Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar

Święto zmarłych zbliża się wielkimi krokami. Czas najwyższy, by zaplanować menu na tę uroczystość. Co powiecie na obłędną sałatkę na Wszystkich Świętych? Jarzynowa może się przy niej schować.

Sałatka na wszystkich świętych lepsza od jarzynowejSałatka na wszystkich świętych lepsza od jarzynowej
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Wszystkich Świętych to czas rodzinnych spotkań, rozmów i wspomnień. Po powrocie z cmentarza zwykle na stole pojawia się ciepły obiad, ale nie może też zabraknąć przekąsek. W wielu domach, obok flaczków czy gołąbków, pojawia się też sałatka. Jest sycąca, kolorowa i można przygotować ją dzień wcześniej. Ta sałatka na Wszystkich Świętych to wariacja na temat klasycznej jarzynowej, ale bardziej wyrazista i pożywna. To właśnie ona coraz częściej zastępuje tradycyjną wersję na polskich stołach.

Sałatka z wędzonym kurczakiem. Znika ze stołu szybciej niż się ją robi

Sałatka na Wszystkich Świętych to tradycja w nowym wydaniu

Choć przypomina dobrze znaną jarzynową, różni się od niej dodatkiem mięsa, dzięki czemu jest bardziej sycąca i treściwa. Jej smak jest głębszy, a składniki doskonale zbalansowane. Można ją podać jako dodatek do obiadu, ale świetnie sprawdza się też samodzielnie, podawana na półmisku lub w małych szklankach. Dzięki temu wygląda efektownie i smakuje wyjątkowo.

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki,
  • 3 marchewki,
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo,
  • 200 g gotowanego mięsa (kurczaka, cielęciny lub szynki),
  • szklanka zielonego groszku,
  • 3-4 ogórki kiszone lub konserwowe,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • łyżeczka ostrej musztardy,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku.


Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki i marchewki dokładnie wyszoruj, ugotuj w mundurkach, a następnie odcedź, wystudź, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Ugotowane jajka obierz i pokrój na drobne kawałki.
  3. Mięso oczyść i pokrój w kostkę. Ogórki odsącz i pokrój drobno. Groszek odcedź z zalewy.
  4. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, dodaj majonez i musztardę, po czym delikatnie wymieszaj.
  5. Dopraw sałatkę solą i pieprzem, wstaw do lodówki na kilka godzin, by składniki się przegryzły.
  6. Przed podaniem posyp całość posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.

Sałatka na Wszystkich Świętych to klasyka, która zawsze się sprawdza

Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej, bo wtedy smaki połączą się idealnie, a warzywa i mięso nabiorą aromatu. Sałatka na Wszystkich Świętych świetnie smakuje zarówno podana w salaterce, jak i w pojedynczych porcjach w małych kokilkach. Można ją ozdobić plasterkami jajka, marchewki czy ogórka. To prosta, domowa potrawa, która kojarzy się z ciepłem, tradycją i rodzinną atmosferą. Koniecznie podaj ją ze świeżym chlebem lub bagietką. Również grzanki się sprawdzą.

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci