Najlepszy lukier do pierniczków. Dzięki niemu będą śliczne jak z obrazka
Grudzień to miesiąc, gdy w ruch idą wszelakiej maści foremki do ciasteczek, a mieszkania wypełniają się aromatem korzennej przyprawy do pierniczków. Dekorowanie może być wspaniałą zabawą dla całej rodziny. Warto zadbać o to, by nie zepsuć sobie nerwów kiepskich lukrem.
02.12.2024 09:00
Wspólne dekorowanie pierniczków to zabawa, które nie zna limitów wiekowych. W sklepach znaleźć można mnóstwo świątecznych posypek o różnych kolorach i kształtach. Na nic się jednak zdadzą, gdy nie będziemy mieli odpowiedniego lukru. Gęsta, biała polewa świetnie sprawdzi się w roli słodkiego kleju lub prostej dekoracji do ciasteczek i pierniczków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lukier do pierniczków
Chociaż w przygotowaniu lukru nie ma nic specjalnie skomplikowanego, ale warto zadbać o kilka szczegółów. Lukier lukrowi nierówny i znaleźć można wiele przepisów i proporcji. Nie wszystkie jednak zadziałają dobrze lub sprawdzą się do dekorowania pierników.
Najczęściej w domach gości lukier klasyczny, który ląduje na pączkach lub babkach. Często jego smak podkręca się poprzez dodatek soku z cytryny, a składniki to tylko cukier i woda. Chociaż bez wątpienia jest smaczny, to nie jest idealnym rozwiązaniem do dekoracji pierniczków. Znacznie lepszy jest tutaj lukier królewski, który powstaje z białka, cukru oraz cytryny. Jest gęsty i mocno kryjący, a na dodatek nie spływa tak z ciasteczek. Dzięki temu można pokryć nim całą powierzchnię pierniczków lub przełożyć go do rękawa cukierniczego i namalować piękne wzory, puszczając wodze wyobraźni.
Składniki:
- 2 białka jaj,
- 180 g cukru pudru,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek i umieść w suchej, czystej misce.
- Ubij krótko mikserem, aż zacznie powstawać piana. Zajmie to maksymalnie pół minuty - nie ubijaj jej na sztywno.
- Do białek dodaj cukier i ubijaj całość na niskich obrotach przez ok. 15-20 minut.
- Na koniec ubijania dodaj kilka kropli soku z cytryny.
Lukier królewski powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, bez żadnych grudek Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj kilka kropel wody, jeśli zbyt rzadki - trochę cukru pudru. Aby utrwalić dekorację lukrową, można podsuszyć ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury maksymalnie 80 stopni Celsjusza. Lukier lekko stwardnieje, uzyskując konsystencję podobną do bezy.
Tak przygotowany lukier w lodówce może spędzić do 3-4 dni. Świetnie sprawdzi się do dekoracji i zamieni zwykłe pierniczki w pyszne dzieła sztuki.