O niebo lepsze niż frytki z ziemniaków. Chrupiąca panierka to strzał w dziesiątkę

Frytki? Pierwsza myśl to zawsze ziemniaki. Jednak już pomału otwieramy się na frytki z innych warzyw i przygotowujemy je także z batatów, marchewek czy pietruszek. A teraz zaczyna się sezon na kolejne warzywo, które można dołączyć do listy. W dodatku obejdzie się bez krojenia.

Turkish foods; Crispy baked green beans, fried beans (Turkish name; kizarmis yesil fasulye)
Turkish foods; Crispy baked green beans, fried beans (Turkish name; kizarmis yesil fasulye)
Esin Deniz
fresh, sichuan, thanksgiving, china, spiciness, supper, delicious, cuisine, asian, green, vegetarian, beans, green beans, hot, savory, veganFasolka jako frytki? Spróbuj koniecznie.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Esin Deniz
Dorota Gepert

Jak się na pewno domyślacie, chodzi o fasolkę szparagową. Sezon na nią już się rozkręca. Do przerobienia na frytki na daje się zarówno ta zielona, jak i żółta.

Sporo zalet

Fasolka szparagowa to pożądany dodatek do letnich sałatek, zup, zapiekanek. Warto wciąż powiększać listę potraw z fasolką w roli głównej. Sezon na nią trwa krótko i warto jej spróbować w różnych wydaniach. Drugi ważny powód to białko. Strączki zawierają go dużo, podobnie jak kwasu foliowego i witamin. Kolejna zaleta? Fasolka szparagowa ma niewiele kalorii i sporo błonnika, więc sprzyja odchudzaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy odwiedzają mnie goście, zawsze serwuję te koreczki. Wszyscy się nimi zachwycają

Ależ chrupiące

Frytki z fasolki to trochę żart. Nie trzeba jej wrzucać na głęboki tłuszcz. Wystarczy obtoczyć ją w panierce z panko, czyli azjatyckiej bułce tartej. Sprawi ona, że frytki będą bardziej chrupiące. Potem wystarczy je upiec w piekarniku. Frytki podajemy z reguły z ketchupem. Jednak gdy już łamiemy zasady, to te dotyczące dodatków też. Do frytek z fasolki można przygotować prostą salsę z pomidora. Z pewnością podkręci jej delikatny smak. W duecie stworzą świetną przekąskę, która sprawdzi się także podczas meczu.

Frytki z fasolki szparagowej

Składniki:

  • 300 g fasolki szparagowej (może być mieszana zielona i żółta),
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • kilka ząbków czosnku,
  • łyżeczka oliwy,
  • panko.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę umyj, odetnij jej końcówki. Podgotuj ją w osolonym wrzątku przez kwadrans. Potem odcedź i wystudź.
  2. Następnie mocz ją w rozbełtanym jajku z sosem sojowym.
  3. Potem obtaczaj w panierce z panko.
  4. Tak przygotowaną układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Skrop jej wierzch oliwą i poukładaj ząbki czosnku.
  6. Fasolowe frytki pieczemy przez ok. 15 minut w 200 stopniach C, aż będą chrupkie i rumiane.

Prosta salsa pomidorowa

Składniki:

  • 3 pomidory,
  • 1 cebula, czerwona,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki soku z limonki,
  • połowa papryczki chili,
  • kolendra i szczypiorek do smaku,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
  2. Obierz cebulę i również drobno posiekaj, dołóż do pomidorów.
  3. Kolendrę, szczypiorek i chili również drobno posiekaj i dodaj do pomidorów z cebulą.
  4. Do warzyw wyciśnij ząbki czosnku, dodaj sok z limonki, sporą szczyptę pieprzu oraz soli i cukru.
  5. Salsę podawaj schłodzoną. Świetnie pasuje do fasolki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaj 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo