Wrzucam pieczarki na patelnię i dodaję 2 składniki, które podbijają smak. W tej wersji są lepsze niż mięso
Niech cię nie zwiedzie natka pietruszki widoczna na zdjęciu. To inne 2 składniki odpowiadają za wyjątkowy smak pieczarek z patelni. Zrobione w ten sposób idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub śniadania, na przykład po angielsku. Są rumiane na zewnątrz i mięsiste w środku. Takimi pieczarkami można się zajadać bez końca.
Pieczarki z patelni lubię podawać na niespieszne weekendowe śniadanie. Stół jest pełen kolorowych dodatków. Niezbędnym elementem jest świeże pieczywo, po które w końcu jest czas się wybrać do piekarni. Jeśli uda mi się wstać wcześniej, piekę bułeczki z serka wiejskiego albo chlebek japoński, który przyjemnie się rozrywa, jest miękki i wilgotny w środku. Lubię takim pieczywem wybierać sos po pieczarkach prosto z patelni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie masz pomysłu na bezmięsny obiad? Zrób pieczarki w pysznym sosie, a na pewno nie pożałujesz
Jakie pieczarki do smażenia?
Do smażenia wybieram małe pieczarki, myję je krótko pod bieżącą wodą, osuszam na ręczniku papierowym i wrzucam na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Niektórzy obierają pieczarki, ale ja tego nie robię, dzięki czemu są bardziej jędrne po usmażeniu. Nie puszczają wody i nie miękną tak szybko jak obrane lub pokrojone.
Nie solę ich na początku smażenia, aby zapobiec utracie wody. Pieczarki doprawiam dosłownie odrobiną soli i pieprzu, aby wydobyć ich naturalny smak.
Dodatki, które podbijają smak pieczarek z patelni
Tym, co doskonale podkręca smak smażonych pieczarek jest naturalne, prawdziwe masło i 2 ząbki czosnku. Drobno posiekany lub pokrojony w cienkie plasterki wrzucam do podsmażonych już pieczarek. Nie dodaję go na początku smażenia, aby się nie przypalił, bo taki jest niesmaczny, gorzki i niezdrowy.
Masło wrzucam do rozgrzanego oleju rzepakowego, który podnosi próg dymienia tłuszczu. Dzięki temu wystrzegam się szkodliwych substancji, będących efektem spalania masła w zbyt wysokiej temperaturze. Jeśli mimo wszystko obawiasz się substancji rakotwórczych, do smażenia pieczarek możesz użyć masła klarowanego. Osobiście uważam jednak, że dobre, prawdziwe masło nadaje im o wiele lepszego smaku.
Jak zrobić pieczarki z czosnkiem?
Przepis na pieczarki z czosnkiem jest bardzo prosty. Kiedy już poznasz technikę, jestem przekonana, że nie wrócisz do innego przepisu.
Składniki:
- 300 g pieczarek,
- 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia,
- 1 łyżka masła,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu,
- natka pietruszki.
Wykonanie:
- Pieczarki opłucz krótko pod bieżącą wodą i osusz je na ręczniku papierowym.
- Na patelni rozgrzej olej, a po chwili dodaj łyżkę masła.
- Wrzuć pieczarki i podsmaż je na rumiany kolor.
- Dodaj drobno posiekany czosnek. Smaż na średniej mocy palnika, uważając, aby czosnek się nie przypalił.
- Na koniec dodaj odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i podaj na talerze.