisine, cod fish, nutrition, tasty, healthy food, fresh, preparation, filet, delicious, appetizer, background, bass, board, cod, cod fish, cooking, cuisine, delicious, diet, eat, filet, fillet, fish, food, food background, fresh, gourmet, halibut, halibut fillet, handmade, healthy, healthy eating, healthy food, ingredient, meal, meat, nutrition, ocean, restaurant, rosemary, salt, sea, seafood, slice, snack, tasty, uncooked, vegetable, vegetarian, white, white fish, zero wasteDietetyczka ostrzega przed tym rodzajem ryb.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olesia Berlezova alesa@meta.ua
Dorota Gepert

Ryby mają korzystny wpływ na zdrowie. W ich składzie są cenne kwasy omega-3 oraz witaminy i minerały. Przyzwyczailiśmy się do tego, że z reguły dietetycy skarżą się na to, że w naszej diecie jest ich zbyt mało. Jednak i tutaj jest pewne "ale". Chodzi o to, żebyśmy wybierali odpowiednie ryby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona ryba z warzywami. Sprawdzony patent na piątkowy obiad

Ryby są zdrowe

Ryby w diecie wręcz trudno przecenić. Zawierają kwasy omega-3 i omega-6, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarczają również cennych witamin i minerałów, takich jak witamina D, E, cynk, wapń i żelazo. Kiedy ryb nie brakuje w naszych posiłkach, można zmniejszyć ryzyko wielu chorób. Neutralizują negatywny wpływ wolnych rodników, więc spowalniają też procesy starzenia.

Ryby w najgorszej formie

Jednak nie wszystkie ryby działają tak korzystnie. Niektóre mogą wręcz szkodzić. Właśnie na ten problem zwraca uwagę na swoim profilu na Instagramie, Hanna Stolińska, znana dietetyczka. Ekspertka pokazuje popularne paluszki rybne i twierdzi, że to najgorsza forma ryb. Jak je określa? Po prostu "syf". Nie warto ich jeść, a tym bardziej podawać ich dzieciom. Takie ryby to typowe produkty wysoko przetworzone. Często zawierają cukier, barwniki, regulatory kwasowości i wzmacniacze smaku. Do tego obtoczone są grubą warstwą panierki i smaży się je w głębokim tłuszczu. To bardzo podnosi ich kaloryczność.

Ryba na obiad

Dr Hanna Stolińska zwraca też uwagę, że dzieci często znają i tolerują ryby właśnie w takiej formie paluszków. Są one łatwe do przygotowywania i przechowywania. Niestety, zalet odżywczych nie mają. A to właśnie w diecie najmłodszych kwasy omega-3 są bardzo ważne, bo mają wpływ na koncentrację, zdolności poznawcze. Dlatego ryby dla dzieci są wskazane, ale na pewno nie w formie przetworzonych paluszków.

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇