Nie kupuję gotowej przyprawy do piernika. Robię ją sama w domu i nie przepłacam

Miesiąc przed świętami moje mieszanie wypełnia się korzennym zapachem cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej. Aromat pieczonych pierniczków, ciasteczek i ciast otula jak ciepły kocyk i sprawia, że nawet chłodne wieczory stają się przyjemniejsze. Podstawą grudniowych wypieków jest przyprawa do piernika. Taką mieszankę przygotowuję samodzielnie w domu.

Przyprawa do piernika - PysznościPrzyprawa do piernika - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | matka_Wariatka
Ewa Malinowska

Sklepowe półki aż uginają się pod wyborem gotowych mieszanek przypraw do wszelakich potraw i dań. Nie brakuje również przypraw do pierników, jednak ich skład pozostawia często wiele do życzenia. Na pierwszym miejscu jest mąką, później cukier, a dopiero po tym rozwija się lista kluczowych dla smaku przypraw. O wiele lepszym i smaczniejszym rozwiązaniem jest przygotowanie mieszanki w swoim domu. Jest prosto, pysznie i nie przepłacam za mąkę z odrobiną przypraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka na bazie ziemniaków i pieczarek to sprawdzony pomysł na rodzinny obiad

Przyprawa do piernika

Przygotuj elektryczny młynek, moździerz lub blender i stwórz pachnącą mieszankę. Domową przyprawę piernikową przygotujesz w kilka minut. Większość składników można kupić już zmielonych, jednak niektóre, jak goździki, ziele angielskie i anyżek, wymagają samodzielnego zmielenia.

Przyprawa do piernika - Pyszności
Przyprawa do piernika - Pyszności © Canva | pixelshot

Składniki:

  • 2 łyżki mielonego cynamonu,
  • 1 łyżka mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka mielonych goździków,
  • 1 łyżeczka ziaren kardamonu,
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka mielonego ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Przyprawy, które są w całości (goździki, ziele angielskie), rozcieram w moździerzu, młynku do kawy lub mielę przy pomocy miksera.
  2. Wszystkie zmielone przyprawy przekładam do słoiczka i dokładnie mieszam.
  3. Szczelnie zamykam i odstawiam.

Goździki możesz zastąpić mielonym anyżem lub kardamonem. Proporcje również możesz modyfikować w zależności od tego, jaki smak najbardziej lubisz. W zależności od mocy przyprawy należy wykorzystać 2 lub 4 łyżeczki przyprawy do piernika na 1 kg mąki. Do ciasta z mąki razowej warto dodać o 1 łyżeczkę więcej, aby nadać mu mocniejszy aromat. Taką przyprawę możesz wykorzystać nie tylko do ciast, ale również jako składnik piernikowego mleka - pysznego napoju na zimę. Dzięki temu, że nie ma w skladzie mąki ani cukru, możesz wykorzystać ją także do marynowania mięs.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀