Te ciastka zrobisz bez mąki i bez cukru. Wyjdą słodkie i pyszne jak z drogiej cukierni

Masz ochotę na ciastka, ale unikasz cukru i mąki pszennej? Nie musisz rezygnować z przyjemności. Poznaj prosty przepis na bezglutenowe ciastka owsiane. Wypróbuj raz, a już na stałe zagoszczą w twoim menu.

Jak zrobić bezglutenowe ciastka owsiane?Jak zrobić bezglutenowe ciastka owsiane?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Coraz więcej osób boryka się z alergiami pokarmowymi. Najczęściej jest to uczulenie na gluten, laktozę czy białko zwierzęce. Każda z tych przypadłości wymaga wyeliminowania poszczególnych produktów z diety. Nie oznacza to jednak, że trzeba rezygnować z ulubionych potraw czy słodyczy. Wystarczy nieco przerobić przepis.

Jeśli musisz ograniczyć spożycie glutenu i cukru, a nie chcesz rezygnować ze słodyczy, poznaj przepis na proste, bezglutenowe ciastka owsiane. Pokochają je zarówno dorośli, jak i dzieci czy sportowcy, bowiem są bogate w białko i wartościowe kwasy tłuszczowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak zrobić ciastka bezglutenowe?

Jeszcze kilkanaście lat temu alergia pokarmowa wiązała się z wyeliminowaniem wielu potraw w diecie. Wybór produktów bezglutenowych czy bezlaktozowych był bardzo ograniczony. Na szczęście obecnie możemy wybierać spośród setek specjalistycznych produktów, w których nie ma ani grama cukru, ani pszenicy czy w ogóle glutenu.

Jeśli z jakiś powodów nie możesz bądź nie chcesz jeść glutenu, a masz ochotę na słodkie i chrupiące ciastka, wypróbuj poniższy przepis. Składa się z zaledwie czterech ogólnodostępnych składników, takich jak banany, płatki owsiane, gorzka czekolada czy masło orzechowe. Banany dają naturalnej słodkości, zaś masło orzechowe scala całą masę i nadaje ciastkom niepowtarzalnego, orzechowego smaku i aromatu.

Bezglutenowe ciastka owsiane — przepis

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany,
  • 2 szklanki płatków owsianych (najlepsze będą bezglutenowe górskie),
  • szklanka masła orzechowego (np. z orzechów ziemnych, nerkowców),
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • opcjonalnie: posiekane orzechy, daktyle, suszone owoce.

Przygotowanie:

  1. Banany zgnieć widelcem na gładką papkę. Dodaj do nich płatki owsiane, posiekaną czekoladę, masło orzechowe oraz inne, ulubione dodatki.
  2. Tak przygotowaną masę włóż na 10 minut do zamrażarki, a kiedy stężeje, uformuj z nich niewielkie ciastka. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Włóż ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C, grzanie góra-dół.
  4. Gotowe ciastka ostudź na kratce. Kiedy ostygną, staną się przyjemnie chrupkie.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej