Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały

To zupa idealna na jesienną i zimową niepogodę. Przyjemnie rozgrzewa, syci i przy tym kosztuje grosze. Podkarpackie gospodynie wiedzą, jak zadowolić kubki smakowe.

Podkarpacka zupa pochlapkaPodkarpacka zupa pochlapka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pochlapka, znana także jako zarzucajka, zalewajka czy dziad z babą, to regionalna podkarpacka zupa z kapusty i przecieru pomidorowego. To kwintesencja prostej, wiejskiej kuchni, która bazowała na łatwo dostępnych produktach, takich jak całoroczne warzywa korzeniowe czy kwas z kapusty. W ciężkich czasach stanowiła nieraz jedyny ciepły posiłek w ciągu dnia. Dziś możemy z przyjemnością wracać do dawnej receptury i docenić, jaką kreatywnością wykazywały się kiedyś nasze babcie, tworząc tak sycące i smaczne dania przy minimalnych zasobach.

Gołąbkowe roladki z sosem pomidorowym. Do ryżu i mięsa dodaj konkretne warzywo

Podkarpacka zupa pochlapka

Zupa wywodzi się z okolic Strzyżowa, a jej bazą jest warzywny wywar, gotowany na lokalnych i całorocznych składnikach: ziemniakach, kapuście i warzywach korzeniowych, takich jak marchewka czy pietruszka. To właśnie one stanowiły zapasy na jesienno-zimowy czas, gdy o świeżych plonach z ogródka można było tylko pomarzyć.

Zupa jest wzbogacana przecierem pomidorowym, który dodaje lekko kwaskowej głębi i ciepłego koloru, a następnie zagęszczana tradycyjną zasmażką. Zasmażka była kluczowa, by nadać zupie kremowej tekstury i utrzymać sytość na dłużej. Dawniej dodawano do niej jedynie skwarki, ale dziś można pokusić się o lekki, mięsny wywar lub postawić na wegetariańską odsłonę tego dania, wzbogacając ją jedynie koperkiem i pieprzem. To idealny comfort food, który rozgrzeje po jesiennym spacerze.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • pół główki białej kapusty,
  • 2 pietruszki,
  • 3-4 marchewki,
  • pół selera,
  • 1 por,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • posiekany koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Z kapusty wykrój głąb i poszatkuj liście.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, por w talarki. Marchewki i pietruszki obierz i pokrój w paski.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w dość dużą kostkę.
  4. W garnku zagotuj 2 litry wody i dorzuć warzywa.
  5. Gdy ziemniaki zmiękną, dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj.
  6. Na patelni roztop masło i podsmaż na nim mąkę, aż się zarumieni.
  7. Zasmażkę dodaj do zupy i wymieszaj.
  8. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  9. Dorzuć posiekany koperek - może być także mrożony.

Pochlapkę serwuj na gorąco, możesz podać ją w towarzystwie świeżego pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować