Te ciastka zrobisz bez mąki i bez cukru. Wyjdą słodkie i pyszne jak z drogiej cukierni
Masz ochotę na ciastka, ale unikasz cukru i mąki pszennej? Nie musisz rezygnować z przyjemności. Poznaj prosty przepis na bezglutenowe ciastka owsiane. Wypróbuj raz, a już na stałe zagoszczą w twoim menu.
31.08.2024 | aktual.: 31.08.2024 17:55
Coraz więcej osób boryka się z alergiami pokarmowymi. Najczęściej jest to uczulenie na gluten, laktozę czy białko zwierzęce. Każda z tych przypadłości wymaga wyeliminowania poszczególnych produktów z diety. Nie oznacza to jednak, że trzeba rezygnować z ulubionych potraw czy słodyczy. Wystarczy nieco przerobić przepis.
Jeśli musisz ograniczyć spożycie glutenu i cukru, a nie chcesz rezygnować ze słodyczy, poznaj przepis na proste, bezglutenowe ciastka owsiane. Pokochają je zarówno dorośli, jak i dzieci czy sportowcy, bowiem są bogate w białko i wartościowe kwasy tłuszczowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić ciastka bezglutenowe?
Jeszcze kilkanaście lat temu alergia pokarmowa wiązała się z wyeliminowaniem wielu potraw w diecie. Wybór produktów bezglutenowych czy bezlaktozowych był bardzo ograniczony. Na szczęście obecnie możemy wybierać spośród setek specjalistycznych produktów, w których nie ma ani grama cukru, ani pszenicy czy w ogóle glutenu.
Jeśli z jakiś powodów nie możesz bądź nie chcesz jeść glutenu, a masz ochotę na słodkie i chrupiące ciastka, wypróbuj poniższy przepis. Składa się z zaledwie czterech ogólnodostępnych składników, takich jak banany, płatki owsiane, gorzka czekolada czy masło orzechowe. Banany dają naturalnej słodkości, zaś masło orzechowe scala całą masę i nadaje ciastkom niepowtarzalnego, orzechowego smaku i aromatu.
Bezglutenowe ciastka owsiane — przepis
Składniki:
- 2 dojrzałe banany,
- 2 szklanki płatków owsianych (najlepsze będą bezglutenowe górskie),
- szklanka masła orzechowego (np. z orzechów ziemnych, nerkowców),
- 50 g gorzkiej czekolady,
- opcjonalnie: posiekane orzechy, daktyle, suszone owoce.
Przygotowanie:
- Banany zgnieć widelcem na gładką papkę. Dodaj do nich płatki owsiane, posiekaną czekoladę, masło orzechowe oraz inne, ulubione dodatki.
- Tak przygotowaną masę włóż na 10 minut do zamrażarki, a kiedy stężeje, uformuj z nich niewielkie ciastka. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Włóż ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C, grzanie góra-dół.
- Gotowe ciastka ostudź na kratce. Kiedy ostygną, staną się przyjemnie chrupkie.