Domowy ser w 5 minut. Wystarczy włożyć cytrynę do wrzącego mleka
Wystarczy cytryna i mleko, do tego garść oliwek i trochę cierpliwości, by w kilka chwil stworzyć cudowny, domowy twaróg. Takiego sposobu na przygotowanie tego pysznego sera prawdopodobnie jeszcze nie widziałeś.
23.03.2023 16:50
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Internet nigdy nie przestanie nas zadziwiać. A właściwie to nie on, tylko twórcy, którzy dzielą się swoimi niesamowitymi pomysłami. Świat kulinariów zyskał na tym więcej, niż można to opisać.
Sieć jako nieograniczone kompendium wiedzy kuchennej sprawdził się przede wszystkim podczas pandemii koronawirusa. To właśnie wtedy — ze względu na zamknięcie części sklepów lub brakiem różnych produktów — wielu z nas nauczyło się tworzyć domowe wyroby, które wcześniej zawsze kupowaliśmy. A ponieważ pomysłowości ludziom nie brakuje, internet przepełniły przepisy na absolutnie niecodziennie wypieki czy sery. Jeśli masz ochotę na kulinarny eksperyment, zajrzyj do lodówki. Jeśli są tam cytryna i mleko, możesz przystąpić do dzieła.
To właśnie na tym drugim produkcie skupimy się dzisiaj. Odkryliśmy bowiem niesamowity przepis na prosty twaróg z oliwkami, który zrobisz przy pomocy jednego garnka i pieluszki tetrowej. Niemożliwe? A jednak! Zobacz recepturę i sam się przekonaj. Na liście składników znalazły się cytryna i mleko.
Cytryna i mleko - zrobisz z nich pyszny twaróg
Składniki:
- litr mleka
- 1 łyżeczka soli morskiej
- cytryna
- garść oliwek
Sposób przygotowania:
Mleko przelej do garnka i postaw go na ogniu. Dosyp do niego łyżeczkę soli morskiej, zamieszaj i poczekaj, aż się rozpuści.
Teraz czas na cytrynę. Kiedy mleko zacznie się gotować, dolej do niego sok z cytryny. Wyciśnij ją jednak przez sito, żeby pestki nie wylądowały w mleku. Zmniejsz ogień i gotuj dalej.
Oliwki (wybierz takie bez pestek) pokrój w cienkie plasterki. W tym czasie mleko powinno się już zsiąść. Wyłącz wtedy palnik i przygotuj formę serową. Włóż ją do dużego sita i nałóż na nią pieluszkę tetrową.
Łyżką cedzakową zdejmij z mleka połowę powstałej masy serowej i przełóż ją na pieluszkę. Rozłóż równomiernie w formie i wysyp na nią pokrojone oliwki. Teraz zdejmij drugą połowę masy serowej i przykryj oliwki od góry. Pieluszkę zawiń tak, by objęła cały ser (nie wyjmuj go z formy) i przygnieć czymś ciężkim. Do sita, w które wstawiłeś formę, będzie teraz skapywał nadmiar mleka. Powinno to zająć około dwóch godzin.
Po tym czasie odwiń pieluszkę i wyjmij ser. Smacznego!
A skoro o domowych wyrobach mowa, rzuć okiem na ten przepis na pyszny chleb. Prosto z naszego kanału na YouTube.