Wystarczą 4 składniki. Prostsze niż blok czekoladowy
Szukasz pomysłu na prosty deser bez pieczenia? Ciasteczka czekoladowe nazywane "kościelnymi witrażykami" szybko rozwiążą słodkie dylematy. Przygotowanie jest proste i szybkie, a smak zadowoli każdego łasucha.
20.11.2024 | aktual.: 20.11.2024 18:34
Nazwa "witrażyki" wzięła się od jasnych kawałków zatopionych w masie, które mają przypominać kolorowe, ozdobne szkła w kościelnych oknach. Ten deser przypomina nieco znany nam blok czekoladowy, jednak w jeszcze prostszej odsłonie. Wystarczy czekolada, masło i kilka kolorowych dodatków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka witrażyki bez pieczenia
Ten deser to tak naprawdę coś między domowymi czekoladkami a ciasteczkami. Jest słodki, prosty w przygotowaniu i smaczny. Ciasteczka witrażyki to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia. Nazwa doskonale oddaje ich wygląd — przypominają bowiem kolorowe witraże, które mienią się w świetle jasnymi kolorami. To nie tylko smaczny deser, ale również wspaniała ozdoba każdego stołu. Obok tych ciasteczek nie przejdzie obojętnie żaden miłośnik czekolady.
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 100 g mlecznej czekolady,
- 100 g pastelowych mini pianek,
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Czekoladę gorzką oraz mleczną połam na kawałki i przełóż do garnka. Dorzuć masło i podgrzewaj całość, aby składniki połączyły się w jednolitą masę.
Krok 2. Orzechy włoskie posiekaj i dodaj do roztopionej czekolady. Wrzuć również drobne pianki w jasnym kolorze. Im więcej wrzucisz dodatków, tym wyraźniejsze będą witrażyki. Powstałą masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Im mniejsza forma, tym większe będzie ciasteczko.
Krok 3. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wierzch deseru możesz posypać wiórkami lub płatkami kokosowymi.
Krok 3. Po tym czasie pokrój blok na mniejsze kawałki i delektuj się słodkim, czekoladowym smakiem.
Gotowy deser przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku przez maksymalnie 4 dni. Pokrojone witrażyki możesz również zamrozić, pakując do woreczka strunowego. Później wyciągnij je z zamrażarki i postaw w lodówce lub trzymaj w temperaturze pokojowej. Smacznego!