Jesienią i zimą nie ma lepszego dodatku do herbaty. Ma więcej witaminy C niż cytryna

Wraz z chłodnym dniami rozpoczął się sezon na rozgrzewającą herbatę. Często dodajemy do niej cytrynę, ale można postawić na jeszcze lepszy dodatek. Właśnie teraz jest najlepszy czas, by go przygotować. Warto mieć go w zapasie do końca zimy.

Przygotowanie pigwy do herbaty jest proste. Przygotowanie pigwy do herbaty jest proste.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Pigwę można wykorzystać na wiele różnych sposobów, ale zdecydowanie najlepszy to zrobienie z niej dodatku do herbaty. Sprawia, że ten napój zyskuje właściwości prozdrowotne i wspaniały smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Figowe carpaccio. Przepis na przystawkę, której smak podbije twoje podniebienie

Jaka to różnica

Pigwa, a może pigwowiec? Tych nazw czasami używa się wymiennie. Tymczasem pigwa to stosunkowo wysokie drzewo, które rodzi duże, przypominające gruszki owoce. Ich charakterystyczny smak i zapach sprawiły, że szybko stały się one produktem numer jeden jeśli chodzi o domowe nalewki i konfitury. Pigwowiec zaś, to niewielki krzak o małych, twardych i znacznie kwaśniejszych owocach. Oba gatunki wyróżniają się wspaniałymi właściwościami prozdrowotnymi. Jednak pigwowiec posiada więcej witaminy C i pektyn.

Co wybrać? To zależy

Co wybrać? Do herbaty nadaje się zarówno pigwa, jak i pigwowiec. Różnią się one jednak smakiem, ta pierwsza jest bardziej słodka. Pigwowiec jest zdecydowanie mocniej kwaskowaty. Wiele zależy od tego, jak smak bardziej nam odpowiada. Te owoce są bogate w witaminę C, witaminę A, potas, wapń i fosfor. Mają właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

Obierać czy nie?

Początek października to dobry moment na przygotowywanie domowych przetworów z tym wyjątkowym owocem. Często pojawia się pytanie, czy pigwę należy obierać. Nie jest to konieczne, jednak, jeśli skórka owocu jest bardzo twarda i utrudnia spożycie na surowo lub w stanie półsurowym, to warto ją zdjąć. Dłuższa obróbka termiczna spowoduje, że skórka rozpadnie się i nie będzie wyczuwalna w przetworach.

Pigwa do herbaty

Składniki:

  • 1 kg pigwy,
  • 300 g cukru,
  • ok. 1 l wody.
  • opcjonalnie: goździki, laska cynamonu, kardamon.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz pigwę. Pokrój ją na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne.
  2. Przełóż owoce do garnka i zasyp cukrem. Odstaw na 1,5 godziny, aby puściły sok.
  3. Wlej do garnka wodę. Na tym etapie możesz dodać przyprawy.
  4. Gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, aż owoce zmiękną.
  5. Gorący syrop przelej do słoików i zakręć.
  6. Odstaw do góry dnem do całkowitego wystudzenia. Przetwory z pigwy można też pasteryzować.
Wybrane dla Ciebie
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować