Przepis prosto ze Szczecina. Te śledzie robią furorę na każdej imprezie

Najbardziej znana potrawa ze Szczecina to z pewnością paprykarz. Teraz kolejne rybne danie rozsławia miasto. Śledzie po szczecińsku tak zasmakowały moim znajomym, że przygotowuję je zawsze na weekendowe spotkania. Przepis jest zaskakująco prosty.

Śledzie po szczecińskuŚledzie po szczecińsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Jesienią wraca apetyt na śledzie. I bardzo dobrze, bo wcale nie ma co czekać do świąt, by się cieszyć smakiem tych pysznych ryb. Zresztą nie chodzi tylko o walory smakowe, ale też zdrowotne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Dlaczego warto jeść śledzie?

Śledzie warto jeść szczególnie w okresie jesienno-zimowym, bo zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne dla serca i układu nerwowego. Mają one wpływ na to, że nie dopada nas obniżony nastrój, a pogoda teraz temu sprzyja. Śledzie są też źródłem wapnia, fosforu i selenu, magnezu, potasu, jodu oraz witamin, zwłaszcza D i B12. Mają też dużo żelaza.

Ryb nie brakuje w kuchni szczecińskiej, na co ma wpływ położenie tego miasta. Od kilku lat śledzie po szczecińsku mogą się pochwalić wpisem do listy produktów tradycyjnych. Podawane są często jako przystawka. Charakterystyczny smak tej ryby świetnie komponuje się z sosem pomidorowym. Danie ma też ciekawy, ziołowy posmak. Dobrze smakuje z kromką pszennego pieczywa.

Śledzie po szczecińsku

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych,
  • 2 cebule,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 60 ml octu,
  • mały koncentrat pomidorowy,
  • 3 łyżki ketchupu,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 liść laurowy,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od namoczenia śledzi w zimnej wodzie z niedużą ilością mleka. Czas zależy od stopnia zasolenia śledzi. Potem pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Przygotowanie zalewy zacznij od obrania i poszatkowania cebuli w piórka. Podsmaż je na odrobinie oleju.
  3. Cebulę przełóż do garnka, wlej połowę szklanki wody, cukier, ocet, ziele angielskie, liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Zagotuj. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy z ketchupem wymieszaj.
  4. Zalewą polej śledzie i zostaw do ostudzenia. Kiedy zalewa wystygnie, włóż śledzie do lodówki i zostaw najlepiej na 1-2 dni.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇