PrzepisProste przepisyWrzucam pieczarki na patelnię i dodaję 2 składniki, które podbijają smak. W tej wersji są lepsze niż mięso

Wrzucam pieczarki na patelnię i dodaję 2 składniki, które podbijają smak. W tej wersji są lepsze niż mięso

Niech cię nie zwiedzie natka pietruszki widoczna na zdjęciu. To inne 2 składniki odpowiadają za wyjątkowy smak pieczarek z patelni. Zrobione w ten sposób idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub śniadania, na przykład po angielsku. Są rumiane na zewnątrz i mięsiste w środku. Takimi pieczarkami można się zajadać bez końca.

Tymi pieczarkami mogę się zajadać bez końca
Tymi pieczarkami mogę się zajadać bez końca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pieczarki z patelni lubię podawać na niespieszne weekendowe śniadanie. Stół jest pełen kolorowych dodatków. Niezbędnym elementem jest świeże pieczywo, po które w końcu jest czas się wybrać do piekarni. Jeśli uda mi się wstać wcześniej, piekę bułeczki z serka wiejskiego albo chlebek japoński, który przyjemnie się rozrywa, jest miękki i wilgotny w środku. Lubię takim pieczywem wybierać sos po pieczarkach prosto z patelni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na bezmięsny obiad? Zrób pieczarki w pysznym sosie, a na pewno nie pożałujesz

Jakie pieczarki do smażenia?

Do smażenia wybieram małe pieczarki, myję je krótko pod bieżącą wodą, osuszam na ręczniku papierowym i wrzucam na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Niektórzy obierają pieczarki, ale ja tego nie robię, dzięki czemu są bardziej jędrne po usmażeniu. Nie puszczają wody i nie miękną tak szybko jak obrane lub pokrojone.

Nie solę ich na początku smażenia, aby zapobiec utracie wody. Pieczarki doprawiam dosłownie odrobiną soli i pieprzu, aby wydobyć ich naturalny smak.  

Dodatki, które podbijają smak pieczarek z patelni

Tym, co doskonale podkręca smak smażonych pieczarek jest naturalne, prawdziwe masło i 2 ząbki czosnku. Drobno posiekany lub pokrojony w cienkie plasterki wrzucam do podsmażonych już pieczarek. Nie dodaję go na początku smażenia, aby się nie przypalił, bo taki jest niesmaczny, gorzki i niezdrowy.

Masło wrzucam do rozgrzanego oleju rzepakowego, który podnosi próg dymienia tłuszczu. Dzięki temu wystrzegam się szkodliwych substancji, będących efektem spalania masła w zbyt wysokiej temperaturze. Jeśli mimo wszystko obawiasz się substancji rakotwórczych, do smażenia pieczarek możesz użyć masła klarowanego. Osobiście uważam jednak, że dobre, prawdziwe masło nadaje im o wiele lepszego smaku.

Jak zrobić pieczarki z czosnkiem?

Przepis na pieczarki z czosnkiem jest bardzo prosty. Kiedy już poznasz technikę, jestem przekonana, że nie wrócisz do innego przepisu.

Składniki:

  • 300 g pieczarek,
  • 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu,
  • natka pietruszki.

Wykonanie:

  1. Pieczarki opłucz krótko pod bieżącą wodą i osusz je na ręczniku papierowym.
  2. Na patelni rozgrzej olej, a po chwili dodaj łyżkę masła.
  3. Wrzuć pieczarki i podsmaż je na rumiany kolor.
  4. Dodaj drobno posiekany czosnek. Smaż na średniej mocy palnika, uważając, aby czosnek się nie przypalił.
  5. Na koniec dodaj odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i podaj na talerze.

Wybrane dla Ciebie