Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować

Owsianka wydaje się bezpiecznym wyborem dla każdego – zwłaszcza jesienią i zimą chętnie przygotowujemy ją na śniadanie, bo przyjemnie rozgrzewa i dostarcza dużo potrzebnej energii. Jednak nie zawsze i nie każdemu służy. Poznaj przeciwwskazania i dowiedz się, kiedy lepiej z niej zrezygnować.

Płatki owsiane w niektórych przypadkach mogą zaszkodzićPłatki owsiane w niektórych przypadkach mogą zaszkodzić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Lubimy sięgać po płatki owsiane przede wszystkim dlatego, że są uniwersalne. Standardowa ciepła owsianka to tylko jedna z wielu możliwości na wykorzystanie ich w kuchni. Płatki owsiane mogą być podstawą zarówno deserów, jak i dań wytrawnych. Często są dodawane do ciast, ciasteczek, kotletów bezmięsnych lub panierki, która w ten sposób zyskuje cenne wartości odżywcze.

Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu

Płatki owsiane – dlaczego są zdrowe?

Zaletą płatków owsianych, zwłaszcza tych mało przetworzonych, czyli zwykłych lub górskich, jest wysoka zawartość białka roślinnego, witamin z grupy B, witaminy E, kwasu foliowego, minerałów i błonnika, którego zwiększone spożycie jest zalecane przy diecie redukcyjnej. Błonnik jest bardzo korzystny dla zdrowia jelit – pomaga wyregulować cykl wypróżnień, a także obniżyć poziom cukru i cholesterolu LDL we krwi. Jednak to właśnie błonnik stanowi główne przeciwwskazanie w niektórych sytuacjach. Zwłaszcza w przypadku diety powiązanej ze stanami rekonwalescencji po przebytej chorobie, operacji lub zabiegu medycznym.

Kto powinien zrezygnować z owsianki?

Płatki owsiane nie są wskazane dla osób na diecie lekkostrawnej – przy takich zaleceniach eliminujemy produkty bogate w błonnik. Dietę lekkostrawną powinny stosować osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi, ze zdiagnozowaną chorobą Leśniowskiego-Crohna, chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy, wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, stanami zapalnymi żołądka lub dwunastnicy oraz po zabiegach operacyjnych.

Ponadto, osoby z wrażliwym układem pokarmowym mogą różnie reagować na dużą ilość błonnika. Jeśli organizm nie jest do niego przyzwyczajony, skutkiem ubocznym mogą być wzdęcia czy bóle brzucha. Dlatego ważne jest to, aby produkty bogate w błonnik wprowadzać do diety stopniowo. Klasyczne płatki owsiane nie są też odpowiednie dla osób z nietolerancją glutenu i zdiagnozowaną celiakią – chociaż ziarna owsa naturalnie nie zawierają glutenu, na etapie produkcyjnym mogą zostać zanieczyszczone przez produkty z glutenem.

Warto również zwrócić uwagę, że nie każde płatki owsiane są odpowiednie dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Przy tych schorzeniach najlepszym wyborem będą płatki owsiane górskie lub zwykłe, natomiast niewskazane są błyskawiczne. Te ostatnie są najbardziej przetworzone, a to oznacza, że mają najwyższą wartość indeksu glikemicznego. Ponadto łatwiej jest je rozgotować, co dodatkowo przyspiesza ich trawienie i uwalnianie węglowodanów do krwioobiegu – zaznacza dietetyczna Martyna Matyas.

Korzystny lub niekorzystny wpływ na zdrowie jest również uzależniony od dodatków do owsianki. Płatki często są przygotowywane na słodkim mleku, z dodatkiem miodu, cukru, owoców lub dżemu, które zwiększają zawartość cukru i kaloryczność śniadania.

Te osoby powinny ograniczyć płatki owsiane

Owsianka może być niewskazana również dla osób uczulonych na owies – choć alergia ta występuje rzadko, może powodować objawy skórne, oddechowe lub dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Ostrożność powinny zachować również osoby z chorobami nerek. W takiej sytuacji spożycie płatków owsianych warto skonsultować z lekarzem lub dietetykiem – ze względu na obecność fosforu i potasu, które w zaawansowanej niewydolności nerek mogą wymagać ograniczenia.

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci