InspiracjeO niebo lepsze niż frytki z ziemniaków. Chrupiąca panierka to strzał w dziesiątkę

O niebo lepsze niż frytki z ziemniaków. Chrupiąca panierka to strzał w dziesiątkę

Fasolka jako frytki? Spróbuj koniecznie.
Fasolka jako frytki? Spróbuj koniecznie.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Esin Deniz

21.06.2024 09:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Frytki? Pierwsza myśl to zawsze ziemniaki. Jednak już pomału otwieramy się na frytki z innych warzyw i przygotowujemy je także z batatów, marchewek czy pietruszek. A teraz zaczyna się sezon na kolejne warzywo, które można dołączyć do listy. W dodatku obejdzie się bez krojenia.

Jak się na pewno domyślacie, chodzi o fasolkę szparagową. Sezon na nią już się rozkręca. Do przerobienia na frytki na daje się zarówno ta zielona, jak i żółta.

Sporo zalet

Fasolka szparagowa to pożądany dodatek do letnich sałatek, zup, zapiekanek. Warto wciąż powiększać listę potraw z fasolką w roli głównej. Sezon na nią trwa krótko i warto jej spróbować w różnych wydaniach. Drugi ważny powód to białko. Strączki zawierają go dużo, podobnie jak kwasu foliowego i witamin. Kolejna zaleta? Fasolka szparagowa ma niewiele kalorii i sporo błonnika, więc sprzyja odchudzaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ależ chrupiące

Frytki z fasolki to trochę żart. Nie trzeba jej wrzucać na głęboki tłuszcz. Wystarczy obtoczyć ją w panierce z panko, czyli azjatyckiej bułce tartej. Sprawi ona, że frytki będą bardziej chrupiące. Potem wystarczy je upiec w piekarniku. Frytki podajemy z reguły z ketchupem. Jednak gdy już łamiemy zasady, to te dotyczące dodatków też. Do frytek z fasolki można przygotować prostą salsę z pomidora. Z pewnością podkręci jej delikatny smak. W duecie stworzą świetną przekąskę, która sprawdzi się także podczas meczu.

Frytki z fasolki szparagowej

Składniki:

  • 300 g fasolki szparagowej (może być mieszana zielona i żółta),
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • kilka ząbków czosnku,
  • łyżeczka oliwy,
  • panko.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę umyj, odetnij jej końcówki. Podgotuj ją w osolonym wrzątku przez kwadrans. Potem odcedź i wystudź.
  2. Następnie mocz ją w rozbełtanym jajku z sosem sojowym.
  3. Potem obtaczaj w panierce z panko.
  4. Tak przygotowaną układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Skrop jej wierzch oliwą i poukładaj ząbki czosnku.
  6. Fasolowe frytki pieczemy przez ok. 15 minut w 200 stopniach C, aż będą chrupkie i rumiane.

Prosta salsa pomidorowa

Składniki:

  • 3 pomidory,
  • 1 cebula, czerwona,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki soku z limonki,
  • połowa papryczki chili,
  • kolendra i szczypiorek do smaku,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
  2. Obierz cebulę i również drobno posiekaj, dołóż do pomidorów.
  3. Kolendrę, szczypiorek i chili również drobno posiekaj i dodaj do pomidorów z cebulą.
  4. Do warzyw wyciśnij ząbki czosnku, dodaj sok z limonki, sporą szczyptę pieprzu oraz soli i cukru.
  5. Salsę podawaj schłodzoną. Świetnie pasuje do fasolki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także