Jesienią piję codziennie. Wzmacnia odporność, wspaniale rozgrzewa i pomaga schudnąć
W chłodne dni kawa i herbata to za mało, lista ciepłych napojów znacznie się wydłuża. Pijemy napary, zioła, bezalkoholowe grzańce. Ja już od września stawiam jednak na wodę z imbirem, bo rozgrzewa i wzmacnia odporność. W dodatku codziennie może smakować nieco inaczej.
Korzeń imbiru ma charakterystyczny, lekko pikantny i gorzki smak. To zasługa olejków eterycznych, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Imbir wspomaga trawienie i funkcjonowanie układu krążenia oraz pobudza układ odpornościowy. Jest pomocny przy przeziębieniach, szczególnie w przypadku chorób górnych dróg oddechowych. Dobrze więc sięgać po niego teraz jak najczęściej. Jeśli niezbyt lubisz jego smak, woda imbirowa będzie dobrym rozwiązaniem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rollsy z nadzieniem pistacjowym i malinami. Lepsze niż z cukierni
Właściwości wody imbirowej
Woda z imbirem to aromatyczny napój bogaty w witaminy A, B, E, K, C oraz kwas foliowy i składniki mineralne takie jak wapń, magnez czy żelazo. Wystarczy wypijać tylko jedną szklankę wody z imbirem, by wzmocnić odporność i łapać mniej sezonowych infekcji. Imbir ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Regularne spożywanie wody z imbirem może przyczynić się również do redukcji wagi. Imbir pobudza metabolizm oraz wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Dodatkowo taki napój zmniejsza uczucie głodu, co pozwala uniknąć podjadania.
Ważne parzenie
Przygotowanie wody z imbirem nie wymaga wiele czasu ani skomplikowanych składników. Wystarczy umyć korzeń imbiru, a potem obrać go i pokroić w paski lub kostkę (można go też zetrzeć na tarce). Następnie przekładam go do naczynia i zalewam gorącą wodą. Ważne jest to, aby napój parzyć pod przykryciem kilka minut, a po ostygnięciu można go przecedzić i dodać ulubione dodatki.
Codziennie inny smak
Imbir poprawia krążenie i działa rozgrzewająco, co jest szczególnie korzystne w chłodniejsze dni. Jego działanie można jeszcze wzmocnić stosując dodatki. Dzięki nim ten napój może codziennie smakować inaczej. Moje ulubione to:
- miód,
- sok z cytryny,
- plasterek pomarańczy,
- szczypta kurkumy,
- szczypta cynamonu,
- kilka goździków.
Jak przechowywać imbir?
Świeży imbir przechowuj w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. By przedłużyć jego trwałość, dobrze jest zawinąć go w papierowy ręcznik. Powinien wtedy zachować świeżość nawet do kilku tygodni.