Przepis prosto ze Szczecina. Te śledzie robią furorę na każdej imprezie

Najbardziej znana potrawa ze Szczecina to z pewnością paprykarz. Teraz kolejne rybne danie rozsławia miasto. Śledzie po szczecińsku tak zasmakowały moim znajomym, że przygotowuję je zawsze na weekendowe spotkania. Przepis jest zaskakująco prosty.

Śledzie po szczecińskuŚledzie po szczecińsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Jesienią wraca apetyt na śledzie. I bardzo dobrze, bo wcale nie ma co czekać do świąt, by się cieszyć smakiem tych pysznych ryb. Zresztą nie chodzi tylko o walory smakowe, ale też zdrowotne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Dlaczego warto jeść śledzie?

Śledzie warto jeść szczególnie w okresie jesienno-zimowym, bo zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne dla serca i układu nerwowego. Mają one wpływ na to, że nie dopada nas obniżony nastrój, a pogoda teraz temu sprzyja. Śledzie są też źródłem wapnia, fosforu i selenu, magnezu, potasu, jodu oraz witamin, zwłaszcza D i B12. Mają też dużo żelaza.

Ryb nie brakuje w kuchni szczecińskiej, na co ma wpływ położenie tego miasta. Od kilku lat śledzie po szczecińsku mogą się pochwalić wpisem do listy produktów tradycyjnych. Podawane są często jako przystawka. Charakterystyczny smak tej ryby świetnie komponuje się z sosem pomidorowym. Danie ma też ciekawy, ziołowy posmak. Dobrze smakuje z kromką pszennego pieczywa.

Śledzie po szczecińsku

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych,
  • 2 cebule,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 60 ml octu,
  • mały koncentrat pomidorowy,
  • 3 łyżki ketchupu,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 liść laurowy,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od namoczenia śledzi w zimnej wodzie z niedużą ilością mleka. Czas zależy od stopnia zasolenia śledzi. Potem pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Przygotowanie zalewy zacznij od obrania i poszatkowania cebuli w piórka. Podsmaż je na odrobinie oleju.
  3. Cebulę przełóż do garnka, wlej połowę szklanki wody, cukier, ocet, ziele angielskie, liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Zagotuj. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy z ketchupem wymieszaj.
  4. Zalewą polej śledzie i zostaw do ostudzenia. Kiedy zalewa wystygnie, włóż śledzie do lodówki i zostaw najlepiej na 1-2 dni.
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają