Diabelskie jajka z wyrazistym dodatkiem. Na Wielkanoc zrobią furorę
Faszerowane jajka to pozycja obowiązkowa na Wielkanoc. Zamiast jednak sięgać po sam majonez i żółtka, postaw na diabelskie nadzienie z azjatycką nutą.
Między tradycyjnymi potrawami wielkanocnymi warto postawić także te mniej codzienne dania. Pyszne diabelskie jajka z kimchi i piklowaną rzodkiewką to przystawka, która smakiem zaskoczy nawet najbardziej zaprawione w jajecznych bojach gospodynie. Kremowy farsz z wyrazistą nutą kiszonek i pasty gochugaru wspaniale komponuje się z delikatnymi białkami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Diabelskie jajka faszerowane kimchi z piklowaną rzodkiewką. Ale rarytas
Diabelskie jajka z kimchi i piklowaną rzodkiewką
Ten przepis sprawi, że szybko zapomnisz o nudnych jajkach z majonezem. Pasta gochujang nadaje farszowi intensywną, pikantną nutę, dodatkowo całość podkręca ostro-kwaśne kimchi. Domowe piklowane rzodkiewki dodadzą chrupkości i świeżości, marynowane jajka same w sobie są już ciekawe i niebanalne. Marynowane przekąski smakują tak dobrze, że ciężko powstrzymać się od podjadania prosto ze słoiczka. To miks koreańskich smaków z polskimi tradycjami, który przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni azjatyckiej.
Diabelskie jajka z kimchi to efektowna przekąska nie tylko na Wielkanoc - smakują tak dobrze, że zdecydowanie częściej będziesz wracał do tego przepisu.
Składniki:
Zalewa:
- sok z kimchi (ze słoika 300 g),
- pół szklanki octu spirytusowego,
- 4 rzodkiewki.
Farsz:
- 200 g kimchi (ze słoika 300 g),
- 5 jajek,
- 2 czubate łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka pasty gochujang,
- sól i pieprz do smaku.
Dodatki:
- kiełki,
- świeży koperek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Odciśnij sok z kimchi i przelej do dzbanka. Dodaj do niego ocet spirytusowy, pokrojone w plastry rzodkiewki, ugotowane na twardo i obrane jajka. Przykryj i odstaw do lodówki na 24 godziny do marynowania.
Krok 2. Po tym czasie wyjmij jajka oraz rzodkiewki z zalewy i osusz na ręczniku papierowym. Przetnij jajka na pół, białka odłóż na później. Żółtka wrzuć do robota kuchennego, dodaj kimchi, majonez, pastę gochujang i zblenduj na jednolitą masę.
Krok 3. Powstały farsz przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij nim odłożone wcześniej połówki białek.
Krok 4. Udekoruj plasterkami marynowanej rzodkiewki. Dodaj kiełki oraz koperek i podawaj gościom. Smacznego!