Najlepszy lukier do pierniczków. Dzięki niemu będą śliczne jak z obrazka

Grudzień to miesiąc, gdy w ruch idą wszelakiej maści foremki do ciasteczek, a mieszkania wypełniają się aromatem korzennej przyprawy do pierniczków. Dekorowanie może być wspaniałą zabawą dla całej rodziny. Warto zadbać o to, by nie zepsuć sobie nerwów kiepskich lukrem.

Gęsty lukier na pierniczki i ciasteczkaGęsty lukier na pierniczki i ciasteczka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wspólne dekorowanie pierniczków to zabawa, które nie zna limitów wiekowych. W sklepach znaleźć można mnóstwo świątecznych posypek o różnych kolorach i kształtach. Na nic się jednak zdadzą, gdy nie będziemy mieli odpowiedniego lukru. Gęsta, biała polewa świetnie sprawdzi się w roli słodkiego kleju lub prostej dekoracji do ciasteczek i pierniczków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kawowy Michałek. Hit wszystkich rodzinnych spotkań i imprez okolicznościowych

Lukier do pierniczków

Chociaż w przygotowaniu lukru nie ma nic specjalnie skomplikowanego, ale warto zadbać o kilka szczegółów. Lukier lukrowi nierówny i znaleźć można wiele przepisów i proporcji. Nie wszystkie jednak zadziałają dobrze lub sprawdzą się do dekorowania pierników.

Przepis na pierniki.
Idealny lukier do pierniczków powinien być bardzo gęsty © Adobe Stock

Najczęściej w domach gości lukier klasyczny, który ląduje na pączkach lub babkach. Często jego smak podkręca się poprzez dodatek soku z cytryny, a składniki to tylko cukier i woda. Chociaż bez wątpienia jest smaczny, to nie jest idealnym rozwiązaniem do dekoracji pierniczków. Znacznie lepszy jest tutaj lukier królewski, który powstaje z białka, cukru oraz cytryny. Jest gęsty i mocno kryjący, a na dodatek nie spływa tak z ciasteczek. Dzięki temu można pokryć nim całą powierzchnię pierniczków lub przełożyć go do rękawa cukierniczego i namalować piękne wzory, puszczając wodze wyobraźni.

Składniki:

  • 2 białka jaj,
  • 180 g cukru pudru,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek i umieść w suchej, czystej misce.
  2. Ubij krótko mikserem, aż zacznie powstawać piana. Zajmie to maksymalnie pół minuty - nie ubijaj jej na sztywno.
  3. Do białek dodaj cukier i ubijaj całość na niskich obrotach przez ok. 15-20 minut.
  4. Na koniec ubijania dodaj kilka kropli soku z cytryny.

Lukier królewski powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, bez żadnych grudek Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj kilka kropel wody, jeśli zbyt rzadki - trochę cukru pudru. Aby utrwalić dekorację lukrową, można podsuszyć ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury maksymalnie 80 stopni Celsjusza. Lukier lekko stwardnieje, uzyskując konsystencję podobną do bezy.

Lukier królewski świetnie sprawdzi się do dekoracji pierników
Lukier królewski świetnie sprawdzi się do dekoracji pierników © Adobe Stock | Photoby_Marta

Tak przygotowany lukier w lodówce może spędzić do 3-4 dni. Świetnie sprawdzi się do dekoracji i zamieni zwykłe pierniczki w pyszne dzieła sztuki.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa