Diabelskie jajka z wyrazistym dodatkiem. Na Wielkanoc zrobią furorę

Faszerowane jajka to pozycja obowiązkowa na Wielkanoc. Zamiast jednak sięgać po sam majonez i żółtka, postaw na diabelskie nadzienie z azjatycką nutą.

Diabelskie jajka na WielkanocDiabelskie jajka na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Między tradycyjnymi potrawami wielkanocnymi warto postawić także te mniej codzienne dania. Pyszne diabelskie jajka z kimchi i piklowaną rzodkiewką to przystawka, która smakiem zaskoczy nawet najbardziej zaprawione w jajecznych bojach gospodynie. Kremowy farsz z wyrazistą nutą kiszonek i pasty gochugaru wspaniale komponuje się z delikatnymi białkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Diabelskie jajka faszerowane kimchi z piklowaną rzodkiewką. Ale rarytas

Diabelskie jajka z kimchi i piklowaną rzodkiewką

Ten przepis sprawi, że szybko zapomnisz o nudnych jajkach z majonezem. Pasta gochujang nadaje farszowi intensywną, pikantną nutę, dodatkowo całość podkręca ostro-kwaśne kimchi. Domowe piklowane rzodkiewki dodadzą chrupkości i świeżości, marynowane jajka same w sobie są już ciekawe i niebanalne. Marynowane przekąski smakują tak dobrze, że ciężko powstrzymać się od podjadania prosto ze słoiczka. To miks koreańskich smaków z polskimi tradycjami, który przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni azjatyckiej.

Jajka z koreańskim farszem
Jajka z koreańskim farszem © Pyszności

Diabelskie jajka z kimchi to efektowna przekąska nie tylko na Wielkanoc - smakują tak dobrze, że zdecydowanie częściej będziesz wracał do tego przepisu.

Składniki:

Zalewa:

  • sok z kimchi (ze słoika 300 g),
  • pół szklanki octu spirytusowego,
  • 4 rzodkiewki.

Farsz:

  • 200 g kimchi (ze słoika 300 g),
  • 5 jajek,
  • 2 czubate łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka pasty gochujang,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatki:

  • kiełki,
  • świeży koperek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Odciśnij sok z kimchi i przelej do dzbanka. Dodaj do niego ocet spirytusowy, pokrojone w plastry rzodkiewki, ugotowane na twardo i obrane jajka. Przykryj i odstaw do lodówki na 24 godziny do marynowania.

Marynowanie jajek i rzodkiewki
Marynowanie jajek i rzodkiewki © Pyszności

Krok 2. Po tym czasie wyjmij jajka oraz rzodkiewki z zalewy i osusz na ręczniku papierowym. Przetnij jajka na pół, białka odłóż na później. Żółtka wrzuć do robota kuchennego, dodaj kimchi, majonez, pastę gochujang i zblenduj na jednolitą masę.

Farsz do jajek
Farsz do jajek © Pyszności

Krok 3. Powstały farsz przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij nim odłożone wcześniej połówki białek.

Faszerowanie jajek
Faszerowanie jajek © Pyszności

Krok 4. Udekoruj plasterkami marynowanej rzodkiewki. Dodaj kiełki oraz koperek i podawaj gościom. Smacznego!

Jajka faszerowane kimchi
Jajka faszerowane kimchi © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀