WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Weź dwa rodzaje musztardy i zrób sos. Lepszych śledzi dawno nie jadłeś

Choć sezon na świąteczne śledziki jeszcze nie wystartował, moja sąsiadka już mnie zaprosiła na tę pyszną rybę. Tak naprawdę każda okazja jest dobra, by zjeść śledzie. Są pyszne, zdrowe, a przede wszystkim za każdym razem można przygotować je nieco inaczej.

Musztardowy sos do śledzi smakuje wybornie. Musztardowy sos do śledzi smakuje wybornie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jacek Chabraszewski
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Każdy z nas ma swój ulubiony sposób na śledzie. Jednak zawsze się sprawdzają kawałki śledzi po prostu zalane oliwą z cebulą. Co roku wracam też do warstwowej sałatki ze śledzi, buraków, ziemniaków i jajek, czyli popularnej szuzby. Mimo, że klasyczne przepisy są pyszne, to zawsze korci nas, by zrobić je jeszcze inaczej. W końcu w sezonie jesienno-zimowym jemy je dość często.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Ryby wzmacniają odporność

Śledzie o tej porze roku to bardzo dobry wybór, bo zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne dla serca i układu nerwowego. Mają one wpływ na to, że nie dopada nas obniżony nastrój, a pogoda teraz temu sprzyja. Śledzie są też źródłem wapnia, fosforu i selenu, magnezu, potasu, jodu oraz witamin, zwłaszcza D i B12. Mają też dużo żelaza.

Warto przygotowywać te ryby choćby raz w tygodniu. A gdy ktoś nas zaprasza "na śledzika", to już na pewno nie odmawiać. Odwiedziłam moją sąsiadkę i spróbowałam śledzi w pysznym sosie. W przepisie są aż dwa rodzaje musztardy.

Ziarna gorczycy w całości

Zwykła musztardę stołową najczęściej mamy w domu. To bardzo popularny dodatek do parówek czy kanapek. Jednak do przepisu na śledzie będzie potrzebna także musztarda francuska. Ziarenka gorczycy są w niej od razu widoczne. To musztarda gruboziarnista - ziarna gorczycy nie są mielone, co ma miejsce w każdym innym przypadku. Jest umiarkowanie ostra, słony smak też jest łagodny.

Musztarda francuska, mimo swojej nazwy, nie pochodzi z Francji. Jej historia sięga 1936 roku, kiedy to brytyjski producent Colman's wprowadził ją na rynek. Ta unikalna przyprawa zdobyła uznanie dzięki swojej delikatności i wyrafinowanemu smakowi, który zawdzięcza użyciu nietypowych składników jak białe wino.

Nie tylko do śledzi

Początkowo musztarda francuska była popularnym dodatkiem do steków w Anglii. Z czasem, jej unikalny smak spowodował, że stała się bardzo popularna. Charakterystyczne, całe ziarna gorczycy sprawiają, że musztarda francuska wyróżnia się wśród innych sosów. Warto kupić ją podczas najbliższych zakupów i wypróbować do śledzi, a potem wykorzystywać do innych dań. Pasuje do mięs, warzyw, sałatek.

Śledzie w musztardowym sosie

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych w oleju,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 2 łyżeczki musztardy stołowej,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1-2 łyżeczki płynnego miodu,
  • szczypta curry,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie odsącz z zalewy i pokrój w małe kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  2. W większym naczyniu wymieszaj majonez, śmietanę, musztardy, curry, sól, pieprz oraz miód.
  3. Do naczynia przełóż śledzie i wymieszaj. Naczynie przykryj i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze