Nie muszą leżakować, a i tak są mięciutkie. Ekspresowe pierniczki w 15 minut
Przepis na pierniczki przez większość roku kurzy się w szufladzie, ale im bliżej świąt, tym większą mamy ochotę na korzenne ciasteczka. Tradycyjne przepisy nieraz wymagają jednak sporej ilości czasu na leżakowanie. W tym przypadku jednak nie musisz czekać, aż pierniczki zmiękną - są smaczne od razu po wyjęciu z piekarnika.
19.11.2024 11:42
Kiedy lądują w piekarniku, cały dom wypełnia się wspaniałym korzennym aromatem. Na szczęście nie trzeba długo czekać, bo są gotowe do zjedzenia niemal od razu po upieczeniu. Gdy tylko przestygną i ryzyko poparzenia języka zniknie, można się nimi zajadać. Są mięciutkie i smaczne, zupełnie inne niż tradycyjne pierniczki, które potrzebują czasu, by się takie stać. To idealny przepis dla niecierpliwych, którzy już teraz domagają się ciastek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierniczki w 15 minut
Jeśli masz dwie lewe ręce do wypieków, to ten przepis jest zdecydowanie dla ciebie. Są szybkie w przygotowaniu i mięciutkie od razu po upieczeniu, więc zajadać się można niemal od razu po wyjęciu z piekarnika. Wystarczy 15 minut, by cieszyć się korzennymi ciasteczkami.
Pięknie pachną, rozpływają się w ustach i znikają z talerzyka w mgnieniu oka. Na szczęście ten przepis można powtarzać i piec pierniczki na okrągło. Świetnie smakują w towarzystwie gorącej herbaty, kawy czy kakao.
Składniki:
- 2 jajka,
- 80 g miodu,
- 420 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki domowej przyprawy do piernika,
- 2,5 szklanki mąki tortowej,
- 80 ml oleju,
- pół szklanki drobnego cukru,
- 1 łyżeczka cukru z wanilią lub wanilinowego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
- Do miski wbij jajka, dodaj cukier, cukier z wanilią, płynny miód, olej oraz sodę. Dokładnie wymieszaj.
- Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę, mieszając do połączenia składników. Gdy ciasto stanie się gęste, zagnieć krótko rękami.
- Stolnicę podsyp mąką i wyłóż na nią ciasto. Podziel je na 3 części. Jeśli ciasto się lepi, dodaj więcej mąki.
- Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 6-7 milimetrów. Dzięki temu, że nie jest cienkie, pierniczki będą miękkie.
- Wytnij foremką wybrane kształty i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 9-10 minut.
- Powtórz czynność z pozostałym ciastem.
Gotowe pierniczki udekoruj lukrem lub roztopioną czekoladą, możesz dodać również ulubione posypki. Smacznego!