O niebo lepsze niż frytki z ziemniaków. Chrupiąca panierka to strzał w dziesiątkę

Frytki? Pierwsza myśl to zawsze ziemniaki. Jednak już pomału otwieramy się na frytki z innych warzyw i przygotowujemy je także z batatów, marchewek czy pietruszek. A teraz zaczyna się sezon na kolejne warzywo, które można dołączyć do listy. W dodatku obejdzie się bez krojenia.

Turkish foods; Crispy baked green beans, fried beans (Turkish name; kizarmis yesil fasulye)
Turkish foods; Crispy baked green beans, fried beans (Turkish name; kizarmis yesil fasulye)
Esin Deniz
fresh, sichuan, thanksgiving, china, spiciness, supper, delicious, cuisine, asian, green, vegetarian, beans, green beans, hot, savory, veganFasolka jako frytki? Spróbuj koniecznie.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Esin Deniz
Dorota Gepert

Jak się na pewno domyślacie, chodzi o fasolkę szparagową. Sezon na nią już się rozkręca. Do przerobienia na frytki na daje się zarówno ta zielona, jak i żółta.

Sporo zalet

Fasolka szparagowa to pożądany dodatek do letnich sałatek, zup, zapiekanek. Warto wciąż powiększać listę potraw z fasolką w roli głównej. Sezon na nią trwa krótko i warto jej spróbować w różnych wydaniach. Drugi ważny powód to białko. Strączki zawierają go dużo, podobnie jak kwasu foliowego i witamin. Kolejna zaleta? Fasolka szparagowa ma niewiele kalorii i sporo błonnika, więc sprzyja odchudzaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy odwiedzają mnie goście, zawsze serwuję te koreczki. Wszyscy się nimi zachwycają

Ależ chrupiące

Frytki z fasolki to trochę żart. Nie trzeba jej wrzucać na głęboki tłuszcz. Wystarczy obtoczyć ją w panierce z panko, czyli azjatyckiej bułce tartej. Sprawi ona, że frytki będą bardziej chrupiące. Potem wystarczy je upiec w piekarniku. Frytki podajemy z reguły z ketchupem. Jednak gdy już łamiemy zasady, to te dotyczące dodatków też. Do frytek z fasolki można przygotować prostą salsę z pomidora. Z pewnością podkręci jej delikatny smak. W duecie stworzą świetną przekąskę, która sprawdzi się także podczas meczu.

Frytki z fasolki szparagowej

Składniki:

  • 300 g fasolki szparagowej (może być mieszana zielona i żółta),
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • kilka ząbków czosnku,
  • łyżeczka oliwy,
  • panko.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę umyj, odetnij jej końcówki. Podgotuj ją w osolonym wrzątku przez kwadrans. Potem odcedź i wystudź.
  2. Następnie mocz ją w rozbełtanym jajku z sosem sojowym.
  3. Potem obtaczaj w panierce z panko.
  4. Tak przygotowaną układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Skrop jej wierzch oliwą i poukładaj ząbki czosnku.
  6. Fasolowe frytki pieczemy przez ok. 15 minut w 200 stopniach C, aż będą chrupkie i rumiane.

Prosta salsa pomidorowa

Składniki:

  • 3 pomidory,
  • 1 cebula, czerwona,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki soku z limonki,
  • połowa papryczki chili,
  • kolendra i szczypiorek do smaku,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
  2. Obierz cebulę i również drobno posiekaj, dołóż do pomidorów.
  3. Kolendrę, szczypiorek i chili również drobno posiekaj i dodaj do pomidorów z cebulą.
  4. Do warzyw wyciśnij ząbki czosnku, dodaj sok z limonki, sporą szczyptę pieprzu oraz soli i cukru.
  5. Salsę podawaj schłodzoną. Świetnie pasuje do fasolki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯