Babcia zawsze dodawała do piernika. Był wilgotny, a aromat unosił się w całym domu

Chociaż do świąt pozostało jeszcze trochę czasu, to przygotowania w niektórych domach właśnie ruszyły. Jedno z najważniejszych ciast, symbol Bożego Narodzenia, musi bowiem poleżakować odpowiednio wcześniej. Moja babcia nastawiała go zawsze w listopadzie, roztaczając w całym mieszkaniu niesamowitą woń.

Domowa przyprawa nada ciastu wyjątkowy smakDomowa przyprawa nada ciastu wyjątkowy smak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zapach tego ciasta zna doskonale każdy - cynamon, kardamon i goździki to nieodzowne atrybuty Świąt Bożego Narodzenia. Zanim jednak pojawi się na stole, musi odpowiednio długo leżakować. Moja babcia podczas przygotowywania ciasta sięgała po domową mieszankę przypraw. To połączenie nie ma sobie równych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięciutkie bułeczki śniadaniowe nadziewane twarogiem

Domowa przyprawa piernikowa

Chociaż piernik pachnie przede wszystkim cynamonem, to jego smak jest zasługą całej mieszanki przypraw. Mało osób kojarzy ziele angielskie czy pieprz w ziarnach z wypiekami, ale to nieodzowne składniki przyprawy do piernika. Chociaż można kupić gotowe mieszanki w sklepach, to wersja domowa nie ma sobie równych.

Przyprawa do piernika - Pyszności
Przyprawa do piernika - Pyszności © Canva | matka_Wariatka

Moja babcia co roku przygotowywała nowy miks i to w większej ilości niż tylko do piernika staropolskiego. Trafiał on później do ciasteczek, urozmaicał gorące kakao lub stanowił tajemnicę jej świątecznych śledzi.

Składniki:

  • 40 g kory cynamonu lub 4 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1,5 łyżeczki wyłuskanych nasion kardamonu
  • 3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
  • wyłuskane ziarenka z 1 gwiazdki anyżu

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli masz korę cynamonu, zmiel ją w młynku do kawy lub moździerzu. Jeśli używasz całych goździków, również utłucz je w moździerzu.
  2. W miseczce dokładnie wymieszaj wszystkie przygotowane przyprawy.
  3. Przyprawę przełóż do szczelnie zamkniętego słoiczka. Przechowuj w suchym miejscu.

Domową przyprawę piernikową dodawaj do ciast, ciasteczek, wypieków, kompotów, a nawet do gorącego mleka. Ilość przyprawy dostosuj do własnych preferencji.

Piernik staropolski i śledzie świąteczne

Moja babcia w swojej szafce zawsze miała domową przyprawę. Część zużywała już w listopadzie - piernik staropolski należy przygotować wcześniej, by odpowiednio dojrzał i przeszedł smakiem. Porcję dodawała do śledzi, tworząc pyszne, aromatyczne danie.

Śledzie - Pyszności
Śledzie - Pyszności © Canva | atlasstudio

Składniki:

  • 3 śledzie matjasy,
  • 1 czerwona cebula,
  • garść rodzynek,
  • 4 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki domowej przyprawy do piernika,
  • 1 liść laurowy,
  • pieprz mielony do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Namocz filety śledziowe w zimnej wodzie przez około godzinę, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie dokładnie osusz je papierowym ręcznikiem.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i sparz wrzątkiem. Rodzynki opłucz i odsącz.
  3. W miseczce wymieszaj olej rzepakowy z przyprawą do piernika.
  4. Do naczynia, w którym będziesz marynować śledzie, przełóż pokrojone filety, cebulę, rodzynki i liść laurowy. Zalej wszystko przygotowaną marynatą i dokładnie wymieszaj.
  5. Przykryj naczynie i włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu smaki się doskonale połączą.

Przed podaniem posyp śledzie świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇