Jesienią Anna Lewandowska pije zamiast zwykłej herbaty. Wystarczy wrzucić do wody garść czerwonych kuleczek

Kiedy tylko zaczyna się jesień, zmieniają się też nasze posiłki. Mamy większą ochotę na ciepłe, odżywcze dania. Dotyczy to także wszelkich dodatków. Dlatego Anna Lewandowska już zamiast zwykłej, czarnej herbaty przygotowuje owocowy napój. To jej odpowiedź na wyzwanie - wzmocnij się i rozgrzej!

żurawinaAnna Lewandowska wie, czego organizm potrzebuje jesienią.
Źródło zdjęć: © WP
Dorota Gepert

Napoje to niby tylko dodatki do posiłków, ale o tej porze roku mają wielkie znaczenie. Jaki jest pierwszy pomysł, gdy wracamy wychłodzeni do domu? Trzeba zaparzyć gorącej herbaty. Anna Lewandowska stawia na inny napój, który ma jeszcze lepsze właściwości rozgrzewające.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Każdy jest ważny

Anna Lewandowska stawia w swoim przepisie na żurawinę, na którą właśnie zaczyna się sezon. Te owoce zachwycają nie tylko swoim niepowtarzalnym smakiem i kolorem, ale także właściwościami zdrowotnymi. A już w połączeniu z miodem, cynamonem imbirem i pomarańczą tworzą naprawdę wzmacniający napój. Anna Lewandowska podkreśla, że w tym przepisie każdy składnik jest ważny i każdy wnosi coś dobrego. Kilka słów więcej poświęca imbirowi:

Imbir od dawien dawna znany jako naturalnym środek przeciwwirusowy oraz antybakteryjny. Dzięki swoim właściwościom wspomaga leczenie przeziębienia. Dodatkowo świeży imbir, taki jaki proponuję, można wykorzystać do przygotowania herbaty. To świetny środek rozgrzewający organizm, udrażniający drogi oddechowe jak i obniżający gorączkę - piszę na swojej stronie Healthy Plan by Ann.

Wykorzystaj sezon

Żurawina, choć niewielka, jest bogata w witaminy, takie jak C, E, K oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego zawiera minerały, w tym potas, wapń, fosfor, żelazo oraz magnez. Obfituje w antyoksydanty. Te substancje mogą pomóc w walce z wolnymi rodnikami, które często prowadzą do uszkodzeń komórek w organizmie. Żurawina może mieć także wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, co ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Dzięki swoim licznym właściwościom prozdrowotnym, ekstrakty z żurawiny często znajdują się w składach preparatów wspomagających układ moczowy i odpornościowy. Jednak w sezonie, gdy są na straganach świeże owoce, to po nie najlepiej sięgać w pierwszej kolejności.

Herbata żurawinowa
Herbata żurawinowa © WP

Napój żurawinowy Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 500 g żurawiny,
  • 1 l wody,
  • 1 pomarańcza, wyparzona,
  • świeży imbir do smaku,
  • 2 łyżki miodu,
  • laski cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Żurawinę gotuj we wodzie przez około 30 minut.
  2. Następnie dodaj pokrojoną pomarańczę, kawałki imbiru, miód i laski cynamonu.
  3. Całość wymieszaj i przelewaj do kubków.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita