Przepis prosto ze Szczecina. Te śledzie robią furorę na każdej imprezie

Najbardziej znana potrawa ze Szczecina to z pewnością paprykarz. Teraz kolejne rybne danie rozsławia miasto. Śledzie po szczecińsku tak zasmakowały moim znajomym, że przygotowuję je zawsze na weekendowe spotkania. Przepis jest zaskakująco prosty.

Śledzie po szczecińskuŚledzie po szczecińsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Jesienią wraca apetyt na śledzie. I bardzo dobrze, bo wcale nie ma co czekać do świąt, by się cieszyć smakiem tych pysznych ryb. Zresztą nie chodzi tylko o walory smakowe, ale też zdrowotne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koniec z nudnymi śniadaniami. Siekana pasta z łososia odmieni twoje kanapki

Dlaczego warto jeść śledzie?

Śledzie warto jeść szczególnie w okresie jesienno-zimowym, bo zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, niezbędne dla serca i układu nerwowego. Mają one wpływ na to, że nie dopada nas obniżony nastrój, a pogoda teraz temu sprzyja. Śledzie są też źródłem wapnia, fosforu i selenu, magnezu, potasu, jodu oraz witamin, zwłaszcza D i B12. Mają też dużo żelaza.

Ryb nie brakuje w kuchni szczecińskiej, na co ma wpływ położenie tego miasta. Od kilku lat śledzie po szczecińsku mogą się pochwalić wpisem do listy produktów tradycyjnych. Podawane są często jako przystawka. Charakterystyczny smak tej ryby świetnie komponuje się z sosem pomidorowym. Danie ma też ciekawy, ziołowy posmak. Dobrze smakuje z kromką pszennego pieczywa.

Śledzie po szczecińsku

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych,
  • 2 cebule,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 60 ml octu,
  • mały koncentrat pomidorowy,
  • 3 łyżki ketchupu,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 liść laurowy,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od namoczenia śledzi w zimnej wodzie z niedużą ilością mleka. Czas zależy od stopnia zasolenia śledzi. Potem pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Przygotowanie zalewy zacznij od obrania i poszatkowania cebuli w piórka. Podsmaż je na odrobinie oleju.
  3. Cebulę przełóż do garnka, wlej połowę szklanki wody, cukier, ocet, ziele angielskie, liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Zagotuj. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy z ketchupem wymieszaj.
  4. Zalewą polej śledzie i zostaw do ostudzenia. Kiedy zalewa wystygnie, włóż śledzie do lodówki i zostaw najlepiej na 1-2 dni.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku