Seromakowiec to popisowe ciasto babci. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole

Seromakowiec, to arcydzieło polskiej sztuki kulinarnej, które łączy w sobie delikatność sernika z intensywnym smakiem maku. To ciasto, które zachwyca nie tylko podniebienie, ale również oko. Jego przygotowanie wymaga nieco czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wszelkie trudy.

Seromakowiec to popisowe ciasto babci. Seromakowiec to popisowe ciasto babci.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Seromakowiec to niezwykłe ciasto, które łączy w sobie dwa klasyczne smaki – sernik i makowiec. Wypiek ten jest jednym z ulubionych w wielu polskich domach, zwłaszcza w okresie świątecznym. Jego delikatna konsystencja, wyrazisty smak oraz efektowny wygląd sprawiają, że staje się prawdziwym popisem cukierniczym. Przygotowanie seromakowca to tradycja, którą warto pielęgnować, a smak tego ciasta na pewno zachwyci każdego, kto go spróbuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry ziemniaczane to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych

Jak przygotować seromakowiec? Przepis krok po kroku

Przygotowanie seromakowca może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości jest to ciasto, które można zrobić w kilku prostych etapach. Poniżej przedstawiamy szczegółowy przepis, który krok po kroku poprowadzi Cię do uzyskania pysznego i efektownego wypieku.

Składniki

Na masę makową:

  • 350 g mielonego maku,
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 50 g migdałów,
  • Opcjonalnie: 2 łyżki płatków migdałowych oraz 1 łyżka rodzynek lub suszonej żurawiny,
  • 3 białka.

Na kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 180 g zimnego masła,
  • 1 żółtko,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.

Na masę serową:

  • 180 g cukru,
  • 80 g masła,
  • 1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka lub dwukrotnie mielonego),
  • 4 jajka,
  • 60 g budyniu śmietankowego.

Na polewę czekoladową:

  • 50 ml śmietany kremówki,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 130 g mlecznej lub gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Masa makowa: Mak zalej wrzątkiem i odstaw na minimum godzinę. Po tym czasie odcedź i połącz z pozostałymi składnikami.
  2. Kruche ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieć, uformuj kulę, owij folią spożywczą i włóż do lodówki..
  3. Masa serowa: Zmiksuj miękkie masło z cukrem, dodaj twaróg, jajka, budyń i pozostałe żółtka.
  4. Pieczenie: Na podpieczone kruche ciasto wyłóż masę makową, a następnie serową. Piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 170°C przez około 30 minut, następnie obniż temperaturę do 140°C i piecz przez kolejne 50 minut.
  5. Polewa: Podgrzej śmietankę z masłem, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Przestudzoną polewą udekoruj seromakowiec.

Seromakowiec to ciasto, które przywołuje wspomnienia dzieciństwa i świątecznych spotkań rodzinnych. Jego delikatny smak i puszysta konsystencja sprawiają, że jest idealnym deserem zarówno na co dzień, jak i od święta. Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowe ciasto, które zachwyci twoich bliskich, seromakowiec będzie doskonałym wyborem.

Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba