Faszerowane jajka grzybki. Kapelusze zabarwisz w popularnym napoju

Faszerowane jajka nie muszą być nudne i sztampowe. Podane w formie uroczych grzybków staną się nie tylko smaczną przekąską, ale również uroczą dekoracją stołu. W dodatku są prostsze do zrobienia, niż może się wydawać - obejrzyj wideo krok po kroku.

Jajka grzybkiJajka grzybki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Sposobów na faszerowanie jajek jest naprawdę sporo. Czasem są to klasyczne przepisy, jak żółtko wymieszane z majonezem, innym razem można znaleźć trochę szaleństwa i ostrości w diabelskich jajkach z kimchi. W tym przepisie prosty i smaczny farsz z pieczarek skrył się w efektownych grzybkach. Kawałek leśnej polany na wielkanocnym stole zrobi wrażenie na gościach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka jak grzybki. Zrobią furorę na świątecznym śniadaniu

Jajka grzybki — pomysł na faszerowane jajka

Wyglądają efektownie, ale ich przygotowanie jest naprawdę proste. Brązowy kolor to żadne barwniki czy sztuczne dodatki, a po prostu czarna herbata. Zamieni białka w borowikowe kapelusze, które zachwycą nie tylko miłośników grzybobrania. Aromat herbaty jest tutaj praktycznie niewyczuwalny, więc nie musisz się w ogóle obawiać tego dodatku.

Sam kolor to nie wszystko. Wnętrze faszerowanych jajek to pieczarki połączone z cebulką, przyprawami i musztardą. To nadzienie jest tak pyszne, że podczas przygotowania ciężko powstrzymać się od podjadania.

Składniki:

  • 8 ugotowanych na twardo jajek,
  • 4 torebki czarnej herbaty,
  • około 1.5 l wody,
  • pół cebuli,
  • 180 g pieczarek,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka musztardy.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Jajka ugotuj na twardo, przekrój na pół i wyciągnij żółtko. W garnku zagotuj wodę z herbatą i wrzuć połowę białek. Odstaw, aby przeszły kolorem.

Barwienie jajek herbatą
Barwienie jajek herbatą © Pyszności

Krok 2. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć posiekaną cebulę. Gdy się zarumieni, dorzuć starte pieczarki i smaż, aż zbrązowieją i stracą objętość. Dopraw słodką papryką, suszonym czosnkiem, pieprzem oraz solą. Chwilę smaż i przełóż do wysokiego naczynia.

Pieczarki z przyprawami i cebulką
Pieczarki z przyprawami i cebulką © Pyszności

Krok 3. Do pieczarek dodaj żółtka, posiekaną natkę pietruszki oraz musztardę i zblenduj całość na jednolitą masę. Przełóż farsz do rękawa cukierniczego.

Pieczarkowy farsz do jajek
Pieczarkowy farsz do jajek © Pyszności

Krok 4. Białe i brązowe połówki jajka wypełnij pieczarkowym farszem. Połącz, tworząc grzybki z ciemnymi kapeluszami. Gotowe jajka serwuj na kiełkach, rukoli lub liściach szpinaku. Smacznego!

Faszerowane jajka grzybki
Faszerowane jajka grzybki © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką