Domowy ser w 5 minut. Wystarczy włożyć cytrynę do wrzącego mleka

Wystarczy cytryna i mleko, do tego garść oliwek i trochę cierpliwości, by w kilka chwil stworzyć cudowny, domowy twaróg. Takiego sposobu na przygotowanie tego pysznego sera prawdopodobnie jeszcze nie widziałeś. 

ObrazekZ mleka i cytryny zrobisz pyszny twaróg - Pyszności; foto: Einfaches Rezept

Internet nigdy nie przestanie nas zadziwiać. A właściwie to nie on, tylko twórcy, którzy dzielą się swoimi niesamowitymi pomysłami. Świat kulinariów zyskał na tym więcej, niż można to opisać.

Sieć jako nieograniczone kompendium wiedzy kuchennej sprawdził się przede wszystkim podczas pandemii koronawirusa. To właśnie wtedy — ze względu na zamknięcie części sklepów lub brakiem różnych produktów — wielu z nas nauczyło się tworzyć domowe wyroby, które wcześniej zawsze kupowaliśmy. A ponieważ pomysłowości ludziom nie brakuje, internet przepełniły przepisy na absolutnie niecodziennie wypieki czy sery. Jeśli masz ochotę na kulinarny eksperyment, zajrzyj do lodówki. Jeśli są tam cytryna i mleko, możesz przystąpić do dzieła.

Obrazek
Z mleka i cytryny zrobisz pyszny twaróg - Pyszności; foto: Canva

To właśnie na tym drugim produkcie skupimy się dzisiaj. Odkryliśmy bowiem niesamowity przepis na prosty twaróg z oliwkami, który zrobisz przy pomocy jednego garnka i pieluszki tetrowej. Niemożliwe? A jednak! Zobacz recepturę i sam się przekonaj. Na liście składników znalazły się cytryna i mleko.

Cytryna i mleko - zrobisz z nich pyszny twaróg

Składniki:

  • litr mleka
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • cytryna
  • garść oliwek

Sposób przygotowania:

Mleko przelej do garnka i postaw go na ogniu. Dosyp do niego łyżeczkę soli morskiej, zamieszaj i poczekaj, aż się rozpuści.

Teraz czas na cytrynę. Kiedy mleko zacznie się gotować, dolej do niego sok z cytryny. Wyciśnij ją jednak przez sito, żeby pestki nie wylądowały w mleku. Zmniejsz ogień i gotuj dalej.

Oliwki (wybierz takie bez pestek) pokrój w cienkie plasterki. W tym czasie mleko powinno się już zsiąść. Wyłącz wtedy palnik i przygotuj formę serową. Włóż ją do dużego sita i nałóż na nią pieluszkę tetrową.

Łyżką cedzakową zdejmij z mleka połowę powstałej masy serowej i przełóż ją na pieluszkę. Rozłóż równomiernie w formie i wysyp na nią pokrojone oliwki. Teraz zdejmij drugą połowę masy serowej i przykryj oliwki od góry. Pieluszkę zawiń tak, by objęła cały ser (nie wyjmuj go z formy) i przygnieć czymś ciężkim. Do sita, w które wstawiłeś formę, będzie teraz skapywał nadmiar mleka. Powinno to zająć około dwóch godzin.

Po tym czasie odwiń pieluszkę i wyjmij ser. Smacznego!

A skoro o domowych wyrobach mowa, rzuć okiem na ten przepis na pyszny chleb. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury