Jesienią piję codziennie. Wzmacnia odporność, wspaniale rozgrzewa i pomaga schudnąć

W chłodne dni kawa i herbata to za mało, lista ciepłych napojów znacznie się wydłuża. Pijemy napary, zioła, bezalkoholowe grzańce. Ja już od września stawiam jednak na wodę z imbirem, bo rozgrzewa i wzmacnia odporność. W dodatku codziennie może smakować nieco inaczej.

Woda imbirowa i jej właściwościWoda imbirowa i jej właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Heike Rau
Dorota Gepert

Korzeń imbiru ma charakterystyczny, lekko pikantny i gorzki smak. To zasługa olejków eterycznych, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Imbir wspomaga trawienie i funkcjonowanie układu krążenia oraz pobudza układ odpornościowy. Jest pomocny przy przeziębieniach, szczególnie w przypadku chorób górnych dróg oddechowych. Dobrze więc sięgać po niego teraz jak najczęściej. Jeśli niezbyt lubisz jego smak, woda imbirowa będzie dobrym rozwiązaniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rollsy z nadzieniem pistacjowym i malinami. Lepsze niż z cukierni

Właściwości wody imbirowej

Woda z imbirem to aromatyczny napój bogaty w witaminy A, B, E, K, C oraz kwas foliowy i składniki mineralne takie jak wapń, magnez czy żelazo. Wystarczy wypijać tylko jedną szklankę wody z imbirem, by wzmocnić odporność i łapać mniej sezonowych infekcji. Imbir ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Regularne spożywanie wody z imbirem może przyczynić się również do redukcji wagi. Imbir pobudza metabolizm oraz wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Dodatkowo taki napój zmniejsza uczucie głodu, co pozwala uniknąć podjadania.

Ważne parzenie

Przygotowanie wody z imbirem nie wymaga wiele czasu ani skomplikowanych składników. Wystarczy umyć korzeń imbiru, a potem obrać go i pokroić w paski lub kostkę (można go też zetrzeć na tarce). Następnie przekładam go do naczynia i zalewam gorącą wodą. Ważne jest to, aby napój parzyć pod przykryciem kilka minut, a po ostygnięciu można go przecedzić i dodać ulubione dodatki.

Codziennie inny smak

Imbir poprawia krążenie i działa rozgrzewająco, co jest szczególnie korzystne w chłodniejsze dni. Jego działanie można jeszcze wzmocnić stosując dodatki. Dzięki nim ten napój może codziennie smakować inaczej. Moje ulubione to:

  • miód,
  • sok z cytryny,
  • plasterek pomarańczy,
  • szczypta kurkumy,
  • szczypta cynamonu,
  • kilka goździków.

Jak przechowywać imbir?

Świeży imbir przechowuj w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. By przedłużyć jego trwałość, dobrze jest zawinąć go w papierowy ręcznik. Powinien wtedy zachować świeżość nawet do kilku tygodni.

Wybrane dla Ciebie
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości