PrzepisProste przepisyZmiksuj serek wiejski z jajkiem i olejem. W mig zrobisz pełnowartościowe bułeczki

Zmiksuj serek wiejski z jajkiem i olejem. W mig zrobisz pełnowartościowe bułeczki

Uwielbiany przez dietetyków i sportowców serek wiejski jest częstym składnikiem śniadania nie tylko osób aktywnych fizycznie. Zazwyczaj nakładasz go na kanapkę lub jesz w formie przekąski, na przykład z miodem i bakaliami. Świetnie smakuje w wersji wytrawnej i na słodko. Serek wiejski może być także bazą do przygotowania pysznych bułeczek na śniadanie.

Serek wiejski to dobry pomysł na śniadanie, nie tylko na kanapce
Serek wiejski to dobry pomysł na śniadanie, nie tylko na kanapce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Grzegorz Januszewicz

Marzysz o świeżych bułkach prosto z pieca? Wbrew pozorom o wiele prostszym rozwiązaniem jest przygotowanie ich w domu. Ciasto z serka wiejskiego zagnieciesz w 5 minut, a po 20 minutach wyjmiesz pyszne i miękkie bułeczki z piekarnika. To pieczywo nie tylko doskonale smakuje, ale jest przede wszystkim zdrowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Mięciutkie bułeczki śniadaniowe nadziewane twarogiem

Serek wiejski – dla kogo produkt wysokobiałkowy?

Serek wiejski to produkt, który cieszy się dużą popularnością zarówno wśród sportowców, jak i osób dbających o zdrową dietę. Dzięki wysokiej zawartości białka jest idealnym wyborem dla osób aktywnych fizycznie, które potrzebują budulca do regeneracji mięśni.

Doskonale sprawdza się także w diecie osób starszych i dzieci, zapewniając im niezbędne aminokwasy do wzrostu i odbudowy tkanek. Serek wiejski jest przy tym lekkostrawny, co czyni go odpowiednim produktem dla każdego, kto szuka łatwo przyswajalnych źródeł białka na co dzień.

Inne wartościowe składniki w bułeczkach

Siemię lniane to kolejny wartościowy składnik wzbogacający te bułeczki. Nasiona są bogatym źródłem błonnika, kwasów omega-3 i lignanów. Błonnik wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, pomagając w regulacji trawienia. Z kolei kwasy omega-3 są niezbędne dla zdrowia serca i mózgu. Ich regularne spożywanie może przyczynić się do zmniejszenia stanów zapalnych w organizmie.

W końcu lignany zawarte w siemieniu lnianym wykazują właściwości antyoksydacyjne, pomagając w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Dodatek siemienia lnianego do bułek sprawia, że stają się one nie tylko smaczne, ale i prozdrowotne.

Jak zrobić bułeczki z serkiem wiejskim?

Przepis znalazłam u Kamili, która prowadzi profil na Instagramie nazwie @soo.good.food. Z podanych proporcji wychodzą 4 bułeczki śniadaniowe.

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego,
  • 20 g oleju,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 200 g mąki,
  • 20 g siemienia lnianego.

Wykonanie:

  1. Do kielicha blendera przełóż serek wiejski, olej i jajko. Zmiksuj na spójną masę.
  2. Przełóż do miski. Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, siemię lniane i dużą szczyptę soli. Zagnieć ciasto ręcznie i podziel na 4 części.
  3. Uformuj kule i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
śniadanieprzepis na bułeczkiserek wiejski

Wybrane dla Ciebie