Jesienią Anna Lewandowska pije zamiast zwykłej herbaty. Wystarczy wrzucić do wody garść czerwonych kuleczek
Kiedy tylko zaczyna się jesień, zmieniają się też nasze posiłki. Mamy większą ochotę na ciepłe, odżywcze dania. Dotyczy to także wszelkich dodatków. Dlatego Anna Lewandowska już zamiast zwykłej, czarnej herbaty przygotowuje owocowy napój. To jej odpowiedź na wyzwanie - wzmocnij się i rozgrzej!
03.10.2024 18:13
Napoje to niby tylko dodatki do posiłków, ale o tej porze roku mają wielkie znaczenie. Jaki jest pierwszy pomysł, gdy wracamy wychłodzeni do domu? Trzeba zaparzyć gorącej herbaty. Anna Lewandowska stawia na inny napój, który ma jeszcze lepsze właściwości rozgrzewające.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Każdy jest ważny
Anna Lewandowska stawia w swoim przepisie na żurawinę, na którą właśnie zaczyna się sezon. Te owoce zachwycają nie tylko swoim niepowtarzalnym smakiem i kolorem, ale także właściwościami zdrowotnymi. A już w połączeniu z miodem, cynamonem imbirem i pomarańczą tworzą naprawdę wzmacniający napój. Anna Lewandowska podkreśla, że w tym przepisie każdy składnik jest ważny i każdy wnosi coś dobrego. Kilka słów więcej poświęca imbirowi:
Imbir od dawien dawna znany jako naturalnym środek przeciwwirusowy oraz antybakteryjny. Dzięki swoim właściwościom wspomaga leczenie przeziębienia. Dodatkowo świeży imbir, taki jaki proponuję, można wykorzystać do przygotowania herbaty. To świetny środek rozgrzewający organizm, udrażniający drogi oddechowe jak i obniżający gorączkę - piszę na swojej stronie Healthy Plan by Ann.
Wykorzystaj sezon
Żurawina, choć niewielka, jest bogata w witaminy, takie jak C, E, K oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego zawiera minerały, w tym potas, wapń, fosfor, żelazo oraz magnez. Obfituje w antyoksydanty. Te substancje mogą pomóc w walce z wolnymi rodnikami, które często prowadzą do uszkodzeń komórek w organizmie. Żurawina może mieć także wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, co ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Dzięki swoim licznym właściwościom prozdrowotnym, ekstrakty z żurawiny często znajdują się w składach preparatów wspomagających układ moczowy i odpornościowy. Jednak w sezonie, gdy są na straganach świeże owoce, to po nie najlepiej sięgać w pierwszej kolejności.
Napój żurawinowy Anny Lewandowskiej
Składniki:
- 500 g żurawiny,
- 1 l wody,
- 1 pomarańcza, wyparzona,
- świeży imbir do smaku,
- 2 łyżki miodu,
- laski cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Żurawinę gotuj we wodzie przez około 30 minut.
- Następnie dodaj pokrojoną pomarańczę, kawałki imbiru, miód i laski cynamonu.
- Całość wymieszaj i przelewaj do kubków.