WAŻNE
TERAZ

Ujawnili dane o zdrowiu Cenckiewicza. Jest ruch prokuratury

Nie wyrzucaj, nawet jak zrobiły się już czarne. Przydadzą się do zrobienia bajecznych ciasteczek

Czy zdarzyło ci się wyrzucić przejrzałe banany, bo uznałeś je za niejadalne? To był duży błąd! Dojrzałe, prawie czarne banany to prawdziwe skarby dla każdego łasucha. Ich słodki, karmelowy smak nadaje wypiekom wyjątkowego aromatu i wilgotności. Sprawdź, jak z tych niepozornych owoców stworzyć pyszne i proste w przygotowaniu ciastka, które zachwycą całą rodzinę.

Ciastka bananowe.Ciastka bananowe.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Czarne banany to nie powód do ich wyrzucania – wręcz przeciwnie, to idealna okazja, by zamienić je w coś wyjątkowego! Te dojrzałe owoce świetnie sprawdzają się jako składnik wielu wypieków, a jednym z najprostszych i najsmaczniejszych pomysłów są miękkie i aromatyczne ciastka bananowe z czekoladą. Przepis jest prosty, składniki łatwo dostępne, a efektem zachwycisz całą rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto maślankowe ze śliwkami. Smak mojego dzieciństwa

Banany w roli głównej – idealne zamienniki jajek

Banany to nie tylko smaczna przekąska czy baza do koktajli, ale również doskonały składnik wypieków. Ich naturalna słodycz oraz wilgotna konsystencja sprawiają, że świetnie zastępują jajka, co czyni je idealnym rozwiązaniem dla osób z alergią na ten składnik. Dojrzałe, a nawet mocno poczerniałe banany, są najlepszym wyborem – ich intensywny aromat nada ciastkom wyjątkowego smaku.

Wypieki z bananami mają dodatkową zaletę – są nie tylko smaczne, ale także zdrowsze. Banany dostarczają cennych witamin (jak B6 i C) oraz minerałów, takich jak potas czy magnez. To świetny sposób na wykorzystanie owoców, które wielu uznałoby za niezdatne do jedzenia.

Bananowe ciastka – przepis na sukces

Składniki:

  • 115 g masła (w temperaturze pokojowej),
  • 80 g jasnego brązowego cukru,
  • 40 g cukru białego,
  • 1 bardzo dojrzały banan,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 200 g mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 100 g mlecznych drobinek czekoladowych.

Przygotowanie:

  1. Dojrzałego banana rozgnieć widelcem na papkę.
  2. W misie miksera umieść masło i oba rodzaje cukru. Utruj na puszystą masę.
  3. Dodaj do masy maślanej rozgniecionego banana i ekstrakt z wanilii. Miksuj do połączenia. Następnie dodaj przesiane suche składniki (mąkę, sodę, sól) i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj większość drobinek czekolady.
  4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formuj niewielkie kulki z ciasta. Każdą kulkę obtocz w pozostałych drobinach czekolady.
  5. Piecz w nagrzanym piekarniku (175°C) przez około 8-10 minut, aż brzegi się zarumienią.

Podstawowy przepis na bananowe ciastka możesz modyfikować według własnych preferencji. Zamiast mlecznej czekolady możesz użyć gorzkiej lub deserowej. Możesz również dodać do ciasta posiekane orzechy, suszone owoce lub przyprawy takie jak cynamon czy gałka muszkatołowa.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟