O niebo lepsze niż frytki z ziemniaków. Chrupiąca panierka to strzał w dziesiątkę
Frytki? Pierwsza myśl to zawsze ziemniaki. Jednak już pomału otwieramy się na frytki z innych warzyw i przygotowujemy je także z batatów, marchewek czy pietruszek. A teraz zaczyna się sezon na kolejne warzywo, które można dołączyć do listy. W dodatku obejdzie się bez krojenia.
21.06.2024 09:41
Jak się na pewno domyślacie, chodzi o fasolkę szparagową. Sezon na nią już się rozkręca. Do przerobienia na frytki na daje się zarówno ta zielona, jak i żółta.
Sporo zalet
Fasolka szparagowa to pożądany dodatek do letnich sałatek, zup, zapiekanek. Warto wciąż powiększać listę potraw z fasolką w roli głównej. Sezon na nią trwa krótko i warto jej spróbować w różnych wydaniach. Drugi ważny powód to białko. Strączki zawierają go dużo, podobnie jak kwasu foliowego i witamin. Kolejna zaleta? Fasolka szparagowa ma niewiele kalorii i sporo błonnika, więc sprzyja odchudzaniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ależ chrupiące
Frytki z fasolki to trochę żart. Nie trzeba jej wrzucać na głęboki tłuszcz. Wystarczy obtoczyć ją w panierce z panko, czyli azjatyckiej bułce tartej. Sprawi ona, że frytki będą bardziej chrupiące. Potem wystarczy je upiec w piekarniku. Frytki podajemy z reguły z ketchupem. Jednak gdy już łamiemy zasady, to te dotyczące dodatków też. Do frytek z fasolki można przygotować prostą salsę z pomidora. Z pewnością podkręci jej delikatny smak. W duecie stworzą świetną przekąskę, która sprawdzi się także podczas meczu.
Frytki z fasolki szparagowej
Składniki:
- 300 g fasolki szparagowej (może być mieszana zielona i żółta),
- 2 jajka,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- kilka ząbków czosnku,
- łyżeczka oliwy,
- panko.
Sposób przygotowania:
- Fasolkę umyj, odetnij jej końcówki. Podgotuj ją w osolonym wrzątku przez kwadrans. Potem odcedź i wystudź.
- Następnie mocz ją w rozbełtanym jajku z sosem sojowym.
- Potem obtaczaj w panierce z panko.
- Tak przygotowaną układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Skrop jej wierzch oliwą i poukładaj ząbki czosnku.
- Fasolowe frytki pieczemy przez ok. 15 minut w 200 stopniach C, aż będą chrupkie i rumiane.
Prosta salsa pomidorowa
Składniki:
- 3 pomidory,
- 1 cebula, czerwona,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki soku z limonki,
- połowa papryczki chili,
- kolendra i szczypiorek do smaku,
- szczypta cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
- Obierz cebulę i również drobno posiekaj, dołóż do pomidorów.
- Kolendrę, szczypiorek i chili również drobno posiekaj i dodaj do pomidorów z cebulą.
- Do warzyw wyciśnij ząbki czosnku, dodaj sok z limonki, sporą szczyptę pieprzu oraz soli i cukru.
- Salsę podawaj schłodzoną. Świetnie pasuje do fasolki.