Wrzucam pieczarki na patelnię i dodaję 2 składniki, które podbijają smak. W tej wersji są lepsze niż mięso

Niech cię nie zwiedzie natka pietruszki widoczna na zdjęciu. To inne 2 składniki odpowiadają za wyjątkowy smak pieczarek z patelni. Zrobione w ten sposób idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub śniadania, na przykład po angielsku. Są rumiane na zewnątrz i mięsiste w środku. Takimi pieczarkami można się zajadać bez końca.

Tymi pieczarkami mogę się zajadać bez końcaTymi pieczarkami mogę się zajadać bez końca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Pieczarki z patelni lubię podawać na niespieszne weekendowe śniadanie. Stół jest pełen kolorowych dodatków. Niezbędnym elementem jest świeże pieczywo, po które w końcu jest czas się wybrać do piekarni. Jeśli uda mi się wstać wcześniej, piekę bułeczki z serka wiejskiego albo chlebek japoński, który przyjemnie się rozrywa, jest miękki i wilgotny w środku. Lubię takim pieczywem wybierać sos po pieczarkach prosto z patelni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na bezmięsny obiad? Zrób pieczarki w pysznym sosie, a na pewno nie pożałujesz

Jakie pieczarki do smażenia?

Do smażenia wybieram małe pieczarki, myję je krótko pod bieżącą wodą, osuszam na ręczniku papierowym i wrzucam na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Niektórzy obierają pieczarki, ale ja tego nie robię, dzięki czemu są bardziej jędrne po usmażeniu. Nie puszczają wody i nie miękną tak szybko jak obrane lub pokrojone.

Nie solę ich na początku smażenia, aby zapobiec utracie wody. Pieczarki doprawiam dosłownie odrobiną soli i pieprzu, aby wydobyć ich naturalny smak.  

Dodatki, które podbijają smak pieczarek z patelni

Tym, co doskonale podkręca smak smażonych pieczarek jest naturalne, prawdziwe masło i 2 ząbki czosnku. Drobno posiekany lub pokrojony w cienkie plasterki wrzucam do podsmażonych już pieczarek. Nie dodaję go na początku smażenia, aby się nie przypalił, bo taki jest niesmaczny, gorzki i niezdrowy.

Masło wrzucam do rozgrzanego oleju rzepakowego, który podnosi próg dymienia tłuszczu. Dzięki temu wystrzegam się szkodliwych substancji, będących efektem spalania masła w zbyt wysokiej temperaturze. Jeśli mimo wszystko obawiasz się substancji rakotwórczych, do smażenia pieczarek możesz użyć masła klarowanego. Osobiście uważam jednak, że dobre, prawdziwe masło nadaje im o wiele lepszego smaku.

Jak zrobić pieczarki z czosnkiem?

Przepis na pieczarki z czosnkiem jest bardzo prosty. Kiedy już poznasz technikę, jestem przekonana, że nie wrócisz do innego przepisu.

Składniki:

  • 300 g pieczarek,
  • 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu,
  • natka pietruszki.

Wykonanie:

  1. Pieczarki opłucz krótko pod bieżącą wodą i osusz je na ręczniku papierowym.
  2. Na patelni rozgrzej olej, a po chwili dodaj łyżkę masła.
  3. Wrzuć pieczarki i podsmaż je na rumiany kolor.
  4. Dodaj drobno posiekany czosnek. Smaż na średniej mocy palnika, uważając, aby czosnek się nie przypalił.
  5. Na koniec dodaj odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i podaj na talerze.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"