Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
To zupa idealna na jesienną i zimową niepogodę. Przyjemnie rozgrzewa, syci i przy tym kosztuje grosze. Podkarpackie gospodynie wiedzą, jak zadowolić kubki smakowe.
Pochlapka, znana także jako zarzucajka, zalewajka czy dziad z babą, to regionalna podkarpacka zupa z kapusty i przecieru pomidorowego. To kwintesencja prostej, wiejskiej kuchni, która bazowała na łatwo dostępnych produktach, takich jak całoroczne warzywa korzeniowe czy kwas z kapusty. W ciężkich czasach stanowiła nieraz jedyny ciepły posiłek w ciągu dnia. Dziś możemy z przyjemnością wracać do dawnej receptury i docenić, jaką kreatywnością wykazywały się kiedyś nasze babcie, tworząc tak sycące i smaczne dania przy minimalnych zasobach.
Gołąbkowe roladki z sosem pomidorowym. Do ryżu i mięsa dodaj konkretne warzywo
Podkarpacka zupa pochlapka
Zupa wywodzi się z okolic Strzyżowa, a jej bazą jest warzywny wywar, gotowany na lokalnych i całorocznych składnikach: ziemniakach, kapuście i warzywach korzeniowych, takich jak marchewka czy pietruszka. To właśnie one stanowiły zapasy na jesienno-zimowy czas, gdy o świeżych plonach z ogródka można było tylko pomarzyć.
Zupa jest wzbogacana przecierem pomidorowym, który dodaje lekko kwaskowej głębi i ciepłego koloru, a następnie zagęszczana tradycyjną zasmażką. Zasmażka była kluczowa, by nadać zupie kremowej tekstury i utrzymać sytość na dłużej. Dawniej dodawano do niej jedynie skwarki, ale dziś można pokusić się o lekki, mięsny wywar lub postawić na wegetariańską odsłonę tego dania, wzbogacając ją jedynie koperkiem i pieprzem. To idealny comfort food, który rozgrzeje po jesiennym spacerze.
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- pół główki białej kapusty,
- 2 pietruszki,
- 3-4 marchewki,
- pół selera,
- 1 por,
- 2 cebule,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku,
- posiekany koperek.
Sposób przygotowania:
- Z kapusty wykrój głąb i poszatkuj liście.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, por w talarki. Marchewki i pietruszki obierz i pokrój w paski.
- Ziemniaki obierz i pokrój w dość dużą kostkę.
- W garnku zagotuj 2 litry wody i dorzuć warzywa.
- Gdy ziemniaki zmiękną, dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj.
- Na patelni roztop masło i podsmaż na nim mąkę, aż się zarumieni.
- Zasmażkę dodaj do zupy i wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Dorzuć posiekany koperek - może być także mrożony.
Pochlapkę serwuj na gorąco, możesz podać ją w towarzystwie świeżego pieczywa. Smacznego!