Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą

Faszerowane jajka to jeden z tych klasycznych elementów zimnej płyty, które zawsze powinny się na niej znaleźć. Najczęściej podaje się je z dodatkiem łososia, jednak istnieje inna ryba, która doskonale sprawdza się jako farsz i równie dobrze komponuje się z jajkami.

Wcale nie z łososia, tylko z innej ryby robię farsz do jajekWcale nie z łososia, tylko z innej ryby robię farsz do jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | zoryanchik

Jajka gotowane na twardo są popularnym wyborem na zimną płytę i nie bez powodu – pasują do wielu sosów, zarówno tych prostych jak zwykły majonez, jak i bardziej skomplikowanych, na przykład sos tatarski.

Można je faszerować na wiele różnych sposobów, jednak szczególnie upodobałam sobie jajka z pastą rybną. Kiedyś sięgałam po łososia, ale później wypróbowałam przepis z makrelą i przepadłam. Teraz przygotowuję takie przekąski na różne okazje i każdy je chwali.

Langosz w lżejszym wydaniu. Mniej tłuszczu, a efekt chrupkości ten sam

Przepis na jajka faszerowane makrelą

Makrela, choć mniej popularna niż łosoś, wcale nie jest gorsza. Doskonale komponuje się z jajkiem, tworząc bardziej wyrazisty w smaku farsz. Pasuje do dodatków takich jak czosnek, pieprz czy majeranek, które podkreślają jej intensywność.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 70 g wędzonej makreli,
  • 30 g majonezu,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw włóż jajka do garnka z zimną wodą, dodaj łyżeczkę soli i gotuj na małym ogniu przez 6-7 minut od momentu zagotowania.
  2. Po ugotowaniu przelej je zimną wodą, aby łatwiej było je obrać.
  3. Gdy jajka ostygną, obierz je i przekrój na pół wzdłuż.
  4. Delikatnie wyjmij żółtka i odstaw białka na talerz.
  5. Makrelę oczyść z ości i rozdrobnij widelcem.
  6. Połącz ją z żółtkami, majonezem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.
  7. Dopraw całość szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj, aż powstanie pasta.
  8. Przy pomocy łyżeczki lub rękawa cukierniczego napełnij białka pastą.
  9. Na koniec udekoruj posiekanym szczypiorkiem i podawaj.
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci