Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą

Faszerowane jajka to jeden z tych klasycznych elementów zimnej płyty, które zawsze powinny się na niej znaleźć. Najczęściej podaje się je z dodatkiem łososia, jednak istnieje inna ryba, która doskonale sprawdza się jako farsz i równie dobrze komponuje się z jajkami.

Wcale nie z łososia, tylko z innej ryby robię farsz do jajekWcale nie z łososia, tylko z innej ryby robię farsz do jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | zoryanchik

Jajka gotowane na twardo są popularnym wyborem na zimną płytę i nie bez powodu – pasują do wielu sosów, zarówno tych prostych jak zwykły majonez, jak i bardziej skomplikowanych, na przykład sos tatarski.

Można je faszerować na wiele różnych sposobów, jednak szczególnie upodobałam sobie jajka z pastą rybną. Kiedyś sięgałam po łososia, ale później wypróbowałam przepis z makrelą i przepadłam. Teraz przygotowuję takie przekąski na różne okazje i każdy je chwali.

Langosz w lżejszym wydaniu. Mniej tłuszczu, a efekt chrupkości ten sam

Przepis na jajka faszerowane makrelą

Makrela, choć mniej popularna niż łosoś, wcale nie jest gorsza. Doskonale komponuje się z jajkiem, tworząc bardziej wyrazisty w smaku farsz. Pasuje do dodatków takich jak czosnek, pieprz czy majeranek, które podkreślają jej intensywność.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 70 g wędzonej makreli,
  • 30 g majonezu,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw włóż jajka do garnka z zimną wodą, dodaj łyżeczkę soli i gotuj na małym ogniu przez 6-7 minut od momentu zagotowania.
  2. Po ugotowaniu przelej je zimną wodą, aby łatwiej było je obrać.
  3. Gdy jajka ostygną, obierz je i przekrój na pół wzdłuż.
  4. Delikatnie wyjmij żółtka i odstaw białka na talerz.
  5. Makrelę oczyść z ości i rozdrobnij widelcem.
  6. Połącz ją z żółtkami, majonezem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.
  7. Dopraw całość szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj, aż powstanie pasta.
  8. Przy pomocy łyżeczki lub rękawa cukierniczego napełnij białka pastą.
  9. Na koniec udekoruj posiekanym szczypiorkiem i podawaj.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"