Pomaga w odchudzaniu i wspiera pracę serca. Wystarczy 1 sztuka dziennie

Awokado od dawna ceniono za bogactwo witamin, minerałów i dobrych tłuszczy. Jednak najnowsze badania naukowców wykazały lecznicze i prozdrowotne właściwości tego owocu, które mogą wpłynąć na odchudzanie i układ sercowo-naczyniowy.

Owoc, który wspomaga odchudzanie i chroni serceOwoc, który wspomaga odchudzanie i chroni serce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tomasz

Smaczliwka wdzięczna

Awokado, czyli smaczliwka wdzięczna, jest owocem, który przed laty doceniali już mieszkańcy południowo-środkowego Meksyku. Sam termin "awokado" pochodzi od słowa Ahuacuatl, co w języku Azteków tłumaczy się jako "drzewo, na którym rosną jądra". Jak można się domyślać, Aztekowie dostrzegali w tym owocu podobieństwo właśnie do tego męskiego organu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dosłownie na jednej patelni w mgnieniu oka tworzę przepyszny obiad dla całej rodziny

Awokado jest bardzo zdrowe – to bogactwo najlepszej jakości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Stanowi także doskonałe źródło witamin (głównie C, E, K i witaminy z grupy B, w tym cenny kwas foliowy, zapobiegający wadom rozwojowym płodu). To również ważna składnica minerałów, np. potasu, którego awokado ma więcej niż banany, słynące z wysokiej zawartości tego pierwiastka.

Owoc ten ma kremową i delikatną konsystencję, a także specyficzny smak, przez niektórych uznawany za nieco mdły. Jednak, jeśli go polubimy, możemy być pewni, że zyska na tym nasz organizm.

jajka po wiedeńsku po benedyktyńsku kanapki z jajkiem jajko na miękko awokado
Awokado warto włączyć do swojej diety © Adobe Stock | ©shersor - stock.adobe.com

Badania naukowe mówią same za siebie

Ze względu na zawartość cennych witamin, minerałów i tłuszczy awokado ma wiele właściwości prozdrowotnych. Można je nazwać prawdziwą bombą witaminową, dlatego naukowcy regularnie prowadzą badania nad tym, jak jego spożywanie wpływa na zdrowie. Wynikami swojej analizy podzielili się w czasopiśmie "Current Developments in Nutrition". Zamieścili tam wniosek, że już jeden owoc dziennie może poprawić stan zdrowia. Wskazali jednocześnie, że dieta osób jedzących awokado jest o wiele lepszej jakości niż tych, którzy go nie jedzą.

Badanie trwało 26 tygodni i wzięło w nim udział 1008 osób. Ta ilość została podzielona na dwie grupy - pierwsza ograniczyła jedzenie awokado, zaś druga każdego dnia zjadała jeden owoc. Wyniki wykazały, że jedzenie 1 owocu w ciągu doby wpłynęło na poprawę przestrzegania zaleceń żywieniowych dla amerykańskiej populacji osób dorosłych mających problemy z otyłością brzuszną. Wniosek jest taki, że wśród Amerykanów jedzących codziennie awokado podniósł się wskaźnik zdrowego żywienia.

Jedzenie awokado a odchudzanie

Warto wspomnieć, że awokado należy do najbardziej kalorycznych owoców - w 100 gramach znajduje się 160 kcal. Ta wysoka kaloryczność nie wynika z zawartości cukru, jak to ma miejsce w przypadku większości owoców, lecz tworzy ją tłuszcz. Z tego powodu wydawać by się mogło, że awokado nie jest najlepszym produktem w odchudzaniu, a jednak zdaniem naukowców jest wręcz przeciwnie.

Po pierwsze, jak potwierdzają wnioski z badań opisanych w "Current Developments in Nutrition"., jedzenie awokado w korzystny sposób wpływa na dietę i poprawia jej jakość. Naukowcy zauważyli, że uczestnicy eksperymentu często sięgali po awokado zamiast po przetworzone produkty. To zaś zaowocowało pozytywną zmianą dotyczącą codziennych wyborów żywieniowych uczestników.

Inne badanie amerykańskich naukowców z Loma Linda University w Kalifornii wskazuje, że awokado pełni ważną rolę w kontrolowaniu apetytu. Już połówka tego owocu, zjedzona podczas obiadu, zwiększa uczucie sytości na dłużej i zmniejsza chęć podjadania między posiłkami. W badaniu, którego wyniki opublikowane zostały w piśmie "Nutrition Journal", wzięło udział 26 osób z nadwagą.

Właściwości lecznicze

Zrównoważony i zróżnicowany sposób odżywiania się wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Dbanie o odpowiednią dietę jest najlepszą drogą do długiego życia w dobrym zdrowiu, zaś spożywanie awokado, które poprawia jakość diety, zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Awokado stanowi dobre źródło naturalnych antyoksydantów, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami. Obecność tych cennych przeciwutleniaczy zapobiega np. rozwojowi nowotworów. Badacze z Kanady wskazali, że w tym zielonym owocu jest lipid o nazwie awokatyna B, pomagający w leczeniu przebiegu ostrej białaczki szpikowej. O wynikach ich badań można przeczytać na łamach pisma "Cancer Research". W badaniach laboratoryjnych na ludzkich komórkach odkryto, że jest on skuteczny w unicestwianiu nowotworowych komórek macierzystych, jednocześnie nie szkodząc w żaden sposób zdrowym komórkom.

Inne lecznicze właściwości awokado dotyczą zmniejszenia objawów starzenia się. W piśmie "Cell Metabolism" opisano wyniki badania przeprowadzonego na myszach. Potwierdzono w nim, że w owocu znajduje się związek - mononukleotyd nikotynoamidowy (NMN), który po włączeniu do diety gryzoni powodował dodanie energii. To zaś przyczyniało się do redukcji objawów starzenia się organizmu, zwiększało możliwości podejmowania aktywności fizycznej i regulowało przyrost wagi.

Regularne spożywanie awokado jest polecane także na lepszy wzrok, ponieważ zawiera dwa cenne związki - luteinę i zeaksantynę.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀