Pierniczki robię już w listopadzie. Na Boże Narodzenie smakują idealnie
Czym są święta bez pierniczków? Te ciastka są wręcz obowiązkiem na wigilijnym i świątecznym stole. Ich korzenny smak przebija wszystko. Dlatego w tym roku zrobię pierniki staropolskie i zacznę już w listopadzie.
Te ciasteczka są obłędne i warto nie nie tak długo czekać. Pod wpływem czasu i temperatury nabierają odpowiedniej konsystencji, a całość dopełnia świąteczny aromat przyprawy piernikowej. Pierniki staropolskie robi się w dosłownie chwilę, ale najważniejszy jest czas czekania na to, kiedy będzie można je upiec. Żeby były gotowe na Wigilię, musisz zacząć nawet już w połowie listopada, bo ciasto potrzebuje 4-6 tygodni na leżakowanie.
Pierniki krajeńskie - wyróżnia je jeden słodki dodatek oprócz miodu
Pierniki staropolskie z dojrzewającego ciasta
Pierniczki mają w sobie coś magicznego. Pachną miodem, przyprawami i świętami. Ciasto robi się w dosłownie kilka minut, ale ich sekret tkwi w czekaniu. To właśnie te tygodnie dojrzewania sprawiają, że smak jest głęboki, a konsystencja idealna.
Składniki:
- 1 kilogram mąki pszennej,
- 500 g miodu naturalnego,
- 330 g cukru,
- 250 g masła,
- 3 jajka,
- 125 ml mleka,
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 50 g domowej przyprawy do piernika lub 2-3 opakowania gotowej,
- powidła śliwkowe do przełożenia (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Do garnka przełóż miód, cukier i masło. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i składniki połączą w jednolitą masę. Zdejmij z palnika i odstaw do przestudzenia.
- Do jeszcze letniej mieszanki dodawaj przesianą mąkę (rób to stopniowo), jajka, sodę z mlekiem, sól oraz przyprawę do piernika.
- Wymieszaj wszystko dokładnie drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto na piernik staropolski jest dość luźne i klejące, więc nie przejmuj się, że nie da się go zagnieść dłonią. Nie dodawaj więcej mąki! Po kilku tygodniach leżakowania ciasto będzie miało odpowiednią strukturę.
- Gotowe ciasto przełóż do szklanego, porcelanowego lub kamionkowego naczynia. Przykryj czystą ściereczką lub folią spożywczą z dziurkami, by mogło "oddychać".
- Miskę z ciastem umieść w lodówce na 4-6 tygodni.
- Po tym czasie wyjmij ciasto i pozostaw w temperaturze pokojowej, by zmiękło, bo takie prosto z lodówki jest twarde i mało plastyczne.
Pierniki staropolskie można zrobić dwa sposoby
Ciastka bez nadzienia:
- Ciasto podziel na kilka części. Każdą rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm.
- Foremkami wykrawaj pierniczki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie mogą leżeć obok siebie, potrzebują sporo miejsca.
- Piecz w temperaturze 160-170°C przez około 10 minut, aż lekko się zezłocą. Im dłużej będą się piekły, tym twardsze będą.
- Upieczone ciastka zdejmij z blachy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Możesz udekorować lukrem, polewą czekoladową lub posypką.
Pierniczki nadziewane:
- Jeśli powidła są rzadkie, podgrzej je w rondelku, aby odparowały i zgęstniały, następnie wystudź.
- Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 3 mm i wykrawaj krążki.
- Połowę krążków ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na środku każdego krążka połóż odrobinę powideł, przykryj drugim krążkiem i lekko dociśnij brzegi. Teraz możesz użyć foremki i nadać ładny kształt piernikom.
- Piecz w temperaturze 160-170°C przez 13-15 minut, aż nabiorą złocistego koloru.
- Po upieczeniu ostudź i przechowuj w szczelnym pojemniku.