Przepis prosto ze Szczecina. Te śledzie robią furorę na każdej imprezie
Najbardziej znana potrawa ze Szczecina to z pewnością paprykarz. Teraz kolejne rybne danie rozsławia miasto. Śledzie po szczecińsku tak zasmakowały moim znajomym, że przygotowuję je zawsze na weekendowe spotkania. Przepis jest zaskakująco prosty.
04.11.2024 16:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jesienią wraca apetyt na śledzie. I bardzo dobrze, bo wcale nie ma co czekać do świąt, by się cieszyć smakiem tych pysznych ryb. Zresztą nie chodzi tylko o walory smakowe, ale też zdrowotne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto jeść śledzie?
Śledzie warto jeść szczególnie w okresie jesienno-zimowym, bo zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne dla serca i układu nerwowego. Mają one wpływ na to, że nie dopada nas obniżony nastrój, a pogoda teraz temu sprzyja. Śledzie są też źródłem wapnia, fosforu i selenu, magnezu, potasu, jodu oraz witamin, zwłaszcza D i B12. Mają też dużo żelaza.
Ryb nie brakuje w kuchni szczecińskiej, na co ma wpływ położenie tego miasta. Od kilku lat śledzie po szczecińsku mogą się pochwalić wpisem do listy produktów tradycyjnych. Podawane są często jako przystawka. Charakterystyczny smak tej ryby świetnie komponuje się z sosem pomidorowym. Danie ma też ciekawy, ziołowy posmak. Dobrze smakuje z kromką pszennego pieczywa.
Śledzie po szczecińsku
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych,
- 2 cebule,
- 2-3 łyżki cukru,
- 60 ml octu,
- mały koncentrat pomidorowy,
- 3 łyżki ketchupu,
- 2 ziela angielskie,
- 1 liść laurowy,
- kilka ziarenek pieprzu,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od namoczenia śledzi w zimnej wodzie z niedużą ilością mleka. Czas zależy od stopnia zasolenia śledzi. Potem pokrój je na mniejsze kawałki.
- Przygotowanie zalewy zacznij od obrania i poszatkowania cebuli w piórka. Podsmaż je na odrobinie oleju.
- Cebulę przełóż do garnka, wlej połowę szklanki wody, cukier, ocet, ziele angielskie, liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Zagotuj. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy z ketchupem wymieszaj.
- Zalewą polej śledzie i zostaw do ostudzenia. Kiedy zalewa wystygnie, włóż śledzie do lodówki i zostaw najlepiej na 1-2 dni.