Jesienią i zimą nie ma lepszego dodatku do herbaty. Ma więcej witaminy C niż cytryna
Wraz z chłodnym dniami rozpoczął się sezon na rozgrzewającą herbatę. Często dodajemy do niej cytrynę, ale można postawić na jeszcze lepszy dodatek. Właśnie teraz jest najlepszy czas, by go przygotować. Warto mieć go w zapasie do końca zimy.
28.09.2024 13:21
Pigwę można wykorzystać na wiele różnych sposobów, ale zdecydowanie najlepszy to zrobienie z niej dodatku do herbaty. Sprawia, że ten napój zyskuje właściwości prozdrowotne i wspaniały smak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaka to różnica
Pigwa, a może pigwowiec? Tych nazw czasami używa się wymiennie. Tymczasem pigwa to stosunkowo wysokie drzewo, które rodzi duże, przypominające gruszki owoce. Ich charakterystyczny smak i zapach sprawiły, że szybko stały się one produktem numer jeden jeśli chodzi o domowe nalewki i konfitury. Pigwowiec zaś, to niewielki krzak o małych, twardych i znacznie kwaśniejszych owocach. Oba gatunki wyróżniają się wspaniałymi właściwościami prozdrowotnymi. Jednak pigwowiec posiada więcej witaminy C i pektyn.
Co wybrać? To zależy
Co wybrać? Do herbaty nadaje się zarówno pigwa, jak i pigwowiec. Różnią się one jednak smakiem, ta pierwsza jest bardziej słodka. Pigwowiec jest zdecydowanie mocniej kwaskowaty. Wiele zależy od tego, jak smak bardziej nam odpowiada. Te owoce są bogate w witaminę C, witaminę A, potas, wapń i fosfor. Mają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
Obierać czy nie?
Początek października to dobry moment na przygotowywanie domowych przetworów z tym wyjątkowym owocem. Często pojawia się pytanie, czy pigwę należy obierać. Nie jest to konieczne, jednak, jeśli skórka owocu jest bardzo twarda i utrudnia spożycie na surowo lub w stanie półsurowym, to warto ją zdjąć. Dłuższa obróbka termiczna spowoduje, że skórka rozpadnie się i nie będzie wyczuwalna w przetworach.
Pigwa do herbaty
Składniki:
- 1 kg pigwy,
- 300 g cukru,
- ok. 1 l wody.
- opcjonalnie: goździki, laska cynamonu, kardamon.
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz pigwę. Pokrój ją na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne.
- Przełóż owoce do garnka i zasyp cukrem. Odstaw na 1,5 godziny, aby puściły sok.
- Wlej do garnka wodę. Na tym etapie możesz dodać przyprawy.
- Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, aż owoce zmiękną.
- Gorący syrop przelej do słoików i zakręć.
- Odstaw do góry dnem do całkowitego wystudzenia. Przetwory z pigwy można też pasteryzować.