PrzepisCiastkaNie muszą leżakować, a i tak są mięciutkie. Ekspresowe pierniczki w 15 minut

Nie muszą leżakować, a i tak są mięciutkie. Ekspresowe pierniczki w 15 minut

Przepis na pierniczki przez większość roku kurzy się w szufladzie, ale im bliżej świąt, tym większą mamy ochotę na korzenne ciasteczka. Tradycyjne przepisy nieraz wymagają jednak sporej ilości czasu na leżakowanie. W tym przypadku jednak nie musisz czekać, aż pierniczki zmiękną - są smaczne od razu po wyjęciu z piekarnika.

Szybkie pierniczki
Szybkie pierniczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

19.11.2024 11:42

Kiedy lądują w piekarniku, cały dom wypełnia się wspaniałym korzennym aromatem. Na szczęście nie trzeba długo czekać, bo są gotowe do zjedzenia niemal od razu po upieczeniu. Gdy tylko przestygną i ryzyko poparzenia języka zniknie, można się nimi zajadać. Są mięciutkie i smaczne, zupełnie inne niż tradycyjne pierniczki, które potrzebują czasu, by się takie stać. To idealny przepis dla niecierpliwych, którzy już teraz domagają się ciastek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierniczki w 15 minut

Jeśli masz dwie lewe ręce do wypieków, to ten przepis jest zdecydowanie dla ciebie. Są szybkie w przygotowaniu i mięciutkie od razu po upieczeniu, więc zajadać się można niemal od razu po wyjęciu z piekarnika. Wystarczy 15 minut, by cieszyć się korzennymi ciasteczkami.

pierniczki
pierniczki© Adobe Stock | Photoby_Marta

Pięknie pachną, rozpływają się w ustach i znikają z talerzyka w mgnieniu oka. Na szczęście ten przepis można powtarzać i piec pierniczki na okrągło. Świetnie smakują w towarzystwie gorącej herbaty, kawy czy kakao.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 80 g miodu,
  • 420 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki domowej przyprawy do piernika,
  • 2,5 szklanki mąki tortowej,
  • 80 ml oleju,
  • pół szklanki drobnego cukru,
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią lub wanilinowego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajka, dodaj cukier, cukier z wanilią, płynny miód, olej oraz sodę. Dokładnie wymieszaj.
  2. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, mieszając do połączenia składników. Gdy ciasto stanie się gęste, zagnieć krótko rękami.
  3. Stolnicę podsyp mąką i wyłóż na nią ciasto. Podziel je na 3 części. Jeśli ciasto się lepi, dodaj więcej mąki.
  4. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 6-7 milimetrów. Dzięki temu, że nie jest cienkie, pierniczki będą miękkie.
  5. Wytnij foremką wybrane kształty i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 9-10 minut.
  7. Powtórz czynność z pozostałym ciastem.

Gotowe pierniczki udekoruj lukrem lub roztopioną czekoladą, możesz dodać również ulubione posypki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie