Babcia piła ten napój codziennie. Miała piękną cerę i nie chorowała

W kuchni naszych mam i babć nie brakowało nigdy prozdrowotnych rozwiązań, które czerpały swoją moc z natury. Warto wrócić do korzeni i zainspirować się smakami sprzed lat, które korzystnie wpłyną na zdrowie.

Serwatka- PysznościSerwatka- Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Madeleine Steinbach
Ewa Malinowska

Tradycyjna kuchnia polska obfituje w zdrowe produkty, które wykorzystywane są w medycynie naturalnej. O dobroczynnym wpływie miodu na odporność oraz kiszonek na zdrowe jelita powszechnie wiadomo, a po kefir sięga coraz więcej Polaków. Od zapomnienia ocalić należy jeszcze inny napój, który zostaje nieco w cieniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste ciasto kostka lodowa bez pieczenia. Deser stworzony do dzielenia

Serwatka- na co pomaga?

Serwatka to ciecz, która zostaje po produkcji domowego sera, najczęściej z mleka krowiego.

Serwatka- Pyszności
Serwatka- Pyszności © Canva

W zależności od rodzaju produktu, który produkujemy, można wyróżnić dwa rodzaje serwatki: słodką, która powstaje podczas produkcji twarogu, oraz kwaśną, która powstaje podczas wytwarzania różnych rodzajów serów.

Serwatka pozyskiwana z mleka jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, fosforu oraz witamin z grupy B. Zawiera również laktozę i kwas mlekowy, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie jelit. Ponadto obecność bioaktywnych białek sprawia, że serwatka ma doskonałe właściwości zdrowotne. Pomaga w procesie odchudzania oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe.

Naturalny sposób na zdrową cerę

Wysoka zwartość białka w serwatce sprzyja procesowi tworzenia mięśni, a obecność aminokwasów, takich jak walina, leucyna i izoleucyna, odgrywa kluczową rolę w rozbudowie masy mięśniowej. Wpływają one również na kondycję naszej skóry. Białka serwatkowe mają również zdolność do zatrzymywania wody oraz posiadają właściwości żelujące i emulgacyjne, dzięki czemu świetnie nawilżają skórę. Badania wykazały, że pomagają również w łagodzeniu stanów zapalnych.

Serwatka- Pyszności
Serwatka- Pyszności © Pyszności

Białka serwatkowe to prawdziwa bomba zdrowia. Specjaliści zauważyli, że korzystny wpływ na proces leczenia różnych chorób, w tym nowotworów, zapalenia wątroby typu B, osteoporozy, chorób układu krążenia, a nawet HIV. Laktoferyna, obecna w tych białkach, posiada właściwości przeciwutleniające oraz jest zdolna stymulować reakcje układu immunologicznego.

Nie da się ukryć, że nasze babcie wiedziały, co dobre. Medycyna ludowa może pomóc w zapobieganiu chorobom lub łagodzić objawy. Warto wdrożyć prozdrowotne produkty do swojej codziennej diety.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟