PoradyGrzybiarze już szykują koszyki. Lada moment ogromny wysyp grzybów w kilku regionach

Grzybiarze już szykują koszyki. Lada moment ogromny wysyp grzybów w kilku regionach

Wiele osób jest przyzwyczajonych do zbierania grzybów latem i jesienią. To prawda, że najlepszy sezon na borowiki przypada od czerwca do października. Jednak już teraz pogoda sprzyja grzybiarzom. Temperatura sięgająca 15 stopni na plusie i obfite ostatnio opady deszczu zaowocowały nieoczekiwanym wysypem grzybów już w marcu.

W weekend wybierz się do lasu po boczniaki ostrygowate
W weekend wybierz się do lasu po boczniaki ostrygowate
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chociaż zgodnie z kalendarzem nie mamy jeszcze wiosny, w większości regionów Polski temperatura nie powinna już spaść poniżej zera. Duże ocieplenie i opady deszczu zaowocowały rekordowym, jak na tę porę roku, wysypem grzybów. Do lasu warto wybrać się w południowej, centralnej i wschodniej Polsce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny

Grzyby już w marcu

Mało kto zbiera te grzyby, ponieważ są one stosunkowo łatwo dostępne w sklepach. Jednak wybierając się w marcu do lasu, możesz wrócić z koszykiem pełnym boczniaków ostrygowatych. Grzyby te porastają martwe konary drzew, mają wachlarzowaty kształt, jasny kolor kapelusza, a pod spodem blaszki, ułożone bardzo blisko siebie i schodzące na nóżkę.

Te blaszki u wielu osób budzą niepokój, ponieważ od dziecka uczono nas, żeby nie zbierać tego typu grzybów. Dlatego warto zachować ostrożność i zawsze zbierać je pod okiem doświadczonego grzybiarza. Jeśli masz wątpliwości, sprawdź gatunek w atlasie grzybów lub skonsultuj się ze specjalistą.

Boczniaki możesz usmażyć w panierce jak schabowe lub zrobić z nich pyszne flaczki wegetariańskie. Same w sobie mają neutralny, łagodny smak, ale dzięki mięsistej strukturze i charakterystycznym blaszkom świetnie chłoną marynatę. Przed smażeniem lub wstawienie do piekarnika, warto je namoczyć w mleku lub oliwie z przyprawami.

Spacer obrzeżami lasów

Również na polanach i łąkach w pobliżu lasów spodziewany jest wysyp grzybów. Na tych terenach znajdziesz dziko rosnące pieczarki. Mogą one pojawić się po obfitym deszczu nawet w ciągu kilku godzin. Szukaj ich w przydrożnych rowach, na łąkach i pastwiskach, raczej z dala od miasta. Dobrym miejscem są nienawożone tereny, na których było wypasane bydło. Pieczarkę jadalną rozpoznasz po półkolistym kapeluszu z łatwo odchodzącą od niego skórką. Elementem charakterystycznym jest pierścień w górnej części nóżki.

Pomysłów na dania z pieczarkami jest tyle, ile gwiazd na niebie. Doskonale sprawdzają się w farszach do mięsa, pierogów lub naleśników. Możesz wykorzystać je do sosu lub przygotować z nich samodzielną potrawę, faszerując większe kapelusze mięsnym lub warzywnym farszem. Masz ochotę na złociste pieczarki z patelni? Dodaj do nich 2 proste składniki, aby wyjdą jędrne i pełne smaku.

Zasady bezpiecznego zbierania grzybów

Pamiętaj o najważniejszych zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną.

Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując je – może to być niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia.

grzybobraniegrzyby jadalneSezon na pieczarki

Wybrane dla Ciebie