Nie kupuję gotowej przyprawy do piernika. Robię ją sama w domu i nie przepłacam
20.11.2023 10:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Miesiąc przed świętami moje mieszanie wypełnia się korzennym zapachem cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej. Aromat pieczonych pierniczków, ciasteczek i ciast otula jak ciepły kocyk i sprawia, że nawet chłodne wieczory stają się przyjemniejsze. Podstawą grudniowych wypieków jest przyprawa do piernika. Taką mieszankę przygotowuję samodzielnie w domu.
Sklepowe półki aż uginają się pod wyborem gotowych mieszanek przypraw do wszelakich potraw i dań. Nie brakuje również przypraw do pierników, jednak ich skład pozostawia często wiele do życzenia. Na pierwszym miejscu jest mąką, później cukier, a dopiero po tym rozwija się lista kluczowych dla smaku przypraw. O wiele lepszym i smaczniejszym rozwiązaniem jest przygotowanie mieszanki w swoim domu. Jest prosto, pysznie i nie przepłacam za mąkę z odrobiną przypraw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przyprawa do piernika
Przygotuj elektryczny młynek, moździerz lub blender i stwórz pachnącą mieszankę. Domową przyprawę piernikową przygotujesz w kilka minut. Większość składników można kupić już zmielonych, jednak niektóre, jak goździki, ziele angielskie i anyżek, wymagają samodzielnego zmielenia.
Składniki:
- 2 łyżki mielonego cynamonu,
- 1 łyżka mielonego imbiru,
- 1 łyżeczka mielonych goździków,
- 1 łyżeczka ziaren kardamonu,
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
- 1 łyżka mielonego ziela angielskiego,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
- Przyprawy, które są w całości (goździki, ziele angielskie), rozcieram w moździerzu, młynku do kawy lub mielę przy pomocy miksera.
- Wszystkie zmielone przyprawy przekładam do słoiczka i dokładnie mieszam.
- Szczelnie zamykam i odstawiam.
Goździki możesz zastąpić mielonym anyżem lub kardamonem. Proporcje również możesz modyfikować w zależności od tego, jaki smak najbardziej lubisz. W zależności od mocy przyprawy należy wykorzystać 2 lub 4 łyżeczki przyprawy do piernika na 1 kg mąki. Do ciasta z mąki razowej warto dodać o 1 łyżeczkę więcej, aby nadać mu mocniejszy aromat. Taką przyprawę możesz wykorzystać nie tylko do ciast, ale również jako składnik piernikowego mleka - pysznego napoju na zimę. Dzięki temu, że nie ma w skladzie mąki ani cukru, możesz wykorzystać ją także do marynowania mięs.