Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar

Święto zmarłych zbliża się wielkimi krokami. Czas najwyższy, by zaplanować menu na tę uroczystość. Co powiecie na obłędną sałatkę na Wszystkich Świętych? Jarzynowa może się przy niej schować.

Sałatka na wszystkich świętych lepsza od jarzynowejSałatka na wszystkich świętych lepsza od jarzynowej
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Wszystkich Świętych to czas rodzinnych spotkań, rozmów i wspomnień. Po powrocie z cmentarza zwykle na stole pojawia się ciepły obiad, ale nie może też zabraknąć przekąsek. W wielu domach, obok flaczków czy gołąbków, pojawia się też sałatka. Jest sycąca, kolorowa i można przygotować ją dzień wcześniej. Ta sałatka na Wszystkich Świętych to wariacja na temat klasycznej jarzynowej, ale bardziej wyrazista i pożywna. To właśnie ona coraz częściej zastępuje tradycyjną wersję na polskich stołach.

Sałatka z wędzonym kurczakiem. Znika ze stołu szybciej niż się ją robi

Sałatka na Wszystkich Świętych to tradycja w nowym wydaniu

Choć przypomina dobrze znaną jarzynową, różni się od niej dodatkiem mięsa, dzięki czemu jest bardziej sycąca i treściwa. Jej smak jest głębszy, a składniki doskonale zbalansowane. Można ją podać jako dodatek do obiadu, ale świetnie sprawdza się też samodzielnie, podawana na półmisku lub w małych szklankach. Dzięki temu wygląda efektownie i smakuje wyjątkowo.

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki,
  • 3 marchewki,
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo,
  • 200 g gotowanego mięsa (kurczaka, cielęciny lub szynki),
  • szklanka zielonego groszku,
  • 3-4 ogórki kiszone lub konserwowe,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • łyżeczka ostrej musztardy,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku.


Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki i marchewki dokładnie wyszoruj, ugotuj w mundurkach, a następnie odcedź, wystudź, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Ugotowane jajka obierz i pokrój na drobne kawałki.
  3. Mięso oczyść i pokrój w kostkę. Ogórki odsącz i pokrój drobno. Groszek odcedź z zalewy.
  4. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, dodaj majonez i musztardę, po czym delikatnie wymieszaj.
  5. Dopraw sałatkę solą i pieprzem, wstaw do lodówki na kilka godzin, by składniki się przegryzły.
  6. Przed podaniem posyp całość posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.

Sałatka na Wszystkich Świętych to klasyka, która zawsze się sprawdza

Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej, bo wtedy smaki połączą się idealnie, a warzywa i mięso nabiorą aromatu. Sałatka na Wszystkich Świętych świetnie smakuje zarówno podana w salaterce, jak i w pojedynczych porcjach w małych kokilkach. Można ją ozdobić plasterkami jajka, marchewki czy ogórka. To prosta, domowa potrawa, która kojarzy się z ciepłem, tradycją i rodzinną atmosferą. Koniecznie podaj ją ze świeżym chlebem lub bagietką. Również grzanki się sprawdzą.

Wybrane dla Ciebie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka