Jesienią piję codziennie. Wzmacnia odporność, wspaniale rozgrzewa i pomaga schudnąć
W chłodne dni kawa i herbata to za mało, lista ciepłych napojów znacznie się wydłuża. Pijemy napary, zioła, bezalkoholowe grzańce. Ja już od września stawiam jednak na wodę z imbirem, bo rozgrzewa i wzmacnia odporność. W dodatku codziennie może smakować nieco inaczej.
25.10.2024 12:20
Korzeń imbiru ma charakterystyczny, lekko pikantny i gorzki smak. To zasługa olejków eterycznych, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Imbir wspomaga trawienie i funkcjonowanie układu krążenia oraz pobudza układ odpornościowy. Jest pomocny przy przeziębieniach, szczególnie w przypadku chorób górnych dróg oddechowych. Dobrze więc sięgać po niego teraz jak najczęściej. Jeśli niezbyt lubisz jego smak, woda imbirowa będzie dobrym rozwiązaniem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Właściwości wody imbirowej
Woda z imbirem to aromatyczny napój bogaty w witaminy A, B, E, K, C oraz kwas foliowy i składniki mineralne takie jak wapń, magnez czy żelazo. Wystarczy wypijać tylko jedną szklankę wody z imbirem, by wzmocnić odporność i łapać mniej sezonowych infekcji. Imbir ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Regularne spożywanie wody z imbirem może przyczynić się również do redukcji wagi. Imbir pobudza metabolizm oraz wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Dodatkowo taki napój zmniejsza uczucie głodu, co pozwala uniknąć podjadania.
Ważne parzenie
Przygotowanie wody z imbirem nie wymaga wiele czasu ani skomplikowanych składników. Wystarczy umyć korzeń imbiru, a potem obrać go i pokroić w paski lub kostkę (można go też zetrzeć na tarce). Następnie przekładam go do naczynia i zalewam gorącą wodą. Ważne jest to, aby napój parzyć pod przykryciem kilka minut, a po ostygnięciu można go przecedzić i dodać ulubione dodatki.
Codziennie inny smak
Imbir poprawia krążenie i działa rozgrzewająco, co jest szczególnie korzystne w chłodniejsze dni. Jego działanie można jeszcze wzmocnić stosując dodatki. Dzięki nim ten napój może codziennie smakować inaczej. Moje ulubione to:
- miód,
- sok z cytryny,
- plasterek pomarańczy,
- szczypta kurkumy,
- szczypta cynamonu,
- kilka goździków.
Jak przechowywać imbir?
Świeży imbir przechowuj w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. By przedłużyć jego trwałość, dobrze jest zawinąć go w papierowy ręcznik. Powinien wtedy zachować świeżość nawet do kilku tygodni.