Zalej te nasiona wodą i wypij. Szybko odczujesz efekty

Siemię lniane to polski superfoods, który każdy z nas powinien mieć w swojej kuchni. Jeśli cierpisz na problemy trawienne, postaw na prozdrowotny napar. Jest tani i skuteczny, a nasze babcie stosują go od lat.

Siemię lniane- PysznościSiemię lniane- Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube
Ewa Malinowska

Siemię lniane to małe nasionka pochodzące z lnu pospolitego o brązowej lub lekko złocistej barwie. Te wyjątkowo wartościowe ziarenka są uważane za superfoods, czyli pożywienie bogate w składniki korzystne dla zdrowia. Chociaż samo określenie "superfoods" kojarzy się z zagranicznymi i drogimi wynalazkami, to okazuje się, że prawdziwą bombę można znaleźć za grosze w większości sklepów. Praktycznie każdy może włączyć wywar z siemienia lnianego do swojej diety. . Warto zaznaczyć, że te małe ziarenka lnu można spożywać zarówno po obróbce termicznej, jak i surowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przystawka z chrupiącym żółtkiem. Wypróbuj rewelacyjny przepis

Siemię lniane- właściwości

Siemię lniane wykazuje korzystny wpływ na cały organizm i jest uznawane za leczniczy produkt zielarski. Aż jedna czwarta jego masy to błonnik, który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, poprawiając perystaltykę jelit i tym samym redukując zaparcia. Dostarcza również cenne składniki odżywcze, jak witamina E, kwas Omega-3, błonnik, żelazo i magnez, kwas foliowy, witamina C, witamina K, niacyna (witamina B3) oraz inne witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6).

Siemię lniane- Pyszności
Siemię lniane- Pyszności © Canva

Zawarte w siemieniu lnianym kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają istotną rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych oraz chorób o podłożu zapalnym. W tych niepozornych ziarenkach znaleźć można również lignany. Związki te neutralizują działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy nowotworowe oraz starzenie się organizmu. Chronią również wątrobę i pomagają w regulowaniu gospodarki hormonalnej.

Jak pić siemię lniane?

Siemię lniane można jeść na surowo, dodając ziarenka do owsianki lub sałatek. Popularne jest również picie ich w formie naparu.

Jogurt z siemieniem lnianym- Pyszności
Jogurt z siemieniem lnianym- Pyszności © Canva

Aby przygotować taki kisiel, weź dwie łyżki siemienia lnianego i wrzuć je do szklanki, a następnie zalej trzema czwartymi szklanki ciepłej wody (ważne, aby nie był to wrzątek). Odstaw na minimum godzinę Po przygotowaniu tego naparu, zaleca się pozostawienie go na chwilę przed spożyciem. Możesz pić go około dwukrotnie lub trzykrotnie dziennie. Jeśli dodatkowo dodasz do niego miód, zyskasz domowe remedium na schorzenia górnych dróg oddechowych.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"