Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Niektórzy robią pierniczki zgodnie ze staropolskim przepisem i układają w puszcze z kawałkiem jabłka, aby do świąt zrobiły się miękkie. Jednak gdy planujesz powiesić je na choince, lepiej, żeby ciasto nie leżakowało za długo. Inaczej już po kilku dniach będziesz zbierać pierniczki z podłogi.
Już za chwilę Mikołajki, więc najwyższy czas, aby pomyśleć o choince i ozdobach na świąteczne drzewko. Od kilku lat w domu własnoręcznie wykonujemy dekoracje i co roku uzupełniamy zestaw o nową porcję pierników. Raz tylko się zdarzyło, że pierniki rozmiękły na choince i pospadały na podłogę, ale to tylko dlatego, że dostaliśmy je w prezencie i były przechowywane w folii. Nasze domowe pierniczki mogą wisieć na gałązkach nawet do Trzech Króli, o ile wcześniej nie zostaną zjedzone.
Pierniki krajeńskie - wyróżnia je jeden słodki dodatek oprócz miodu
Ciasto nie wymaga leżakowania
Jeśli chcesz, żeby pierniczki świąteczne wyszły miękkie i pełne aromatu, pozwól ciastu dłużej odpoczywać w lodówce. Jednak w przypadku ciasteczek na choinkę zapomnij o tej poradzie. Zagnieć ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki tylko na 30 minut, aby składniki jedynie połączyły się w spójną masę. Następnie oprósz stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto dość cienko – na ok. 3–4 mm. Grubsze pierniki wyjdą bardziej miękkie i mogą nie przetrwać na choince do świąt.
W przypadku jadalnych ozdób lepiej sprawdzi się trochę mocniejsze wypieczenie. Oczywiście nie chodzi o to, aby z piekarnika wyjąć zwęglone gwiazdki, serduszka i bałwanki, ale przetrzymaj je przez 1–2 minuty dłużej, a zrobią się nieco bardziej twarde (co nie znaczy, że nie będą smaczne). Gotowych pierników nie przechowuj w słoiku ani w puszcze. Ułóż je na papierze i przykryj drugim arkuszem, aby się nie kurzyły. Po ostygnięciu możesz je od razu wieszać na choince, chyba że pokryjesz je lukrem, to poczekaj, aż lukier zastygnie.
W naszym domu pierniczki z tego przepisu nie spadają z choinki, ale niestety jest to sprawa dość indywidualna i zależy nie tylko do czasu leżakowania ciasta, grubości pierniczków i stopnia ich wypieczenia, ale także od poziomu wilgotności powietrza.
Jak zrobić pierniczki na choinkę?
Do ciasta na pierniczki możesz dodać 1 łyżkę kakao, wtedy wyjdą w ciemniejszym kolorze. Z poniższych składników przygotujesz ok. 60 pierniczków średniej wielkości. Pamiętaj o dziurkach na sznurek – należy je zrobić przed pieczeniem, na przykład przy pomocy cienkiej metalowej słomki.
Składniki:
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- 300 g miodu,
- 20 g przyprawy do piernika,
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 jajko.
Sposób przygotowania:
- W rondelku podgrzej masło z cukrem, miodem i przyprawą do piernika. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
- Na stolnicę wysyp mąkę i wymieszaj z sodą oczyszczoną. Usyp stożek, w środku którego zrób duże wgłębienie.
- Wbij jajko i wlej przygotowaną masę z miodem i przyprawami.
- Zagnieć ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij ciasto i podziel na 4 części.
- Na stolnicy obficie oprószonej mąką po kolei rozwałkuj każdą część ciasta na placek o grubości ok. 3–4 mm.
- Foremkami wycinaj pierniczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 10–12 minut.