Zmiksuj serek wiejski z jajkiem i olejem. W mig zrobisz pełnowartościowe bułeczki
Uwielbiany przez dietetyków i sportowców serek wiejski jest częstym składnikiem śniadania nie tylko osób aktywnych fizycznie. Zazwyczaj nakładasz go na kanapkę lub jesz w formie przekąski, na przykład z miodem i bakaliami. Świetnie smakuje w wersji wytrawnej i na słodko. Serek wiejski może być także bazą do przygotowania pysznych bułeczek na śniadanie.
Marzysz o świeżych bułkach prosto z pieca? Wbrew pozorom o wiele prostszym rozwiązaniem jest przygotowanie ich w domu. Ciasto z serka wiejskiego zagnieciesz w 5 minut, a po 20 minutach wyjmiesz pyszne i miękkie bułeczki z piekarnika. To pieczywo nie tylko doskonale smakuje, ale jest przede wszystkim zdrowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mięciutkie bułeczki śniadaniowe nadziewane twarogiem
Serek wiejski – dla kogo produkt wysokobiałkowy?
Serek wiejski to produkt, który cieszy się dużą popularnością zarówno wśród sportowców, jak i osób dbających o zdrową dietę. Dzięki wysokiej zawartości białka jest idealnym wyborem dla osób aktywnych fizycznie, które potrzebują budulca do regeneracji mięśni.
Doskonale sprawdza się także w diecie osób starszych i dzieci, zapewniając im niezbędne aminokwasy do wzrostu i odbudowy tkanek. Serek wiejski jest przy tym lekkostrawny, co czyni go odpowiednim produktem dla każdego, kto szuka łatwo przyswajalnych źródeł białka na co dzień.
Inne wartościowe składniki w bułeczkach
Siemię lniane to kolejny wartościowy składnik wzbogacający te bułeczki. Nasiona są bogatym źródłem błonnika, kwasów omega-3 i lignanów. Błonnik wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, pomagając w regulacji trawienia. Z kolei kwasy omega-3 są niezbędne dla zdrowia serca i mózgu. Ich regularne spożywanie może przyczynić się do zmniejszenia stanów zapalnych w organizmie.
W końcu lignany zawarte w siemieniu lnianym wykazują właściwości antyoksydacyjne, pomagając w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Dodatek siemienia lnianego do bułek sprawia, że stają się one nie tylko smaczne, ale i prozdrowotne.
Jak zrobić bułeczki z serkiem wiejskim?
Przepis znalazłam u Kamili, która prowadzi profil na Instagramie nazwie @soo.good.food. Z podanych proporcji wychodzą 4 bułeczki śniadaniowe.
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego,
- 20 g oleju,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 200 g mąki,
- 20 g siemienia lnianego.
Wykonanie:
- Do kielicha blendera przełóż serek wiejski, olej i jajko. Zmiksuj na spójną masę.
- Przełóż do miski. Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, siemię lniane i dużą szczyptę soli. Zagnieć ciasto ręcznie i podziel na 4 części.
- Uformuj kule i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.