WideoDiabelskie jajka z wyrazistym dodatkiem. Na Wielkanoc zrobią furorę

Diabelskie jajka z wyrazistym dodatkiem. Na Wielkanoc zrobią furorę

Faszerowane jajka to pozycja obowiązkowa na Wielkanoc. Zamiast jednak sięgać po sam majonez i żółtka, postaw na diabelskie nadzienie z azjatycką nutą.

Diabelskie jajka na Wielkanoc
Diabelskie jajka na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Pyszności

Między tradycyjnymi potrawami wielkanocnymi warto postawić także te mniej codzienne dania. Pyszne diabelskie jajka z kimchi i piklowaną rzodkiewką to przystawka, która smakiem zaskoczy nawet najbardziej zaprawione w jajecznych bojach gospodynie. Kremowy farsz z wyrazistą nutą kiszonek i pasty gochugaru wspaniale komponuje się z delikatnymi białkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Diabelskie jajka faszerowane kimchi z piklowaną rzodkiewką. Ale rarytas

Diabelskie jajka z kimchi i piklowaną rzodkiewką

Ten przepis sprawi, że szybko zapomnisz o nudnych jajkach z majonezem. Pasta gochujang nadaje farszowi intensywną, pikantną nutę, dodatkowo całość podkręca ostro-kwaśne kimchi. Domowe piklowane rzodkiewki dodadzą chrupkości i świeżości, marynowane jajka same w sobie są już ciekawe i niebanalne. Marynowane przekąski smakują tak dobrze, że ciężko powstrzymać się od podjadania prosto ze słoiczka. To miks koreańskich smaków z polskimi tradycjami, który przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni azjatyckiej.

Jajka z koreańskim farszem
Jajka z koreańskim farszem© Pyszności

Diabelskie jajka z kimchi to efektowna przekąska nie tylko na Wielkanoc - smakują tak dobrze, że zdecydowanie częściej będziesz wracał do tego przepisu.

Składniki:

Zalewa:

  • sok z kimchi (ze słoika 300 g),
  • pół szklanki octu spirytusowego,
  • 4 rzodkiewki.

Farsz:

  • 200 g kimchi (ze słoika 300 g),
  • 5 jajek,
  • 2 czubate łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka pasty gochujang,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatki:

  • kiełki,
  • świeży koperek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Odciśnij sok z kimchi i przelej do dzbanka. Dodaj do niego ocet spirytusowy, pokrojone w plastry rzodkiewki, ugotowane na twardo i obrane jajka. Przykryj i odstaw do lodówki na 24 godziny do marynowania.

Marynowanie jajek i rzodkiewki
Marynowanie jajek i rzodkiewki© Pyszności

Krok 2. Po tym czasie wyjmij jajka oraz rzodkiewki z zalewy i osusz na ręczniku papierowym. Przetnij jajka na pół, białka odłóż na później. Żółtka wrzuć do robota kuchennego, dodaj kimchi, majonez, pastę gochujang i zblenduj na jednolitą masę.

Farsz do jajek
Farsz do jajek© Pyszności

Krok 3. Powstały farsz przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij nim odłożone wcześniej połówki białek.

Faszerowanie jajek
Faszerowanie jajek© Pyszności

Krok 4. Udekoruj plasterkami marynowanej rzodkiewki. Dodaj kiełki oraz koperek i podawaj gościom. Smacznego!

Jajka faszerowane kimchi
Jajka faszerowane kimchi© Pyszności
przepiswideowielkanoc

Wybrane dla Ciebie