Drożdżowe zawijaki świetnie sprawdzą się jako deser, jak i drugie śniadanie

Pomysłów na drożdżowe wypieki w domowym wydaniu nigdy za wiele. Tym bardziej, jeśli wychodzą tak smaczne jak dzisiejsza propozycja. Już od samego patrzenia nie sposób im się oprzeć!

Domowe wypieki w takim wydaniu to prawdziwy strzał w 10!Domowe wypieki w takim wydaniu to prawdziwy strzał w 10!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Chyba zgodzisz się ze mną, że nie ma piękniejszego zapachu w kuchni od domowych wypieków. Ja go wręcz uwielbiam, dlatego nie powinien zdziwić cię fakt, że bardzo często pracuję właśnie nad tego typu przepisami. Szczególnie uwielbiam kombinować z ciekawą formą wypieku, jak i nowymi smakami

A skoro mowa już o takich cechach, to bez problemu znajdziesz je w dzisiejszym przepisie. Nie dość, że przygotujesz pyszne drożdżowe słodkościjesiennym nadzieniem, to jeszcze zrobisz to w bardzo ciekawym wydaniu. Tak zakręconych wypieków na pewno jeszcze nie robiłeś, dlatego to najlepszy moment, aby zmienić ten stan rzeczy!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe zawijaki świetnie sprawdzą się jako deser, jak i drugie śniadanie

Od tych genialnych wypieków nie sposób oderwać wzroku. Do tego fenomenalne nadzienie na bazie orzechów i cynamonu!

Ciasto: 

  • 450 g mąki pszennej,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 300 ml letniego mleka,
  • 80 g roztopionego masła.

Nadzienie:

  • 200 g mielonych orzechów włoskich,
  • 60 ml mleka,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2-3 łyżki brązowego cukru.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta drożdżowego. W tym celu łączę ze sobą przy pomocy robota kuchennego mąkę, letnie mleko, suche drożdże oraz roztopione masło. 

Pierwsza faza pracy nad ciastem drożdżowym
Pierwsza faza pracy nad ciastem drożdżowym © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Ciasto po wyrobieniu przykrywam folią spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia na 2 godziny

Ciasto musi jeszcze wyrosnąć
Ciasto musi jeszcze wyrosnąć © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję nadzienie z jesiennym akcentem. Zaczynam od zblednowania orzechów włoskich. Następnie łączę je z brązowym cukrem, cynamonem oraz mlekiem. 

Nadzienie do wypieków praktycznie robi się samo
Nadzienie do wypieków praktycznie robi się samo © Licencjodawca | Pyszności

Składniki łączę w jednolitą mieszankę przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. 

Krok 4. Po dwóch godzinach wracam do pracy nad ciastem drożdżowym. Najpierw rozwałkowuje je na duży prostokąt. Następnie na wierzchu rozprowadzam orzechowe nadzienie

Rozprowadzanie nadzienia zajmie dosłownie 2 minutki
Rozprowadzanie nadzienia zajmie dosłownie 2 minutki © Licencjodawca

Krok 5. Kiedy mieszanka jest już dobrze rozprowadzona, składam do środka najpierw górną, a potem dolną część ciasta.

Składanie ciasta
Składanie ciasta © Licencjodawca | Pyszności

To jednak nie koniec, bo ciasto składam jeszcze raz na pół, tym razem w poziomie. 

Krok 6. Tak przygotowane ciasto ponowie rozwałkowuję. Po czym przy pomocy radełka do pizzy dzielę je na kilka pionowych pasów. W każdym elemencie robię dwa mniejsze nacięcia, aby powstały trzy widoczne części

Czas na nacinanie ciasta
Czas na zrobienie dodatkowych nacięć © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Każdy taki kawałek następnie przekręcam kilka razy, aby uzyskać formę spirali. Następnie składam ciasto w taki sposób, aby uzyskać formę kółka. Wystające elementy wplatam do środka i to wszystko!

Kształt już jest!
Kształt już jest! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Przyszłe drożdżówki przekładam na blachę zabezpieczoną papierem do pieczenia. Następnie wkładam je do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Jeszcze krótka wizyta w piekarniku
Jeszcze krótka wizyta w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 9. Gotowe wypieki podaję na ciepło z dodatkiem lukru domowej roboty. Smacznego!

Smakują obłędnie!
Smakują obłędnie! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"