Babcia zawsze dodawała do piernika. Był wilgotny, a aromat unosił się w całym domu
Chociaż do świąt pozostało jeszcze trochę czasu, to przygotowania w niektórych domach właśnie ruszyły. Jedno z najważniejszych ciast, symbol Bożego Narodzenia, musi bowiem poleżakować odpowiednio wcześniej. Moja babcia nastawiała go zawsze w listopadzie, roztaczając w całym mieszkaniu niesamowitą woń.
12.11.2024 11:36
Zapach tego ciasta zna doskonale każdy - cynamon, kardamon i goździki to nieodzowne atrybuty Świąt Bożego Narodzenia. Zanim jednak pojawi się na stole, musi odpowiednio długo leżakować. Moja babcia podczas przygotowywania ciasta sięgała po domową mieszankę przypraw. To połączenie nie ma sobie równych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowa przyprawa piernikowa
Chociaż piernik pachnie przede wszystkim cynamonem, to jego smak jest zasługą całej mieszanki przypraw. Mało osób kojarzy ziele angielskie czy pieprz w ziarnach z wypiekami, ale to nieodzowne składniki przyprawy do piernika. Chociaż można kupić gotowe mieszanki w sklepach, to wersja domowa nie ma sobie równych.
Moja babcia co roku przygotowywała nowy miks i to w większej ilości niż tylko do piernika staropolskiego. Trafiał on później do ciasteczek, urozmaicał gorące kakao lub stanowił tajemnicę jej świątecznych śledzi.
Składniki:
- 40 g kory cynamonu lub 4 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
- 3 łyżeczki zmielonych goździków
- 1,5 łyżeczki wyłuskanych nasion kardamonu
- 3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
- wyłuskane ziarenka z 1 gwiazdki anyżu
Sposób przygotowania:
- Jeśli masz korę cynamonu, zmiel ją w młynku do kawy lub moździerzu. Jeśli używasz całych goździków, również utłucz je w moździerzu.
- W miseczce dokładnie wymieszaj wszystkie przygotowane przyprawy.
- Przyprawę przełóż do szczelnie zamkniętego słoiczka. Przechowuj w suchym miejscu.
Domową przyprawę piernikową dodawaj do ciast, ciasteczek, wypieków, kompotów, a nawet do gorącego mleka. Ilość przyprawy dostosuj do własnych preferencji.
Piernik staropolski i śledzie świąteczne
Moja babcia w swojej szafce zawsze miała domową przyprawę. Część zużywała już w listopadzie - piernik staropolski należy przygotować wcześniej, by odpowiednio dojrzał i przeszedł smakiem. Porcję dodawała do śledzi, tworząc pyszne, aromatyczne danie.
Składniki:
- 3 śledzie matjasy,
- 1 czerwona cebula,
- garść rodzynek,
- 4 łyżki oleju,
- pół łyżeczki domowej przyprawy do piernika,
- 1 liść laurowy,
- pieprz mielony do smaku.
Sposób przygotowania:
- Namocz filety śledziowe w zimnej wodzie przez około godzinę, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie dokładnie osusz je papierowym ręcznikiem.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i sparz wrzątkiem. Rodzynki opłucz i odsącz.
- W miseczce wymieszaj olej rzepakowy z przyprawą do piernika.
- Do naczynia, w którym będziesz marynować śledzie, przełóż pokrojone filety, cebulę, rodzynki i liść laurowy. Zalej wszystko przygotowaną marynatą i dokładnie wymieszaj.
- Przykryj naczynie i włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu smaki się doskonale połączą.
Przed podaniem posyp śledzie świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!