PrzepisSłodkościNie kupuję gotowej przyprawy do piernika. Robię ją sama w domu i nie przepłacam

Nie kupuję gotowej przyprawy do piernika. Robię ją sama w domu i nie przepłacam

Przyprawa do piernika - Pyszności
Przyprawa do piernika - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | matka_Wariatka

20.11.2023 10:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Miesiąc przed świętami moje mieszanie wypełnia się korzennym zapachem cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej. Aromat pieczonych pierniczków, ciasteczek i ciast otula jak ciepły kocyk i sprawia, że nawet chłodne wieczory stają się przyjemniejsze. Podstawą grudniowych wypieków jest przyprawa do piernika. Taką mieszankę przygotowuję samodzielnie w domu.

Sklepowe półki aż uginają się pod wyborem gotowych mieszanek przypraw do wszelakich potraw i dań. Nie brakuje również przypraw do pierników, jednak ich skład pozostawia często wiele do życzenia. Na pierwszym miejscu jest mąką, później cukier, a dopiero po tym rozwija się lista kluczowych dla smaku przypraw. O wiele lepszym i smaczniejszym rozwiązaniem jest przygotowanie mieszanki w swoim domu. Jest prosto, pysznie i nie przepłacam za mąkę z odrobiną przypraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przyprawa do piernika

Przygotuj elektryczny młynek, moździerz lub blender i stwórz pachnącą mieszankę. Domową przyprawę piernikową przygotujesz w kilka minut. Większość składników można kupić już zmielonych, jednak niektóre, jak goździki, ziele angielskie i anyżek, wymagają samodzielnego zmielenia.

Przyprawa do piernika - Pyszności
Przyprawa do piernika - Pyszności© Canva | pixelshot

Składniki:

  • 2 łyżki mielonego cynamonu,
  • 1 łyżka mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka mielonych goździków,
  • 1 łyżeczka ziaren kardamonu,
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka mielonego ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Przyprawy, które są w całości (goździki, ziele angielskie), rozcieram w moździerzu, młynku do kawy lub mielę przy pomocy miksera.
  2. Wszystkie zmielone przyprawy przekładam do słoiczka i dokładnie mieszam.
  3. Szczelnie zamykam i odstawiam.

Goździki możesz zastąpić mielonym anyżem lub kardamonem. Proporcje również możesz modyfikować w zależności od tego, jaki smak najbardziej lubisz. W zależności od mocy przyprawy należy wykorzystać 2 lub 4 łyżeczki przyprawy do piernika na 1 kg mąki. Do ciasta z mąki razowej warto dodać o 1 łyżeczkę więcej, aby nadać mu mocniejszy aromat. Taką przyprawę możesz wykorzystać nie tylko do ciast, ale również jako składnik piernikowego mleka - pysznego napoju na zimę. Dzięki temu, że nie ma w skladzie mąki ani cukru, możesz wykorzystać ją także do marynowania mięs.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także